Doe mee met de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021 - Postzegelblog

Doe mee met de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021

8

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Daarom is er de jaarlijkse Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021. Haal het formulier op bij uw AH-supermarkt en lees in deze blog waar u meer info kan vinden. Kortom: Nederland zoemt komend weekend.

Nederland in actie voor de bij

Aankomend weekend, op zaterdag 17 en zondag 18 april, vindt weer de Nationale Bijentelling plaats. Voor de vierde keer op rij wordt Nederland gevraagd om massaal een half uur bijen te tellen in de tuin of op het balkon. Jong en oud kan zo bijdragen aan onderzoek naar onze bijen en helpen deze bedreigde diergroep te beschermen. Aan het aantal voorinschrijvingen te zien, kan de telling weer op veel deelnemers rekenen. Tellen is dit jaar bovendien gemakkelijker gemaakt en kan direct in de tuin via smartphone of tablet. Het betreft bijen, hommels, zweefvliegen en wespen.

 

 

 

 

 

 

 

In de TOP 10 telling van 2020 staat de honingbij op nummer 1. Geteld: 54.530 x.

USA (voorbedrukte envelop): In reliëf ‘honeybee’.

 

Het wisselende weer van de afgelopen tijd maakt deze editie van de Nationale Bijentelling extra interessant. Al vrij vroeg in het jaar had Nederland een paar warme voorjaarsdagen, de eerste hommels waren toen al te zien. Vrij snel daarna daalde de temperatuur flink, tot winters niveau. Wat zijn de effecten van deze hevige temperatuurwisselingen op het aantal bijen die we nu buiten zien?

Oostenrijk (2014): Maja de bij (Biene Maja).

 

Landelijk bijenonderzoek

Om te zien wat de tendens is in de toe- en afname van de diverse soorten wordt Nederland de komende dagen opgeroepen om weer mee te tellen. “De lat voor het aantal tellers ligt hoog dit jaar, vorig jaar deed een recordaantal van circa 10.000 mensen mee”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het feit dat iedereen door corona min of meer gekluisterd zat aan de eigen tuin gaf de telling een duw in de rug. Ik verwacht dit jaar vergelijkbare aantallen. Ook omdat de natuur aan populariteit wint.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom bijen tellen?

De helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Ook voor mensen heeft dit grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Biesmeijer: “Hoe vaker we de telling herhalen, hoe beter we de resultaten kunnen vergelijken. Het geeft vooral inzicht in trends. Na een jaar of vijf kunnen we de weersinvloeden gaan uitsluiten. De gegevens helpen ons om een beleid te vormen waarmee we de bij beter kunnen beschermen.”

De Nationale Bijentelling is een goed moment om Nederlanders te wijzen op het belang van de bij en voor het delen van tips om zelf de bij te helpen. Zo kun je door het plaatsen van een bijenhotel in je tuin bijvoorbeeld nestgelegenheid creëren. Met het planten van bijvriendelijke bloemen en planten kun je zelf zorgen voor meer voedsel voor de bij.

 

 

 

 

 

Waarom jaarlijks tellen in april?

De Nationale Bijentelling vindt ieder jaar medio april plaats. Door steeds in dezelfde periode van het jaar te tellen kunnen onderzoekers de resultaten goed met elkaar vergelijken en trends signaleren. Ook is in deze periode van het jaar het aantal soorten dat te zien is overzichtelijk voor de niet-experts op het gebied van bijen. Dat is belangrijk, omdat we heel Nederland oproepen om mee te tellen.

Firma briefkaart (1932): Bijenkorf, honig, was, kaarsen.

 

Ik tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen. Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen. Tellen kan dit jaar ook direct in de tuin met een smartphone of tablet.

We kennen allemaal De Bijenkorf (warenhuis) nu met zeven vestigingen. In het verleden waren er acht vestigingen meer.

Tentoonstelling in De Bijenkorf (1943): Op een kaart uitgegeven door N.V. Magazijn “Bijenkorf” staat het warenhuis De Bijenkorf uit Amsterdam. Op de adreszijde, die niet beschreven is, met een rode 2 cent “vliegende duif” postzegel afgestempeld met een kortebalk-stempel AMSTERDAM-BIJENKORF 1943 / 11.III.2N. Zowel op beeld- als adreszijde staat een paars rond stempel met de tekst: “Tentoonstelling prentkaarten en postzegels verzamelen. Hoe en waarom? Maart 1943 in De Bijenkorf, Damrak, Amsterdam.” Ook staat op beide zijden een stempel met de handtekening N.A. Zilver. De tentoonstelling bleef tot 27 maart 1943 geopend.

 

Bron: VDP

In 1947 werd weer een PTT-Tentoonstelling gehouden in De Bijenkorf – Den Haag. Zie de bijzondere afstempelingen hieronder.

Bij de Nationale Bijentelling waren in 2020 circa 10.000 tellers actief. Ter vergelijking de tuinvogeltelling deden eind januari 2021 in totaal 165.648 Nederlanders  mee. Het record werd mede veroorzaakt door de lockdown situatie. Het is duidelijk: de bij heeft nog een inhaalslag te maken. Een mus, een roodborstje of een koolmees herkent bijna iedereen. Het verschil tussen een honingbij, een metselbij, een sachembij zal bij veel minder mensen bekend zijn, aldus Koos Biesmeijer. En dan nog de angst dat ze kunnen steken. De Nationale Bijentelling van komend weekeinde heeft een tweeledig doel. het moet Nederlanders bewuster maken van het belang van de bij en andere vliegende insecten. Daarnaast moet het voor biologen en wetenschappers ook gegevens opleveren over de verspreiding van de verschillende bijensoorten over Nederland. Wat is de invloed van de opwarming van de aarde? Er komen bijvoorbeeld soorten bij die voorheen alleen in zuidelijker landen voorkwamen. Maar er zijn ook soorten die verdwijnen. Vorig jaar werden ruim 135.000 bijen geteld. Drie soorten sprongen eruit: honingbij (54.530 x), rosse metselbij (20.371 x), sachembij (13.500 x). Er zijn circa 360 bijensoorten in Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur & Milieu, LandschappenNL en IVN Natuureducatie. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

PostEurop 2021: Bedreigde Bijen

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al 65 jaar postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. Sinds 2002 is aan deze uitgifte een ontwerpwedstrijd verbonden: de EUROPA Stamp Best Design Competition. De competitie wordt uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken. Voor 2021 staat de ontwerpwedstrijd in het teken van Endangered National Wildlife (bedreigde nationale wilde dieren). Voor PostNL is dit aanleiding om op 10 mei 2021 het postzegelvel Bedreigde bijen uit te geven.

Het postzegelvel Bedreigde bijen telt 6 postzegels in 2 ontwerpen van grafisch ontwerper Karen Polder. Op de 3 postzegels links staan 7 bewegende bijen die tegen de achtergrond van de zeshoekige structuur van een gele honingraat rondkruipen. Op de 3 postzegels rechts zijn 4 stilzittende bijen afgebeeld, met in de achtergrond verschillend gekleurde kubussen als verbeelding van de stedelijke omgeving. De typografie is op een witte achtergrond wisselend links en rechts op de postzegels geplaatst. Op de tabs naast de postzegels staat de internationale Priority-aanduiding. De tekst op de velrand gaat over de Rode Lijst van Nederlandse bijen en wat ieder voor zich aan het probleem van bijensterfte kan doen. Een prachtige uitgifte. De mooiste zegel van 2021?

 

Meer info:

https://www.nationalebijentelling.nl/

https://www.nederlandzoemt.nl/

https://www.naturalis.nl/

https://bijenstichting.nl/

https://www.bijenhouders.nl/

https://www.wildebijen.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bulgarije DDR Duitsland Joegoslavië Nederland Oostenrijk Roemenië Verenigde staten Zwitserland Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (8) Schrijf een reactie

  • Willem op 1 mei 2021 om 10:22

    Op de site van Importa staan de afbeeldingen van de Nederlandse Europapostzegels met als thema ” bijen”. Prachtige postzegels!

  • Randy Koo op 1 mei 2021 om 10:37

    @Willem: Dank voor de aanvulling. Ik heb de blog bijgewerkt met de postzegels. Idd een zeer mooi ontwerp. Wellicht de mooiste zegels van 2021?

  • willem hogendoorn op 1 mei 2021 om 19:32

    Ik vind het vel mooi, maar een losse zegel niet. Dan zie je halve bijen. De zegels zijn hierdoor verminkt. Losscheuren doet pijn, niet alleen aan de bijen maar ook bij de verzamelaar.
    Voor mij dus niet de mooiste zegels van 2021.

  • J.Nijholt op 5 mei 2021 om 11:39

    Bijen zijn mooie dieren en het beschermen meer dan waard. Maar dit vel doet geen recht aan de schoonheid van de bij. Maar ook als vel(letje) zou het ook heel veel mooier kunnen. Kan mij absoluut niet bekoren
    Jaap

  • Ramon Eichstaedt op 7 mei 2021 om 09:40

    Schoonheid is betrekkelijk.

    Vooral als er kunstenaars aan te pas komen….

  • Fenna op 8 mei 2021 om 07:54

    Ik vind het juist prachtige zegels. Allereerst de kleuren. Ik lees kritiek op de halve bijen. Dat is nou juist de boodschap op de rechterzegels: verstedelijking = verdwijnen van de bij. Links, in de honingraat, is de bij erb(l)ij. Mooi ontworpen en het thema goed verbeeld wat mij betreft.

  • willem hogendoorn op 8 mei 2021 om 17:24

    zoals ik het zie hebben de halve bijen niets te maken met de verbeelding van de verdwijning van de bij. Op de linker zegel staan namelijk ook halve bijen, alleen meer. de verdwijning van de bij wordt dus verbeeld met minder bijen.

  • Evelien op 10 mei 2021 om 16:32

    Ben ook geen fan van het ontwerp. Jammer dat het in Nederland altijd ‘kunstig’ moet. De natuur is van zichzelf al zo mooi! Ik ondersteun de boodschap volledig maar het ontwerp niet.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)