Blue Band Versch Gekarnd - Postzegelblog

Blue Band Versch Gekarnd

0

In 1924 wilde het Staatsbedrijf der PTT door middel van reclame via de vlaggen in de stempelmachines inkomsten verkrijgen. Daartoe werd een proef genomen met stempelmachines die opgesteld waren in de postkantoren van Amsterdam, Breda, ’s-Gravenhage, Groningen, Nijmegen, Zwolle, Rotterdam en Utrecht Station.

En het bedrijf dat daaraan wilde meewerken was de firma N.V. van den Bergh’s Fabrieken die het merk Blue Band in het assortiment had. Samuel van den Bergh was directeur van het bedrijf en al van jongs af aan bekend met margarine. Hij werkte vanaf 1882 in de margarinezaak van zijn ouders in Geffen.Gravenhage 1924 Blue Band a

Toen poststukken op de deurmat vielen met een afdruk van het machinestempel met de tekst: KOOPT HEDEN BLUE BAND VERSCH GEKARND brak een kleine margarineoorlog los. Grote concurrent was Anton Jurgens Margarinefabrieken te Oss, de eerste fabrikant in Nederland waar al vanaf 1871 margarine gemaakt, ook wel kunstboter genoemd.

Dit was oneerlijke concurrentie en ‘Blue Band’ werd voor de rechter gedaagd. De aanklacht was dat de slogan een leugen bevatte. ‘Haal een pakje Blue Band’ was voor de kopers hetzelfde als ‘haal een pakje margarine’.Amsterdam 1924 Blue Band

Want margarine wordt helemaal niet van verse melk gemaakt in tegenstelling tot boter. Margarine was in 1869 uitgevonden door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés. Hij ontwikkelde de margarine door gebruik te maken van rundvet (afgeroomde melk) en dit te vermengen met gesnipperde koeienuiers. Dit product bleef veel langer houdbaar dan boter en was nog goedkoper ook. En van karnen was totaal geen sprake bij de bereiding van margarine.Breda 1924 Blue Band detail

Vanwege de leugen, VERSCH GEKARND, moest de proef met de stempelvlag van Blue Band op last van de rechter worden gestaakt. Men zegt dat ook poststukken verzonden door Anton Jurgens Margarinefabrieken te Oss werden gestempeld met het Blue Band machinestempel, maar daarvan heb ik nog geen voorbeeld gezien. Wel van boter- en margarinehandelaren, maar die hebben voor zover mij bekend niet geprotesteerd.Gravenhage 1924 Koopt heden Blue Band

De proef duurde niet lang, van 1 tot en met 30 september 1924. De proef zou tot en met 28 februari 1925 duren. Daarmee kwam snel een einde aan het gebruik van de stempelvlag als commercieel reclamemiddel. Het Staatsbedrijf begaf zich niet zo snel meer opglad ijs door neutrale reclame toe te passen! En ook Blue Band bestaat nog steeds ook al is het product gewijzigd qua samenstelling.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)