275e postzegelblog: Wereld Paraplu Dag op 10 februari 2022 - Postzegelblog

275e postzegelblog: Wereld Paraplu Dag op 10 februari 2022

2

Vandaag schrijf ik mijn 275e blog. Ik had een ander thema willen schrijven, maar een vriend adviseerde mij om te kiezen voor Wereld Paraplu Dag. Op 10 februari 2022 wordt deze dag gevierd. Vandaag werkt het weer ook mee om een paraplu te gebruiken. Het is een ontdekkingsreis in de wereld van paraplu’s. Checkt u samen met mij uw albums en scant u de paraplu’s?

Geschiedenis

Hoe de paraplu (parasol ) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem kennen. Volgens een klassiek Chinees ceremonieboek gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De paraplu stamt af van de parasol. Parasols bestonden al in de oudheid, bijvoorbeeld in het oude Assyrië, Egypte, Griekenland en China.

 

 

 

 

 

De meest geliefde verhalen van Sybil Wettasinghe bevatten het verhaal achter de mysterieus verdwijnende paraplu’s. Puppetry vertelt het verhaal van het kleine aapje dat ze stal om zijn boom te versieren. Vier plaatjes geperforeerd op drie zegels uit Sri Lanka (2013).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf de Renaissance werden parasols steeds meer gebruikt in de Westerse wereld. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool. Aan een witte huid kon men zien dat men niet buiten hoefde te werken. Geleidelijk aan begon men parasols ook als regenscherm te gebruiken.

Jonas Hanway met paraplu. Bron: Wikipedia.

Rond 1760 werden in Frankrijk de termen paraplu en parasol wettelijk vastgelegd. De paraplu werd toen in Europa vooral gezien als een product voor welgestelde dames. Vanaf 1750 begonnen ook mannen in Groot-Brittannië paraplu’s bij zich te dragen, onder invloed van Jonas Hanway (1712-1786). Hanway was naar verluidt de eerste mannelijke Londenaar die een paraplu droeg (in navolging van vrouwen die sinds 1705) een paraplu hadden gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog altijd wordt de paraplu (samen met de bolhoed) gezien als karakteristiek voor de Londense gentleman. Vanaf de Eerste Wereldoorlog werden paraplu’s in massaproductie gemaakt. In 1928 vond Hans Haupt een paraplu uit die niet alleen opvouwbaar, maar ook inklapbaar was. In de jaren 50 werd de paraplu steeds meer een mode-accessoire. Het was een echt luxe-product, totdat men in de lagelonenlanden steeds goedkoper paraplu’s kon produceren.

 

Tegen de regen

Het woord paraplu stamt af van het Franse woord ‘parapluie’ wat letterlijk ’tegen de regen’ betekent. Zoals we allemaal weten heeft de paraplu de functie om ons tegen de regen te beschermen. Daarnaast kan een paraplu ook dienen om ons tegen de zon te beschermen. Maar meestal wordt daar een parasol voor gebruikt. 

 

 

 

Na school snel naar huis in de regen, op blote voeten op de Pro Juventute zegel uit 2000. De kunstenaar Albert Manser (1937-2011) maakte de tekeningen voor tal van kinderboeken over het Zwitserse plattelandsleven, en schreef de meest bekende zelf. Cyprus (2004) gaf een serie uit met de vier seizoenen van het jaar; één zegel beeldt het regenachtige winterseizoen uit.

Frankrijk (1981) als Dag van de Postzegel. Francisco de Goya (1746 – 1828) schilderde een jonge vrouw die een brief leest, haar metgezel worstelt met een paraplu. Het schilderij is te bewonderen in het Kunstmuseum van Lille.

Nog een zegel van Frankrijk (2010) waarbij de paraplu bescherming symboliseert nu tegen de zure regen. Op de achtergrond de belangrijkste producenten van de vervuilende stoffen die regen verzuren. Zegel is onderdeel van een serie die aandacht vraagt ​​voor de noodzaak om de natuur te beschermen. Past in de collectie ‘Klimaatverandering’.

 

Op het strand met parasol

Vele landen maken reclame voor hun land als vakantiebestemming. Elk land heeft wel een strand en dan is het relaxen met een hapje en een drankje. Zelfs in Rusland zijn er stranden volgens de Europazegel van 2004. Op Australia Day 1996 is het schilderij van Vida Lahey (1882—1968) met strandparasols (uit 1933) te zien.

 

 

 

 

Hawai’i Post is de lokale posterijen gelegen nabij Diamond Head, Waikiki Beach, Hawaii. In 2009 werden drie postzegels uitgegeven met daarop Hawaïaanse lekkernijen. De postzegel van $ 2,50 (links) toont een ‘Shave Ice’ die wordt geleverd in een regenboog van smaken. A Shave Ice is een populaire traktatie op een warme dag in Hawaï. De zegel van $ 6 (midden) toont een plak van een ‘Guavacake’. Deze Hawaiiaanse specialiteit wordt vaak geëxporteerd naar het vasteland. De zegel van $ 9 (rechts) toont een ‘Mai Tai’ met mini parasol, een populaire Hawaiiaanse cocktaildrank gemaakt van rum. Mai Tai is afgeleid van het Tahitiaanse woord dat ‘goed’ betekent.

Het thema van de Europazegels 2004 was ‘Toerisme’. Dat is makkelijk inkoppen voor Spanje met de architectuur op de achtergrond als eenzame toerist op het strand. Vergelijk de parasol met de Russische zegel ook uit 2004 hierboven. En wat vinden jullie van de Europazegels Litouwen (2004) met een eenzame parasol zonder mensen. Net een kunstwerk!

 

 

 

 

 

 

Het begint duidelijk te worden dat parasols vaker op postzegels staan ​​dan regenparaplu’s. Veel landen tonen taferelen op het strand op hun postzegels die toerisme promoten zoals deze Nederlandse zomerzegel uit 1949. Turks-Cyprus (2000) heeft ook stranden net als Cyprus. Het is duidelijk dat kinderen het strand tijdens hun vakantie niet kunnen missen. Zijn er lezers van de blog daar geweest?

 

 

 

 

 

In 2015 heeft Frankrijk een boekje met postzegels ‘Bonnes Vacances’ uitgegeven. Gebruik de juiste paraplu voor elk weertype en geniet van je vakantie in Frankrijk. Of bezoekt u volgend jaar Fanø waddeneiland zoals op de Deense zegel uit 1991?

 

 

 

In de kunst

De in Oostenrijk geboren kunstenaar Karoly Ferenczy (1862-1917) schilderde een warme oktoberdag in de boomgaard. Hetzelfde schilderij werd in 2007 als postzegel uitgegeven door hongarije. Het origineel is te zien in de National Gallery in Boedapest. In 1967 geeft Ajman ‘Les Parapluies’ uit als zegel. Het is een schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), in minimaal twee fasen geschilderd tussen circa 1881 en 1886. Het markeert een verandering in Renoirs stijl, begin jaren 1880, van het impressionisme naar een meer traditionele manier van werken. Het is in het bezit van de National Gallery Londen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u dit kunstwerk al gezien in museum Voorlinden als onderdeel van de vaste collectie? Kunstenaar Ron Mueck maakt hyperrealistische mensfiguren, die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar verworden door hun schaal tot sprookjesachtige reuzen. Met ‘Couple under an Umbrella (2013)’ verbeeldt de kunstenaar de gewone mens, maar exact twee keer zo groot als wij. Toch zijn het geen portretten van bestaande personen. Ze hebben iets universeels: iedere toeschouwer kan zich in hen herkennen, ondanks hun bijzondere formaat.

 

 

Andere betekenissen

Paraplu’s als onderdeel van de Braziliaanse dans ‘Frevo Pernambuco’ uit Brazilië (1975). Een prachtige ‘World at peace’ is de Engelse kerstzegel (20 1/2 p) uit 1983. De vogels (merel en duif) delen de ‘wereld paraplu’.

 

 

 

 

 

In 2015 gaf Nieuw-Zeeland in het kader van ‘Children Health’ zegel uit ter bescherming van de zon door ‘Being Sunsmart’. Als je pech hebt op de mooiste dag van je leven met regen dan kan de fotograaf toch nog een mooie foto maken van de ‘achterkant’, zoals op de Ierse zegel van 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de Algerijnse postzegel worden consumentenrechten beschermd met regenboogkleuren, streepjescode en winkelmandje. Wereld Consumentenrechten Dag wordt elk jaar op 15 maart gevierd. In 2018 was het thema E-commerce, hoe je het online kopen van producten of diensten veiliger kunt maken. In Australië staat zelfs een Wombat in de zon en draagt ​​een paraplu terwijl hij zijn waratah-bloem water geeft. W staat voor Wombat en West-Australië (geschreven op zijn paraplu en in de kleine bruine kaart rechtsboven) maar W staat ook voor lel (de gele bloem), Waltzing Matilda Wine (in de fles) en waterslang en ook voor het WACA-cricketveld in Perth. Onderdeel van Aussie Alphabet-serie uit 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wereld Paraplu Dag

Als afronding twee zegels uit onze voormalige koloniën: Nederlandse Antillen en Aruba. Een kind beschermd door een mooie paraplu van Nederlandse Antillen (2003). Kinderen zitten stevig op een anker en beschermd tegen de regen door een paraplu. Ze zijn blij omdat het niet vaak regent op Aruba (1994).

 

 

 

 

 

 

 

Eind 19e eeuw vond een grote verandering plaats in de fabricageproces van de paraplu. In die periode werd namelijk door de Britse metaalbewerker Samuel Fox (1815 –  1887) een vernuftige constructie uitgevonden. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is.

Paraplu vergadering in 1782. Bron: National Portrait Gallery, London (Wikipedia).

 

Meer info

Alle 275 blogs: https://www.postzegelblog.nl/author/randy-koo/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Afghanistan Ajman Algerije Aruba Australië Brazilië Cyprus Frankrijk Groot Brittannië Japan Jersey Nederlandse Antillen Nederland Rusland Spanje Thailand Thailand Turks Cyprus Verenigde staten Zwitserland Europa CEPT Kerst Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)