100 jaar Insuline, deel 2 - Postzegelblog

100 jaar Insuline, deel 2

5

Internationaal worden Banting en Best gezien als de ontdekkers van insuline, zoals we op onderstaande fdc van Uruguay kunnen zien over de 50e verjaardag van insuline.

 

Ook ‘100 jaar insuline’ mag in de filatelie natuurlijk niet ontbreken. Verschillende landen geven daar dit jaar een postzegel over uit. Ik laat U de zegels van België, Zwitserland en (natuurlijk) Canada zien.

 

 

 

Wereld Diabetes Dag
De Wereld Diabetes Dag is een wereldwijde actie die sinds 1991 jaarlijks wordt georganiseerd op 14 november en volledig in het teken staat van diabetes mellitus. Ik laat u twee postzegels hiervan zien. Op de zegel van Uruguay zien we rechts onder een blauwe cirkel. Dat is het symbool voor diabetes, geïntroduceerd door de Internationale Diabetes Federatie met het doel diabetes wereldwijd een gemeenschappelijke identiteit te geven.

 

Diabetes Verenigingen
Voorlichting geven over diabetes wordt vaak door diabetesverenigingen gedaan. In Nederland is dat de DVN (Diabetes Vereniging Nederland). In de VS kan men www.niddk.nih.gov raadplegen, zoals we op de tab van deze postzegel ‘know more about Diabetes’ kunnen zien.

 

Congressen
Met enige regelmaat worden er internationale congressen over diabetes georganiseerd, om kennis te delen. Oostenrijk is een land waar altijd veel congressen worden georganiseerd en de Oostenrijkse Postdienst schenkt daar regelmatig aandacht aan het een postzegeluitgifte. Zo ook over het 10e Wereldcongres Diabetes in 1979. Boodschap op de zegel: Suikerziekte is ook slecht voor de ogen.

 

Bewustwording en preventie
Diabetes Verenigingen maken mensen ook bewust over de gevaren van suikerziekte. En om suikerziekte te voorkomen, bevelen ze een gezonde levensstijl aan. Daar hoort ‘bewegen’ en veel ‘groente en fruit’ bij zoals we op onderstaande postzegels kunnen zien.

 

 

Afsluiting
Over diabetes is de laatste jaren steeds meer bekend geworden. Er is echter ook nog heel veel niet bekend, onder andere over de oorzaken. Om dat verder te kunnen onderzoeken is geld nodig.
Daarom sluit ik deze blog af met onderstaand frankeermachinestempel: ‘Geef’s voor Diabetes’
Het logo van het Diabetes Fonds is een gestileerde kolibrie. Deze vogel is het internationale symbool voor het wetenschappelijk onderzoek rond diabetes.

Bron afbeelding: www.topicalcovers.com

Meer info: www.diabetesfonds.nl en https://www.dvn.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Canada Nederland Oostenrijk Verenigde staten Zwitserland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 13 juli 2021 om 16:29

  Bij de site van de Canadese Post is uitgebreid informatie te vinden over de manier waarop de ontdekking van de werking van het insuline gegaan is. Een zeer interessant artikel.
  De behandeling is eigenlijk in 100 jaar niet veranderd, maar de manier van toediening en de wijze van behandeling van de bijverschijnselen zijn enorm toegenomen. Ik moet er niet aan denken hoe dat zo’n zeventig jaar geleden allemaal ging. Nu meet ik mijn glucosegehalte met een sensor en spuit met een pen vrijwel pijnloos. Ik kan een boek schrijven over de manier waarop dat ging zo’n vijftig jaar geleden. Enrome vooruitgang.Prima artikel en het onderwerp is de moeite waard om aandacht aan te besteden Willem!

 • willem.hogendoorn op 13 juli 2021 om 18:27

  @ Jos: mijn vrouw heeft diabetes 2 en gebruikt nu ook een sensor. Dat is een hele verbetering. Hypo’s en hypers, we hebben het allemaal al meegemaakt in huize Hogendoorn. Maar daar vond ik geen postzegels over, of ik had een ambulance postzegel moeten kiezen, wat we ook hebben meegemaakt. Maar dat vond ik iets te heftig om in het blog op te nemen.

 • Jos van den Bosch op 14 juli 2021 om 08:29

  @ Willem, ik heb 57 jaar diabetes type 1. Daarvan heb ik zo’n 55 jaar in het duister getapt voor wat betreft de glucose waarden. Eigenlijk deed je vroeger maar wat en dan kwam de hypo vanzelf wel. Die sensor verdient eigenlijk een postzegel want het is een fantastische uitvinding. Merk wel dat je vrijheid beperkter is, je neemt minder risico’s gedwongen door het apparaat.Maar goed, dank zij insuline loop ik nog steeds rond en kan ik de postzeegelclub besoeken!

 • Sjoerd Bangma op 15 juli 2021 om 21:41

  Weer een goed verhaal, Willem. Ik heb een schoonzoon met type 1. Hij (en mijn dochter) weten er dus alles van. Het gaat tegenwoordig vlekkeloos (zoals beschreven door Jos van den Bosch). Zelf heb ik al enkele jaren type 2, maar kan het met metformine pilletjes goed onder controle houden.

 • Randy Koo op 16 juli 2021 om 10:53

  Eerdere blog over Diabetes (Fonds) als onderdeel van de TOP2000 (2018):

  https://www.postzegelblog.nl/2018/12/27/piano-man-een-nieuw-nummer-3-in-de-top2000/

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)