Geïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen, beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 22, knutselen met postzegels
Gerelateerde artikelen
Postzegels kun je verzamelen, waarbij je de verschillende zegels of de verschillende variëteiten bij elkaar probeert te brengen. Verder zijn er posthistorische verzamelingen waarbij bepaalde afgelegde routes, weerspiegeld in briefstukken, of stempels verzameld worden. Er is nog een andere vorm van verzamelen waar de meeste filatelisten weliswaar van gruwen, maar wat toch de allereerste beschreven manier van verzamelen was (zie deel 2 van deze reeks). Het verzamelen van postzegels om ze te gebruiken om een kunstwerk te creëren, oftewel knutselen met postzegels.
Het lijkt me leuk om vandaag eens te schrijven over dit buitenbeentje van het postzegelverzamelen omdat juist vandaag PostBeeld BV een webwinkel in papierknutselmaterialen heeft overgenomen. Het betreft hier www.knutselparade.nl. Overigens zal knutselparade.nl geheel zelfstandig blijven draaien en verder niet van invloed zijn op de filatelistische activiteiten van PostBeeld.
Zoals al in deel 2 beschreven werd, werden al in 1841 postzegels verzameld om een kamer te behangen. Dat behangen met postzegels is vooral vanaf de zeventiger jaren van de 19e eeuw (de belangstelling onder filatelisten viel toen enigszins terug) tot na de eerste wereldoorlog behoorlijk populair geweest.
Vooral in Groot Britannië, maar ook in Nederland werd het gedaan. Klik hier om te lezen over een antiek postzegelhang in een huis in Vught. Ik meen mij te herinneren dat ik ruim twintig jaar geleden eens een artikel in een krant gelezen heb waarin beschreven werd dat iemand een oud huis had gekocht waarbij na verwijdering van een behanglaag een met postzegels volgeplakte wand tevoorschijn kwam. Verkoop daarvan na voorzichtige verwijdering had zoveel opgeleverd dat de koper direct het huis weer verkocht om het in te ruilen voor een veel groter huis. Ik heb het bericht of verhaal niet meer terug kunnen vinden. Als je vandaag de dag een kamer met postzegels wil behangen is er zelfs de mogelijk om gewoon behang te kopen. Verschillende fabrikanten met verschillende dessins. Het voorbeeld hieronder is van Fayen.
Ook vandaag de dag zijn er mensen die van alles met postzegels beplakken. Een kleine zoektocht op internet levert al snel veel resultaten op. Van keyboards tot schalen en tafels. Opvallend zijn auto’s. Velen van u zullen wel eens de met postzegels beplakte fiat 500 gezien hebben die in Nederland op verschillende tentoonstellingen gestaan heeft.
In 1936 was er al een Amerikaan die zijn auto met postzegels beplakt had. Lees hier meer.
Veel moderner is deze: klik hier
Wie heeft er nog meer mooie voorbeelden van knutselen met postzegels?
Ook op postzegelblog is al eerder geschreven over het gebruik van postzegels als knutselmateriaal.
2010, Expositie Postzegelkunst
Wordt vervolgd op 3 maart.
Tot nu toe verschenen:
1. Inleiding en begin
2. De eerste verzamelaars
3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.
4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.
5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.
6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.
7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.
8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.
9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.
10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.
11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?
12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.
13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie.
14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie.
15. Jean Baptiste Moens, De grootste handelaar aller tijden.
16. De uitgeverij van Moens, Van groot belang in begintijd filatelie.
17. Duitsland in 1862, De trage start van een belangrijk filatelistisch land.
18. Nederland in 1862, De eerste Nederlandse catalogus en album.
19. Nederland in 1864, P.H. Witkamp
20. Het ontstaan van Schaubek
21. De concurentie barst los, gratis postzegels bij tijdschriften.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)