De Godin van de Noordzee - Postzegelblog

De Godin van de Noordzee

4

Neeltje Jans is ons allen bekend als het werkeiland van de Oosterscheldekering. Dit eiland zou vernoemd zijn naar een boot die in de 18e eeuw vastliep op een zandplaat (hiervoor zijn nooit bewijzen gevonden). Deze zandplaat kreeg de naam Neeltje Jans. Echter, het is tevens een oude volksbenaming voor Nehalennia, een beschermgodin die in de 2e en 3e eeuw werd vereerd bij de monding van de Schelde, met name door reizigers, vooral zeelui en handelaren in het Noordzeegebied.

In wat nu Zeeland is zijn meerdere altaren gevonden, behorend bij twee in steen gebouwde tempels die stonden aan de Oosterschelde. Veel van deze kunstschatten bevinden zich in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Het is nog steeds niet bekend of het om een Keltische of Germaanse godin gaat, of een godin uit een andere traditie. Ook over de herkomst van de naam Nehalennia bestaat nog geen zekerheid. Talloos zijn de bronnen op het internet die mijn vermoeden bevestigen: Neeltje Jans is de volksbenaming voor Nehalennia. Wetenschappers achten het ‘niet waarschijnlijk’, dat Neeltje Jans is vernoemd naar Nehalennia, maar ontkennen doen ze het ook niet.

 

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 12 oktober 2016 om 15:22

  @ Yvonne: ik vind het een mooie theorie. Neeltje Jans is onderdeel van de Oosterschelde keerkring, die ons moet beschermen tegen het water. En de godin Nehalennia deed dat ook. Haar altaar staat op postzegel NVPH 1134. En het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden: Ja, dat is zeer de moeite waard om te bezoeken.

 • Yvonne Kruse op 13 oktober 2016 om 08:50

  Bedankt voor de zegeltip, Willem. Ben had hem toevallig in voorraad. Een prachtige zegel.

 • FrancRossi op 13 oktober 2016 om 10:48

  Hallo Yvonne,
  Leuk verhaal en mooie, scherpe roodfrankering. Mooi om te verzamelen maar helaas ook gedoemd geheel te verdwijnen door email en port betaald.

 • Yvonne Kruse op 13 oktober 2016 om 14:57

  Hallo Franc. Je hebt helemaal gelijk, inderdaad eeuwig zonde dat die frankeringen verdwijnen. Ik heb er flink wat verzameld, elke frankering vertelt een verhaal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)