Dag van de Fietshelm op 10 april 2024 - Postzegelblog

Dag van de Fietshelm op 10 april 2024

0

Op 10 april 2024 was de derde editie van de landelijke Dag van de Fietshelm. Organisatie was in handen van Artsen voor Veilig Fietsen, HersenStrijd, VeiligheidNL, Interpolis, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Provincie Fryslân, BOVAG, RAI Vereniging en Verbond van Verzekeraars. Door het hele land waren er activiteiten die fietsers bewuster maken van hoe belangrijk het is de fietsveiligheid te verbeteren en de fietshelm te promoten! Gebruikt u de fietshelm, want het aantal ongelukken op de fiets en e-bike neemt toe elk jaar.

Dag van de Fietshelm

Wist je dat Nederland het enige land ter wereld is waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto? En dat terwijl het dragen van een fietshelm het risico op hersenletsel met 36% verkleint en veel leed kan voorkomen. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letselis in de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 27% in de periode 2014-2023. De meest recente cijfers laten zien dat in 2023 in Nederland 76.400 fietsers op de Spoedeisende Hulp belandden. En dat terwijl onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager. 10 april 2024 is de derde nationale Dag van de Fietshelm. In iedere provincie grijpen we die dag aan om bewustwording te creëren onder fietsers en het belang van de fietshelm nogmaals te noemen.

 

Waarom landelijke Dag van de Fietshelm?

Volgens Marcel Aries, neuroloog-intensivist aan Maastricht UMC+ is de urgentie voor het dragen van een fietshelm groter dan ooit. Aries: “We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel door fietsongelukken. We zien de gevolgen van het niet dragen van een fietshelm terug op de scans van het hoofd (breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen)”. Volgens Koko Beers, neurobioloog bij de Hersenstichting leidt hersenletsel niet alleen tot lichamelijke gevolgen, maar vaak ook tot ernstige onzichtbare klachten: “Zo kan men nog jarenlang of zelfs blijvend last hebben van overprikkeling, geheugenproblemen, concentratiestoornissen en vermoeidheid. De sociale impact van hersenletsel wordt erg onderschat”.

 

Kwetsbaar op de fiets

Je denkt misschien dat het jou niet zo snel zal overkomen. Maar het wordt steeds drukker op straat en het verschil in snelheid tussen voertuigen wordt ook steeds groter. Vaak wordt een fietsongeval veroorzaakt door eigen gedrag dat voorkomen kan worden. Maar je bent op de fiets ook kwetsbaarder bij een botsing met anderen. De gevolgen kunnen groot zijn als je een fietsongeval krijgt en geen helm draagt.

 

 

Kans op hoofdletsel 62% lager

48.700 van alle fietsslachtoffers die de Spoedeisende Hulp bezochten in 2023 hadden ernstig letsel. Bij één op de zes gevallen was er sprake van hersenletsel en bij 55-plussers betrof het zelfs één op de vijf gevallen. Door een helm te dragen, kun je veel ellende voorkomen. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager. Dit geldt voor alle fietsers, dus ook volwassenen.

 

Hoe beschermt de fietshelm tegen letsel?

Een fietshelm beschermt het hoofd via de schuimlaag in de helm. De laag veert mee en vermindert zo de impact op de hersenen. Om de schuimlaag heen zit de gladde, harde buitenkant van de helm. Deze buitenkant is glad, zodat hij makkelijk over de grond kan glijden en zo voor weinig weerstand zorgt. Dit verkleint de kans op nekletsel. De buitenkant is hard, zodat de helm de kracht van de klap kan verdelen over een groter oppervlak. Daarnaast beschermt de harde buitenkant het hoofd tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Het bandje onder de kin zorgt ervoor dat de helm op het hoofd blijft zitten.

 

Meer info:

Dag van de Fietshelm: https://dagvandefietshelm.nl/default.aspx

Hersenstichting: https://www.hersenstichting.nl/dag-van-de-fietshelm/

VVN: https://vvn.nl/fietshelm

Veiligheid: https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/achtergrond/de-fietshelm-kan-veel-ellende-voorkomen-0

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Frankrijk Israël Oostenrijk Slovenië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)