Koppelverkoop - Postzegelblog

Koppelverkoop

6

Het is al vele malen gebeurd: men kan een serie postzegels kopen, maar alléén als je ook een toegangsbewijs aanschaft! Dat gebeurde bij een groot aantal postzegeltentoonstellingen met internationale allure. In Nederland gebeurde dat voor het eerst in 1924 bij de Internationale Postzegeltentoonstelling in Den Haag. Elk toegangsbewijs gaf recht op de aankoop van twee series.

Dit werd herhaald in 1952 toen in Utrecht de ITEP werd georganiseerd, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Nederlandse postzegel.

Elk toegangsbewijs van 1 gulden gaf recht op de aankoop van een serie van vier tentoonstellingspostzegels.

In 1967 vond AMPHILEX ’67 in de RAI te Amsterdam plaats en ook hier waren de tentoonstellingszegels alleen verkrijgbaar als men ook een toegangskaart van 2,50 gulden kocht. Koppelverkoop werd dat genoemd.

Vele verzamelaars en handelaren protesteerden hiertegen. Wat moet ik doen met tien toegangsbewijzen als ik de velletjes van 10 stuks kocht? Overigens moest de bon die bij de zegels zat als men ze kocht bij bijvoorbeeld de toenmalige Filatelistische Dienst, omruilen tegen een ‘echt’ toegangsbewijs.

Tegenwoordig komt het niet zo vaak meer voor dat men koppelverkoop toepast. Maar in 1989 was ik nog de klos toen ik een paar blokjes wilde kopen tijdens de Internationale Postzegeltentoonstelling Philexfrance 89 in Parijs. Een blokje met daarop de Verklaring betreffende de Rechten van de Mens, dit ter gelegenheid van de herdenking van de Franse Revolutie, toen 200 jaar geleden.

Het blokje bevatte vier postzegels van ieder 5 franc, bij elkaar dus 20 franc. Maar hoeveel moest ik betalen? Een bedrag van 50 franc! Inclusief een toegangsbewijs van 30 franc.

Het volgnummer was 1.195.752. Meer dan een miljoen bezoekers aan de tentoonstelling? Toen ik bij de Franse Post, ze hadden een grote stand, ging ‘klagen’, kreeg ik na een half uurtje praten een mooie…. ongetande zwartdruk cadeau.

Later bleek, dat totaal 1.440.114 blokjes waren verkocht van 20 franc per stuk, en evenveel toegangsbewijzen van 30 franc.

Later kocht ik ook nog enkele ‘normale’ zegels die werden uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling en een tweede blokje, gewijd aan de Franse Revolutie. Zonder dat daaraan toegangsbewijzen waren gekoppeld.

Zo was iedereen weer tevreden….. of niet? Wat vindt u van koppelverkoop van postzegels en toegangsbewijzen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Johan op 25 oktober 2008 om 08:44

  Prima die koppelverkoop! Zolang het niet te vaak gebeurd en te idioot gaat worden met de prijzen van velletjes. Als het mooie ontwerpen zijn koop ik ze zeker. (althans van Nederland of als souvenir op een buitenlandse beurs) :)

  Johan
  http://www.postzegelforum.nl

 • dolores op 25 oktober 2008 om 12:52

  Er zitten hier wel heele mooie bij. Ik ben geen voorstander van koppelverkoop, maar een constructie waarbij je bij een bepaald museum, bezoek aan een botanische tuin, of sealife, of kinderattractie alleen daar bepaalde postzegels kan kopen, speciaal uitgebracht voor de betreffende locatie, dat zou misschien best interessant zijn? Alle filatelisten naar Kroller Moller voor een zegel van mevrouw Kroller die alleen daar te krijgen is. Wel om de zoveel jaar de postzegel vernieuwen ajb!

 • toon op 25 oktober 2008 om 15:03

  ik ben absoluut tegen koppelverkoop. ik maak zelf wel uit wat ik mooi vind voor mijn eigen verzameling.

 • Rein op 25 oktober 2008 om 15:12

  @Toon

  Koppelverkoop en wat je mooi vindt zijn 2 aparte zaken. Je hoeft niet alle zegels die TNTPost aanbiedt te kopen net zo min als ik alle artikelen van Lidl of AH ga uitproberen. En dan kun je zonodig kopen wat je mooi vind. Het is dan misschien vervelend dat je er iets bij moet nemen [wat ook geld kost], maar dat is de keuze van de verkoper die dat recht heeft….

  Althans, in België is sprake van een officieel verbod op koppelverkoop [daar dus!] dat kennelijk in strijd is met de Europese wetgeving. Men wil de wet in België aan passen zodat daar koppelverkoop weer gewoon kan en dat – volgens de voorstanders – de consument daar zeer veel voordeel van zal hebben!!!

 • Rein op 25 oktober 2008 om 18:46

  Knack.be

  Verbod op koppelverkoop wankelt

  21/10/2008 15:58

  Europa eist dat het verbod op koppelverkoop in ons land wordt opgeheven. Binnen enkele maanden dreigt het Europees Hof van Justitie België te veroordelen wegens dat verbod.

  De Europese Commissie heeft ons land al enkele malen aangemaand om zich te schikken naar een Europese richtlijn en zowel de sperperiode voor de koopjes als het verbod op koppelverkoop af te schaffen. Het dossier kwam onder meer weer in de aandacht naar aanleiding van de verkoop van de iPhone in ons land.

  Europees Commissaris Meglana Kuneva herhaalde dat half september nog eens tijdens een bezoek aan België. Toen raakte ook bekend dat Europa is gestart met een inbreukprocedure tegen België.

  ‘In strijd met Europese regels’

  De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in Straatsburg meent alvast dat het verbod op koppelverkoop in strijd is met de Europese regels.

  Het Belgisch verbod is zowel in strijd met de richtlijn over oneerlijke
  handelspraktijken als met de vrijheid van dienstverrichting, zo meent de advocaat-generaal.

  Zij sprak zich dinsdag uit over twee concrete gevallen van een verbod op koppelverkoop die aanhangig waren gemaakt bij een Belgische rechtbank.

  Het besluit van de advocaat-generaal is niet bindend, maar in de meeste gevallen houdt het Hof van Justitie rekening met het advies

 • Albert Haan op 26 oktober 2008 om 18:58

  Met de koppelverkoop, kan ik mee leven.
  Zolang de filatelie er baat bij heeft.
  PTT/TNT een grootsponsor van evenementen zoals de Ampilex, mogen best een klein beetje van hun sponsorgeld terug krijgen. Ik weet uit ervaring dat zulke evenementen klauwen vol geld kosten.
  Als we de PTT/TNT niet hadden gehad op de laatste Amphilex was deze er nooit geweest.
  Maar doen we (verenigingen) hieraan ook niet mee?
  Bij de aankoop van de catalogus is de entree vrij of je betaalt voor de entree en je krijgt een catalogus.
  Zolang het voor de hobby een voordeel”is al eerder gezegd , kan ik er mee leven. En geef ook graag het geld hiervoor, het is tenslotte je eigen hobby.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)