Sterrenmeisje versus traditionele tatoeages - Postzegelblog

Sterrenmeisje versus traditionele tatoeages

1

1 postzegel tatoeage Aland 2006Ze is al wekenlang hot news, het Belgische sterrenmeisje. Ze zou ten prooi zijn gevallen aan een extreme tatoeëerder die in plaats van 3 zomaar 56 sterren op haar gezicht tatoeëerde. Madammeke zou in slaap zijn gevallen tijdens het zetten van de tatoeage. Volgens onderzoek van een dermatoloog werd de tatoeage te diep aangebracht, waardoor de 18-jarige Kimberley Vlaeminck flauw viel. Maar er doen geruchten de ronde dat het sterrenmeisje zelf koos voor de 56 sterretjes. Echter toen haar vader het resultaat zag en in woede ontstak, zou ze het verhaal hebben verzonnen. Anderen vermoeden dat het een stunt is van een radiozender. Eén ding is duidelijk, het sterrenmeisje heeft een hoop stof doen opwaaien. De Maori’s zouden zich waarschijnlijk verbazen over alle ophef.

5 postzegel tatoeage Nieuw Zeeland 1970 Maori tattoo patternDe Maori’s kennen de ta moko. Dat is een soort tatoeage die niet door vele kleine puntjes, maar door schaven en krassen in de huid wordt aangebracht. De huid van de moko is daarom niet glad maar gegroefd. Hoogaangeschreven Maori’s droegen moko’s. Men vond het ook aantrekkelijk. Mannen droegen de moko meestal in het gezicht en op hun billen en dijen. De vrouwen op hun lippen en kin. Tegenwoordig gebruikt men de oude techniek van het krassen bijna niet meer maar tatoeëert men. Soms worden er voor toeristische doeleinden moko’s op de huid geschilderd. Op de postzegel van Nieuwe Zeeland (1970)  is het patroon van een Maori tatoeage afgebeeld.

6 postzegel tatoeage Bosnie Herzegovina (Kroatie) 2004In Bosnië en Herzegovina vindt het traditionele tatoeëren uitsluitend plaats bij de katholieke bevolking en bijna alleen bij vrouwen. Meestal gaat het om kruizen die op de handen, vuisten en onderarmen worden getatoeëerd. Soms op de borst of het voorhoofd. De tatoeages moesten tijdens de islamitische overheersing van Bosnië en Herzegovina voorkomen dat katholieke vrouwen gevangen werden genomen of van religie veranderden. Tegenwoordig zijn de traditionele tatoeages zeldzaam en bijna alleen nog te bewonderen bij oudere vrouwen. De postzegel van Bosnië en Herzegovina uit 2004 toont een mooi voorbeeld van een traditioneel getatoeëerde vrouwenhand.

Op de eilanden in de Stille Zuidzee, zoals Frans Polynesië en Samoa, worden tatoeages aangebracht met behulp van een soort kammen met scherpe punten. Hierop wordt met een stokje geslagen. Op Samoa ontleent men status aan het hebben van tatoeages. Een tatoeage wordt een pea genoemd.

3 postzegels tatoeage Samoa 1981 de kunst van het tatoeeren

De serie postzegels van Samoa uit 1981 toont de kunst van het aanbrengen van een pea.

4 postzegels tatoeage Frans Polynesie 2000

Frans Polynesië bracht in 2000 postzegels uit ter ere van een internationaal tatoeage festival. Mooie zegels met afbeeldingen van traditionele tatoeages.

Sommige onderzoekers geloven dat tatoeëren al vanaf de Prehistorie bestaat. Tatoeages zouden al zijn weergegeven op rotstekeningen. Maar bewezen is dat nooit. Het menselijk lichaam ontbindt immers snel. Heel soms treft men een lichaam uit een oude beschaving dat goed bewaard is gebleven, zoals in 1991 het in een gletsjer ingevroren lichaam van een man. Wandelaars ontdekten het lichaam dat 5300 jaar oud bleek te zijn. Op het lichaam trof men 57 tatoeages aan.

Enkele decennia geleden werd de tatoeage nog gezien als iets voor zeemannen en bovendien vaak geassocieerd met criminaliteit. Tegenwoordig zien we tatoeages in alle lagen van de bevolking. Tattoos zijn “in de mode”.

2 postzegels tatoeage Aland 2006

Aland zette in 2006 enkele moderne tatoeages op postzegels.

Je kunt er van houden of niet. Een ding is zeker sommige tatoeages zijn ware kunstwerken.Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Bosnië Herzegovina SamoaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)