25e editie Top 2000: bijzondere thema's in de lijst - Postzegelblog

25e editie Top 2000: bijzondere thema’s in de lijst

0

Luistert u ook naar de laatste uren van de lijst der lijsten: Top 2000. In 2023 wordt deze lijst voor de 25e keer uitgezonden. Het is nu een multi-media event als je dat vergelijkt met de eerste editie van 1999. Bijzondere thema’s heb ik kunnen ontdekken vanaf nummer 2000 op eerste kerstdag o.a. New York en de Koude Oorlog.

New York

New York City of NYC

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt ook New York City of NYC genoemd om haar te onderscheiden van de staat New York, waarin zij ligt. New York is niet de hoofdstad van die staat, dat is Albany.

De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld. De stad is de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten met circa 8,5 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789,43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

Sharjah (1964): New York World’s Fair 1964 (met skyline New York).

Veel monumenten en wijken van de stad zijn wereldberoemd en staan vaak symbool voor de Verenigde Staten in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, wolkenkrabbers zoals het Empire State Building en het Chrysler Building, het oude, in 2001 door terroristen vernietigde, World Trade Center met de Twin Towers en de opvolger hiervan, het in 2014 geopende One World Trade Center.

USA (1992): 29c New York Stock Exchange Bicentennial, Center Inverted, Omitted. Mint N.H. block of four with top right corner selvage, also showing trace of the vignette in the selvage at top and right, brilliant colors.

De drukte en levendigheid geven de stad de bijnaam The City That Never Sleeps (“de stad die nooit slaapt”). Een andere populaire bijnaam is the Big Apple. Er zijn veel nummers met “New York” in de titel: Don Henley – New York Minute (#2000), Frank Sinatra – Theme From New York New York (#1643), Billy Joel – New York State of Mind (#1589), Kirsty Maccoll & Pogues – Fairytale Of New York (#252), Sting – Englishman In New York (#208). Maar mijn favoriete nummer staat hieronder over New York (niet in de titel).

 

JAY Z ft. Alicia Keys – Empire State Of Mind (#386)

De titel van het nummer, vergelijkbaar met ” New York State of Mind ” van Billy Joel en ” NY State of Mind ” van Nas , is een woordspeling en eerbetoon aan de bijnaam ” Empire State ” van New York en zou ook een verwijzing kunnen zijn naar het Empire State Building. in Manhattan.

“Empire State of Mind”, een kritisch en commercieel succes, werd opgenomen in de top 10 van de beste nummers van 2009 van meerdere critici, waaronder het tijdschrift Rolling Stone en The New York Times . Het werd ook genomineerd voor drie Grammy Awards en won Beste Rap Song en Beste Rap/Sung Collaboration . Het nummer behaalde wereldwijd commercieel succes. Het bereikte een hoogtepunt in de top 10 in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Frankrijk, Italië en Zweden. In de VS stond het nummer vijf opeenvolgende weken bovenaan de Billboard Hot 100 en werd het Jay-Z’s eerste nummer één single op de hitlijst als hoofdartiest. Het verscheen in de eindejaarshitlijsten van 2009 in Italië, Australië en de VS, waar het ook de laatste nummer één-hit van de jaren 2000 was. Sinds juni 2023 zijn er in de Verenigde Staten meer dan 9 miljoen exemplaren van de single verkocht.

In de videoclip van het nummer, die voornamelijk in zwart-wit is, worden Jay-Z en Keys getoond terwijl ze het nummer op verschillende locaties in New York uitvoeren: https://www.youtube.com/watch?v=vk6014HuxcE

 

Koude Oorlog

Nena – 99 Luftballons (#321)

99 Luftballons werd geschreven naar aanleiding van de laatste fase van de Koude Oorlog in de jaren 80 in Duitsland. Op grond van het NAVO-dubbelbesluit van 1979 werd in 1983 in Duitsland begonnen met het stationeren van Pershing-II-kruisraketten. De nucleaire lading van deze raketten wakkerde bij de bevolking de angst aan voor het uitbreken van een atoomoorlog. Dit leidde tot het ontstaan van de vredesbeweging in de jaren 80.

Guernsey (2023): Het oude “Peace symbol” op de PostEurop 2023 met het thema “Vrede”.

Het idee van de liedtekst ontstond in 1982 bij een optreden van de Rolling Stones in West-Berlijn, toen Carlo Karges, gitarist van Nena, zag hoe een grote hoeveelheid bontgekleurde ballonnen werd opgelaten. Karges vroeg zich af wat er zou gebeuren als deze ballonnen de grens bij Oost-Berlijn zouden overdrijven en daar tot een paranoïde reactie zouden leiden. De melodie werd geschreven door de toetsenist van de band, Uwe Fahrenkrog-Petersen. Bijzonderheid: geen refrein in het lied.

Engeland (2022): 60 years The Rolling Stones

Het lied beschrijft hoe 99 ballonnen opgelaten worden en daarbij voor ufo’s aangezien worden. Een generaal stuurt daarop een luchtvloot van 99 straaljagers de lucht in om ze af te schrikken. De luchtvloot schiet in de lucht naar de ballonnen, wat vervolgens door 99 oorlogsministers van lidstaten abusievelijk gezien wordt als daad van agressie en aanleiding geeft hun oorlogsmaterieel in te zetten. Het gevolg van de daaruit volgende 99-jarige oorlog is het einde van de menselijke beschaving op aarde.

De Duitstalige versie werd wereldwijd een hit. Zelfs in de Verenigde Staten bereikte deze versie de 2e positie van de Billboard Hot 100. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen bereikte alleen de Engelstalige versie de nummer 1-positie in de UK Singles Chart. Ook in Japan bereikte uitsluitend de Engelstalige versie de hitlijsten. In Nederland werd de plaat veel gedraaid op Hilversum 3 en werd een gigantische hit. De plaat bereikte de nummer 1-positie in zowel de Nederlandse Top 40 als de Nationale Hitparade en de TROS Top 50. Ook in de TROS Europarade werd de nummer 1-positie bereikt. In België bereikte de plaat eveneens de nummer 1-positie in zowel de Vlaamse Ultratop 50 als de Vlaamse Radio 2 Top 30. De voor AVRO’s Toppop op Schietkamp De Harskamp opgenomen videoclip verwoordde de sfeer van de plaat en de donkere begin jaren 80 zó goed, dat de groep deze clip voor wereldwijde promotie overnam:

https://www.youtube.com/watch?v=Fpu5a0Bl8eY

In de Top 2000 à Go-Go van 30 december 2023 (link te zien tot 9 jan 2024) is een bijzondere reportage te zien over dit nummer:

https://npo.nl/npo3/top-2000-a-gogo/30-12-2023/VPWON_1351241

 

Scorpions – Wind of Change (#241)

” Wind of Change ” is een nummer van de West-Duitse rockband Scorpions , opgenomen voor hun elfde studioalbum, Crazy World (1990). Een powerballad, gecomponeerd en geschreven door de zanger van de band, Klaus Meine, en geproduceerd door Keith Olsen en de band. De teksten zijn gecomponeerd door Meine na het bezoek van de band aan de Sovjet-Unie op het hoogtepunt van de perestrojka, toen de vijandschap tussen het communistische en kapitalistische blok gelijktijdig afnam met de afkondiging van grootschalige sociaal-economische hervormingen in de Sovjet-Unie.

Sovjet-Unie (1988): Einde Gorbatsjovs Perestrojka.

“Wind of Change” werd op 21 januari 1991 als derde single van het album uitgebracht en werd een wereldwijde hit, vlak na de mislukte staatsgreep die uiteindelijk tot het einde van de Sovjet-Unie zou leiden. Het nummer stond bovenaan de hitlijsten in Duitsland en in heel Europa en piekte op nummer vier in de Verenigde Staten en op nummer twee in het Verenigd Koninkrijk. Het verscheen later op het live-album Live Bites uit 1995, hun album uit 2000 met het Berlin Philharmonic Orchestra, Moment of Glory, en op hun “unplugged” album Acoustica uit 2001. De band nam ook een Russischtalige versie van het nummer op, onder de titel “????? ???????” (“Veter Peremen”) en een Spaanse versie genaamd “Vientos de Câmbio”.

Met een geschatte verkoop van 14 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is “Wind of Change” een van de best verkochte singles aller tijden. Het is recordhouder voor de best verkochte single van een Duitse artiest. De band overhandigde in 1991 een gouden plaat en $70.000 aan royalty’s van de single aan Michail Gorbatsjov, waarbij Sovjetnieuwsbronnen beweerden dat het geld zou worden toegewezen aan kinderziekenhuizen. Prachtig nummer met hoge notering in de Top 2000: https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

 

Klein Orkest – Over De Muur (#41)

Na Laat mij maar alleen en Koos Werkeloos had het Klein Orkest in de zomer van 1984 een top 10-hit met Over de muur. De single werd reeds op 1 november 1983 uitgebracht en stond in week 51 en 52 van dat jaar ook twee weken op de nummer 1-positie van de Verrukkelijke 15 op de VARA dinsdag op Hilversum 3. Bovendien verkoos VARA dj Felix Meurders de plaat op dinsdag 1 november 1983 (dag van de single uitgave) tot zijn “Verrukkelijke hittip”. De single werd in juni 1984, na de grote vredesdemonstratie van oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag, opnieuw uitgebracht. Harrie Jekkers koos er bewust voor om geen partij te kiezen omtrent het kernwapenvraagstuk.

Het lied geeft de situatie weer in een verdeeld Europa na de Tweede Wereldoorlog. In het Westen heerste (zogenaamde) vrijheid en in het Oosten werd iedereen onderdrukt. In het lied wordt aan de hand van de situatie in de verdeelde stad Berlijn de situatie geschetst.

Oost-Berlijn wordt genoemd als voorbeeld van de heilstaat die Lenin en Karl Marx voor ogen stond; tegelijkertijd wordt geconstateerd dat je in die zogenaamde heilstaat voornamelijk op je tellen moest passen bij een afwijkende mening; een afwijkende mening mondde nog weleens uit in opsluiting in een psychiatrische instelling.

DDR (1953): Karl-Marx Jahr 1953.

West-Berlijn wordt genoemd als bolwerk van vrijheid, voorbeeld van het kapitalisme. De vrijheid wordt verbeeld door porno, peepshow, zuipen en gokken. Daarbij wordt als schrijnend contrast de armoede in de wijk Kreuzberg genoemd, die in die jaren te boek stond als zeer arm. De aldaar wonende immigranten uit Turkije, maar ook geboren Duitsers, hadden het verre van breed. Vrijheid bleek daar alleen niet duur voor mensen met geld. Demonstreren mocht wel, maar de noodzaak om te demonstreren bestond ook.

DDR (1979): Vogels.

Centraal in het nummer zijn echter vogels. Deze vliegen over de muur van Oost- naar West-Berlijn. Jekkers stond circa 13 jaar eerder bij Checkpoint Charlie en zag een hoop grenscontroles voor mensen, terwijl de vogels gewoon over en weer vlogen, aldus Jekkers in een interview met Leo Blokhuis voor het programma Soundtrack van de Koude Oorlog (2021). Ze kunnen naar beide stadsdelen zonder te worden neergeschoten. Zie reportage: https://www.youtube.com/watch?v=vXSbUr94XoQ

Prachtig nummer met hoge notering in de Top 2000: https://www.youtube.com/watch?v=GeKL-tYWGg8

 

Meer info:

Lijst Top 2000 (2023): https://www.nporadio2.nl/top2000

Eerdere Top 2000 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/top2000/

Eerdere blogs kersttradities: https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DDR Groot Brittannië Noorwegen Verenigde staten Kerst Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)