Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 2) - Postzegelblog

Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 2)

0

In combinatie met drie postzegels van 3,50F werd postzegelboekje B6 met drie postzegels van 1,50F uitgegeven op 4 december 1970. Op het brede vignet echter werd opnieuw het eerder gebruikte kaartje van België met de postnummers opgenomen.

 

Postzegelboekje nummer B7 was het laatste van de reeks van vijf stuks die op 4 december 1970 waren verschenen. Hierin één postzegel van 2,50F en vijf van 3,50F. De eerste vier boekjes hadden een verkoopwaarde van 15 franken maar voor het laatste moest 20 franken worden betaald.

Een nieuwe inhoud en een nieuw vignet werd in postzegelboekje B8 opgenomen. Het boekje kwam uit op 8 december 1972 met twee postzegels van 3,50F en vier van 2F in het cijfertype ‘heraldieke leeuw’. Het nieuwe vignet riep op tot het gebruik van het postnummer in de adressering van poststukken. Daarbij waren de postnummers nu vermeld in vier cijfers. Op de envelop in het vignet is postnummer 1050 gebruikt voor Brussel Elsene, een van de 19 gemeenten die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen.

De postzegel van 2F in gewijzigd cijfertype (de eerste uitgifte was op 19 januari 1968) in vellen werd pas in de loop van het jaar 1973 uitgegeven.

Overigens leuk om te weten dat, net als in Nederland, het telblokje werd afgedrukt op elke tiende omslag of kaftje van een boekje. Bovenstaand een voorbeeld van postzegelboekje B8.

Eveneens op 8 december 1972 werd postzegelboekje B9 uitgegeven. Hierin opgenomen vier postzegels van 4,50F en een van 2F in het cijfertype. Naast de postzegel van 2F een vignet met het logo van de ‘Regie der Posterijen’. Deze benaming werd vanaf 1971 gevoerd in de plaats van ‘Administratie van de Post’ die al in 1937 was aangenomen.

 

Zoals in deel 1 al vermeld, werd de beeltenis van Koning Boudewijn ‘met bril’, ook wel type Marchand genoemd, geleidelijk vervangen door de nieuwe beeltenis, ontworpen door Harry-Arnold Elstrøm. Deze kunstenaar die vele kunstvormen beheerste als beeldhouwer, tekenaar, schilder en penningkunstenaar was tevens docent in het kunstonderwijs. Hij was geboren in Berlijn op 11 augustus 1906 als zoon van een Deense industrieel en een Engelse moeder die schrijfster was. In 1928 kwam hij naar België. In deel 3 gaan we verder met de postzegelboekjes waarin de postzegels met nieuwe afbeelding van Koning Boudewijn zijn opgenomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)