Wimbledon 2022: 100 jaar Centre Court - Postzegelblog

Wimbledon 2022: 100 jaar Centre Court

0

In 2022 viert Wimbledon haar 100e verjaardag van het Centre Court. Maar Wimbledon bestaat toch al meer dan 100 jaar? En hoe zit het met de witte kleding van de spelers? En met het aardbeiengebak? En de koninklijke interesse? Waarom is deze jubileumeditie toch in mineur geëindigd? Welke grandslamtoernooien worden elk jaar georganiseerd? Alle antwoorden in deze blog met het populaire thema van filatelisten: tennis!

Grandslamtoernooien

De vier grandslamtoernooien worden elk jaar in deze volgorde gespeeld:

  • Open Australische kampioenschappen (Australian Open) (eind januari), hardcourt

Australië (2005): 100 jaar Australian Open (1905 – 2005)

  • Open Franse kampioenschappen (Roland Garros of French Open) (eind mei/begin juni), gravel

Frankrijk (1978): 50 jaar Roland Garros (1928 – 1978).

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom wordt 50 jaar Roland Garros gevierd in 1978 en waarom wordt 100 jaar Roland Garros gevierd in 1991 (zegel ontworpen door Miro)? En waarom heet het stadion Roland Garros? Dat leest u in de blog van 2021:

https://www.postzegelblog.nl/2021/04/30/sportkalender-mei-2021/

  • Open Britse kampioenschappen (Wimbledon of British Open) (eind juni/begin juli), gras
  • Open Amerikaanse kampioenschappen (US Open) (eind augustus/begin september), hardcourt

US Open wordt gespeeld in het Arthur Ashe Stadium.

Het zijn de belangrijkste toernooien omdat:

  • ze tezelfdertijd voor zowel mannen als vrouwen georganiseerd worden;
  • ze de meeste punten voor de ATP- en WTA-ranglijsten opleveren;
  • ze hoger prijzengeld uitkeren dan enig ander tennistoernooi;
  • ze veertien dagen duren en hoge deelnemersaantallen hebben: 128 mannen en 128 vrouwen in het enkelspel (7 ronden), 64 koppels mannen en vrouwen in het dubbelspel (6 ronden), 32 gemengde koppels in het gemengd dubbelspel (5 ronden)
  • bij de mannen gespeeld wordt om drie gewonnen sets uit maximaal vijf (best of five).

Roemenië (1988): Vier grandslamtoernooien.

Het winnen van één grandslamtoernooi geldt als een belangrijke prestatie in de tennissport die enkel overtroffen wordt door er meer dan één te winnen, het winnen van alle vier de toernooien in één kalenderjaar, de eigenlijke grand slam. Een speler die de vier grandslamtoernooien wil winnen, moet op alle drie de ondergronden uit de voeten kunnen.

 

Wimbledon geschiedenis en tradities

Engeland (1994): Summertime event – Wimbledon.

The Wimbledon Championships populair bekend als Wimbledon, is het oudste tennistoernooi ter wereld. Wimbledon is een van de vier grandslamtoernooien en wordt beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het is ook het grootste grastennistoernooi en een van de weinige tennistoernooien die spelers verplichten witte kleding te dragen. Naast de designer jurken en linnen colberts die regelmatig op de tribunes te zien zijn, houden de outfits die de deelnemers dragen zich aan een eenvoudige regel: ze zijn allemaal wit van top tot teen. Deze regels gelden al sinds het allereerste begin op Wimbledon, en gaan terug tot de jaren 1800, toen er in bepaalde sociale bijeenkomsten getennist werd en de spelers ’tenniswitten’ droegen om te voorkomen dat er gênante zweetvlekken zouden ontstaan! Met uitzondering van een ‘bies’ van één centimeter kleur, is het ook vandaag nog zo dat de spelers een volledig witte outfit moeten dragen – zelfs tot aan hun broek en de zolen van hun schoenen.

Engeland (1977): Tennis met witte kleding op Wimbledon.

Het jaarlijks terugkerende grandslamtoernooi, dat voor het eerst in 1877 werd gespeeld, wordt gehouden op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de Londense buitenwijk Wimbledon. Rond 1900 had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 verhuisde het toernooi van Worple Road naar Church Road waar een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers was gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi geweldig heeft bevorderd. Wimbledon wordt, evenals de drie andere grandslamtoernooien, georganiseerd onder auspiciën van de International Tennis Federation (ITF). Aan het hoofdtoernooi doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels per geslacht mee. Ook zijn er 32 m/v-koppels in het gemengd dubbelspeltoernooi. Het is 100 jaar geleden dat het ‘nieuwe’ Wimbledon bestaat op het huidige adres ‘Church Road’. Het Centre Court is het hoofdstadion van de All England Lawn Tennis and Croquet Club, waar jaarlijks het grandslamtoernooi Wimbledon wordt gehouden. Een Centre Court is ook de Engelse benaming voor hoofdvelden op tenniscomplexen.

Engeland (2003): aardbei

Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Al sinds de eerste editie in 1877 worden er aardbeien uitgedeeld aan het publiek en de spelers op Wimbledon. De aardbeien worden sinds 40 jaar geleverd door aardbeileverancier Huge Low Farms, zo’n 60 kilometer van Wimbledon. Volgens eigenaar en kweker Marion Regan beperkt het aardbeien eten in Engeland zich niet alleen tot het toernooi. Het is onderdeel van de afternoon tea: een lichte maaltijd die tussen 16.00 en 17.00 uur dagelijks gegeten wordt in Engeland. De afternoon tea is een echte landelijke traditie. Wij Engelsen zijn geobsedeerd door thee, aardbeien en brood. Tijdens Wimbledon komt dat allemaal samen. Het idee achter de aardbeien op Wimbledon is dat je ze moet eten tijdens het kijken van de wedstrijd.

Engeland (2018): Hampton Court Palace

Voordat de Grand Slams van Wimbledon faam verwierven, werd de tennissport vooral beoefend door de Britse hogere klasse en de royals. Het oudste bewaard gebleven voorbeeld van een tennisbaan in Engeland dateert uit de 16de eeuw en ligt verscholen op het terrein van het historische Hampton Court Palace. Als favoriet spel van koning Hendrik VIII was ‘royal tennis’ een sport die geliefd was bij enkele van de hoogste edelen en rijkste mensen van het land.

Engeland (2018): Hampton Court Palace

Lawn tennis, dat verschilt van ‘royal tennis’ en minder ruimte nodig heeft, werd voor het eerst gespeeld in 1873 door majoor Walter Wingfield. Gemaakt als een spel om buiten van te genieten, werd het meestal gespeeld op de greens van grote landhuizen die aan de Britse elite toebehoorden.

 

Wimbledon 2022 met hindernissen

Boycot Russen en Belasrussen

Rusland en Belarus zijn als gevolg van een schorsing door de internationale tennisfederatie ITF wel uitgesloten van teamcompetities, zoals de Davis Cup en de Billie Jean Cup. Wimbledon wijkt als eerste tennistoernooi van deze regel af, waardoor onder anderen de Rus Daniil Medvedev en de Belarussische Victoria Azarenka het grandslamtoernooi zullen missen. Daardoor zouden ze ook veel rankingpunten kwijtraken, maar dat gebeurt door het besluit van de ATP en de WTA niet.

Australië (2021): Daniil Medvedev vignetten zegels / local post

Maar de individuele tennistoernooien vallen onder de spelersorganisaties ATP (mannen) en de WTA (vrouwen) en daar mogen Russen en Belarussen wel hun wedstrijden spelen, onder een neutrale vlag. Zowel ATP en WTA hebben besloten, dat tennissers op Wimbledon dit jaar geen punten verdienen voor de wereldranglijst. Wimbledon organisatie wijst erop dat het besluit om Russen en Belarussen te weren is genomen in lijn met het standpunt van de Britse regering. ‘We willen niet dat succes op Wimbledon ten goede komt aan de propagandamachine van het Russische regime’, zo meldt de organisatie.

 

Blessure Rafael Nadal

Ondanks de buikspierblessure legde Nadal beslag op een plek bij de laatste vier op Wimbledon. Hij won in vijf sets van de Amerikaan Taylor Fritz. Gedurende de wedstrijd kreeg hij steeds meer last en dacht hij al aan opgeven. De Spanjaard erkende dat hij al een week last had van lichte buikspierklachten. De blessure werd erger en dan neem je een beslissing met het oog op je gezondheid en je toekomst. Nadal speelt geen halve finale tegen Nick Kyrgios. Hierdoor is Nick Kyrgios automatisch geplaatst voor de finale.

Centraal Afrika (2016): Rafael Nadal.

 

Winnaars 2022

Bij de finale van de vrouwen was wel een Russische vrouw aanwezig. Hoe kan dat ondanks de individuele boycot van Russen en Belasrussen sporters? Elena Rybakina werd geboren op 17 juni 1999 in Moskou en kwam tot 2018 ook uit voor haar geboorteland. Vanaf 2018 koos ze voor Kazachstan omdat de tennisbond van dat land financieel verder kon helpen. Om die reden mocht ze meedoen op Wimbledon. Ze won de finale van Ons Jabeur (Tunesië). De koninklijke familie vertegenwoordigd door prins William en prinses Catherine Middleton reikten de  schaal en de beker aan de kampioenen van 2022: Elena Rybakina en Novak Djokovic..

Engeland (2011): Huwelijk prins William en Catherine Middleton

 

All time winnaars grandslamtoernooien (stand juli 2022)

Rafael Nadal: 22

Rafael Nadal Parera (1986) is een Spaanse tennisser die volgens de Association of Tennis Professionals de huidige nummer 4 van de wereld is. Nadal voerde op 18 augustus 2008 voor het eerst de ATP-ranglijst aan. Hij wist vijf seizoenen als nummer 1 af te sluiten: 2008, 2010, 2013, 2017 en 2019. Hij stond een recordaantal weken bij de beste twee en een recordaantal achtereenvolgende weken bij de beste tien. Nadal won 14x Roland Garros. Zijn bijnaam, de Gravelkoning, heeft hij te danken aan zijn successen op deze ondergrond.

 

 

 

 

 

 

 

Novak Djokovic: 21

Novak Djokovic (1987) is een Servisch professioneel tennisspeler. Sinds 2020 mag Djokovic de titel dragen van ‘Big Titles King’, door 62 titels van de vier meest prestigieuze toernooicategorieën te hebben behaald. Djokovic won 9x Australian Open. Djokovic, bijnaam The Djoker, is gemeten naar het aantal gewonnen grandslamtitels de succesvolste tennisspeler in het decennium 2010-2019.

Bosnia and Herzegovina – Republic of Srpska (2011): Novak Djokovic winnaar Wimbledon

Voor het eerst in de filatelistische geschiedenis van Servië vertegenwoordigen de postzegels een atleet – een individu, de beste tennisser van vandaag en de beste atleet in de geschiedenis van de Servische sport, een groot humanist en filantroop, wiens stichting onder andere hielp reconstrueren 48 kleuterscholen en ondersteunden meer dan 2200 leerkrachten in hun werk in heel Servië.

Servië (2021): Novak Djokovic met alle titels op velrand.

De zegels tonen Novak Djokovic op de tennisbaan en zijn sportieve successen: 350 weken bovenaan de ATP-lijst, zeven keer nummer 1 aan het einde van het kalenderjaar, in totaal 20 Grand Slam-titels en 37 Masters-toernooien gewonnen, 86 ATP-toernooien, de enige in het ‘open tijdperk’ van het professionele tennis die elke Grand Slam minstens twee keer wist te winnen – de Australian Open (9), Roland Garros (2), Wimbledon (6) en de US Open (3 ) en is de enige speler in de geschiedenis, na Rod Laver, die alle vier de Grand Slam-titels op rij heeft gewonnen, vijf keer de laatste masters van de ATP-tour won, een bronzen medaille van de Olympische Spelen in Peking, de Davis Cup, de ATP Cup en werd vier keer uitgeroepen tot beste atleet ter wereld.

 

Roger Federer: 20

Roger Federer (1981) is een professionele tennisspeler uit Zwitserland, die als een van de beste mannelijke tennissers in de geschiedenis wordt beschouwd. Van 2004 tot en met 2007 domineerde Federer het mannentennis in het enkelspel. Hij won 103 enkelspeltitels en 8 dubbelspeltitels, waaronder die van de Olympische Spelen in Peking samen met Stanislas Wawrinka. Federer won 8x Wimbledon.

 

 

 

 

 

Federer was 310 weken de nummer 1 van de wereld. Dit was een record totdat Djokovic het op 8 maart 2021 verbrak. Bovendien was hij een recordaantal van 237 opeenvolgende weken nummer 1, tussen 2 februari 2004 en 17 augustus 2008, waarna Nadal hem afloste.

Zwitserland (2007): Roger Federer.

 

Meer info:

Wimbledon: https://www.wimbledon.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Centraal Afrika Frankrijk Groot Brittannië Oostenrijk Roemenië Verenigde staten ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)