De Achterhoek, verrassend veelzijdig - Postzegelblog

De Achterhoek, verrassend veelzijdig

2

Voor mijn 66ste verjaardag werd ik door mijn vrouw verrast met een weekendje Achterhoek. We zaten in een B&B in Winterswijk. Ik zag een afwisselend landschap van weilanden, moeras, kabbelende beekjes en bos. Daarbij een grote steengroeve en een prima omgeving om te fietsen. Piet Mondriaan kwam ik ook nog tegen. Een weekendje genieten dus…..

Achterhoek
Oorspronkelijk betekende het woord ‘achterhoek’ een afgelegen hoek. De streek werd ook wel ‘De Graafschap’ genoemd, waar een Achterhoekse voetbalvereniging haar naam aan heeft te danken. Bekende plaatsen in de Achterhoek zijn o.a. Dinxperlo, Varsseveld, Doetinchem, Lichtenvoorde en Winterwijk. Deze vijf plaatsen organiseerden in 1984 het Filatelistische Jubilea Achterhoek in 1984.

Winterswijk
Winterswijk had al in de 16e eeuw een bloeiende textielindustrie. Met de opkomst van de stoommachine kreeg de Winterswijkse textielindustrie een impuls en groeide het aantal inwoners explosief. Onderstaande firma-envelop uit 1955 is van de ‘Winterwijksche Stoomweverij J.W. Meijerink & Co’.

Een andere textielfabriek was De Tricotfabriek, in de volksmond meestal Tricot genoemd. Deze fabriek werd in 1888 opgericht door Geert Jan Willink. In de jaren 20 van de vorige eeuw werkten er meer dan 1500 mensen in de Tricotfabriek.

In 1989 woedde er een grote brand in de fabriek en was er een dreigend gevaar van instorting. In 2003 werd begonnen met verbouwing tot een wooncomplex. De Tricot bestaat nu behalve uit expositieruimten uit 25 appartementen van verschillende grootte.

De postzegel uit 2011 herdenkt 100 jaar Bond Heemschut, een erfgoedvereniging die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed. In Winterswijk met de Tricotfabriek was dat een succes.

Synagoge
Winterswijk heeft een synagoge uit 1889. Deze vormt samen met het mikwe (badhuis), de begraafplaats, het schoolgebouw en de woning voor de chazan een gebouwencomplex dat herinnert aan de eens bloeiende Joodse gemeenschap in Winterswijk.

Het Gemeentehuis van Winterswijk
De gemeente Winterswijk heeft een groot aantal buitengebieden, die worden gevormd door negen buurtschappen die tot de gemeente Winterswijk behoren. Dit zijn: Meddo, Huppel, Henxel , Ratum, Brinkheurne, Kotten, Woold, Miste en Corle, allen totaal onbekend voor mij. Een aantal hebben wij er bezocht. Het stempel van het filatelieloket van Winterwijk toont ons het Gemeentehuis uit 1939.

Station Winterswijk
Het station Winterswijk werd geopend in 1878. Winterswijk was vroeger een belangrijk spoorwegknooppunt, met spoorlijnen in vijf richtingen. Met name het goederenvervoer van en naar Duitsland was zeer belangrijk voor de in de negentiende eeuw opgekomen textielindustrie in Twente en de Achterhoek. Verder gaan de spoorlijnen naar Zutphen en Arnhem Centraal. In 1978 werd ‘100 jaar spoorweg Zutphen – Winterswijk’ herdacht met een mooi poststempel.

In 2019 gaf PostNL een postzegel uit over de Stoptrein van Arnhem naar Winterswijk.

Op het eerste perron van het station Winterswijk is in 2010 een bronzen plaquette, ontworpen door kunstenares en actrice Jip Wijngaarden geplaatst, ter herinnering aan de Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog van hier zijn weggevoerd. Jip Wijngaarden speelde de rol van Anne Frank in de toneelbewerking van ‘Het dagboek van Anne Frank’. Hier onder ziet U een (niet officiële) zegel van Anne Frank met de quote: “Ik geloof in het goede van de mens…..”

Mondriaan in Winterswijk
Piet Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort. Toen hij 8 jaar oud was, verhuisde de familie Mondriaan naar Winterswijk. Vader Mondriaan wordt daar hoofdonderwijzer van de school voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Winterswijk. Vanaf 1886 krijgt Piet schilderlessen van zijn oom Frits die graag naar Winterswijk komt om te schilderen met zijn neefje. Met zijn vader tekent hij graag. In 1892 verhuist Piet naar Amsterdam. Zijn carrière-start was dus in Winterswijk. In Winterswijk is in zijn woonhuis het museum Villa Mondriaan gesticht, waar veel vroege werken van Piet Mondriaan worden tentoongesteld. Deze laten zien hoe hij zich ontwikkelde van een ambachtelijk en conventioneel schilder naar een kunstenaar die experimenteerde met kleur en vorm.

Villa Mondriaan

Winterswijk Plaquette

Schilderij Mondriaan

(foto‘s Willem Hogendoorn)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Architectuur Heraldiek Koningshuizen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jos van den Bosch op 19 april 2021 om 17:33

    Ik lees dit artikel na het weekend waarin wij twee daagjes naar Lochem zijn geweest, met dank aan Appie. Inderdaad een prachtige omgeving, heel rustig en met een keus aan mogelijkheden om een paar dagen door te brengen. Heerlijk gewandeld, en een leuke afwisseling in een wat eentonige corona sleur bestaan. Beviel uitstekend!

  • Willem op 20 april 2021 om 08:23

    Het is voor een verzamelaar leuk om een niet-filatelistisch artikel te lezen wat geïllustreed is door middel van één of meer filatelistische elementen.
    Het zou de schrijver wel sieren als hij aan bronvermelding deed bij items welke niet uit zijn eigen verzameling komen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)