Olympic Winter Games Beijing 2022: openingsceremonie - Postzegelblog

Olympic Winter Games Beijing 2022: openingsceremonie

2

De 24e Olympische Winterspelen worden gehouden in Beijing van 4 tot en met 20 februari 2022. In China ligt 109 keer goud klaar. Nederland stuurt 41 sporters naar Beijing om te strijden met andere sporters voor de Olympische medailles. Hoeveel medailles zullen we winnen? Wordt het record van Sotsji 2014 (24x) gebroken? Olympische Spelen zegels worden wereldwijd verzameld. Maar we beginnen met de openingsceremonie en andere gerelateerde zaken. Kijken we naar goed geregisseerde show of is het geopolitiek?

Selectie Olympische Winterspelen Beijing 2022

De 24e Olympische Winterspelen worden gehouden in Beijing van 4 tot en met 20 februari 2022. Beijing is de elfde stad die de Olympische Spelen voor een tweede keer mag organiseren en de eerste stad die zowel de Zomerspelen (in 2008) als de Winterspelen toegewezen heeft gekregen. China organiseert 7 sporten in 26 venues. In totaal worden 109 wedstrijden gehouden en zijn 109 x 3 medailles te winnen. De 13e Winter Paralympic Games worden gehouden van 4 tot en met 13 maart 2022 ook in Beijing.

China (2017): Logo’s Winterolympics and Paralympics 2022.

Er waren zes kandidaat-steden: Lviv (Oekraïne), Krakau (Polen), Stockholm (Zweden), Oslo (Noorwegen), Alma-Ata / Almaty (Kazachstan), Beijing (China). Om uiteenlopende redenen bleven er twee steden (Alma-Ata en Beijing) over waaruit gekozen kon worden door de IOC leden. Op 31 juli 2015 werd er tijdens het 128e congres van het Internationaal Olympisch Comité in Kuala Lumpur gestemd over de gaststad. Beijing kreeg in de eerste stemronde de meerderheid van de stemmen (44 tegen Alma-Ata (40)) en werd verkozen tot gaststad.

 

De openingsceremonie

We zitten klaar met onze lunch (brood en melk) voor de televisie op 4 februari 2022 om 13:00 uur (NL-tijd, in Beijing is het zeven uur later). Voor de zekerheid hebben we de Bosatlas en de vlaggenatlas uit de kast gehaald zodat we alle landen kunnen vinden in de wereld en de verklaring kunnen vinden van de kleuren alle exotische vlaggen.

Er doen sporters mee uit 91 landen. Debuterende landen zijn Haïti en Saoedi-Arabië. Rusland wordt geweerd vanwege een grootschalig Russisch dopingschandaal. Wel mochten Russen van wie was aangetoond dat ze schoon waren, meedoen onder de olympische vlag. Zij worden aangeduid als Russisch Olympisch Comité (ROC). Noord-Korea is door het IOC geschorst voor deze Spelen. Taiwan wordt Chinese Taipei genoemd.

Gambia (2008): Olympische Spelen 2008 – Nationaal Stadion Beijing.

Tijdens de openingsceremonie was een show te zien van de Chinese filmregisseur Zhang Yimou. Hij regisseerde ook de openingsceremonie van de Zomerspelen van 2008. De openingsceremonie werd gehouden in het Nationaal Stadion van Beijing ook wel het Vogelnest of Birdnest genoemd. Op de tribune zaten weinig hoge buitenlandse gasten. De Verenigde Staten, om diplomatieke redenen en andere westerse landen gaven corona op als reden om thuis te blijven. Maar de werkelijkheid van de absentie heeft te maken met de mensenrechten situatie in China (Oeigoeren, HongKong, Tibet) en de kwestie Taiwan. In feite is er een tweedeling ontstaan door het ontbreken van leiders van democratische landen en de aanwezigheid van leiders van autocratische landen. Wel aanwezig zijn onder andere de leiders van Rusland en Kazachstan. Vanzelfsprekend zijn aanwezig IOC-voorzitter Thomas Bach, de Chinese president Xi Jinping, de Verenigde Naties baas António Guterres en topman van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Postadministratie van de Verenigde Naties (UNPA) een herdenkingscollectie uitgegeven ter gelegenheid van de Winterspelen 2022 om de bijdrage van sport aan de vrede over de hele wereld te benadrukken. Als eerste editie die suggestieve elementen van de Olympische Winterspelen bevat, zijn deze ‘Sport voor Vrede’-zegels nog een ander symbool van de steun van de VN voor de missie van de Olympische Spelen om de beste wintersporters van de hele wereld te verenigen, zonder enige vorm van discriminatie dan ook, in vreedzame en respectvolle concurrentie. Deze uitgifte is een primeur voor de Winterspelen.

Op de zes postzegelvellen staan ??verschillende Olympische wintersporten afgebeeld, waaronder ijshockey, snowboard, kunstschaatsen, bobsleeën, curling en alpineskiën. De postzegels werden geïllustreerd door Feifei Ruan uit China en ontworpen door Rorie Katz (Verenigde Naties). De zegels zijn gerelateerd aan de VN-wapenstilstandsresolutie getiteld ‘Building a peace and better world through sport and the Olympic Ideal’. Dit werd bij consensus door alle 193 VN-lidstaten en mede gesteund door 173 lidstaten tijdens de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de VN op 2 december 2021. Het toont de erkenning door de internationale gemeenschap van de VN van de kracht van sport en de relevantie van de Olympische Spelen om de wereld samen te brengen in vreedzame competitie, wat hoop biedt op een betere toekomst. De resolutie roept op tot naleving van de Olympische wapenstilstand voor de Olympische en Paralympische Spelen in Beijing 2022, van zeven dagen voor de start van de Olympische Spelen, op 4 februari 2022, tot zeven dagen na het einde van de Paralympische Spelen.

 

 

 

 

 

Het onderstreept het belang van samenwerking tussen de lidstaten om gezamenlijk de waarden van het Olympisch Bestand over de hele wereld uit te voeren, en benadrukt de belangrijke rol van het Internationaal Olympisch Comité, het Internationaal Paralympisch Comité en de Verenigde Naties in dit opzicht. De resolutie ondersteunt ook de verwachting dat de Olympische Winterspelen in Beijing 2022 een zinvolle kans zullen zijn om de kracht van sport te benutten om de wereld vooruit te helpen door een sfeer van vrede, ontwikkeling, veerkracht, tolerantie en begrip te bevorderen, en alle delegaties van Nationale Olympische en Paralympische Comités om deel te nemen aan de Spelen. Het roept alle lidstaten op om samen te werken met het Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Paralympisch Comité bij hun inspanningen om sport te gebruiken als een instrument om vrede, dialoog en verzoening te bevorderen in conflictgebieden tijdens en na de periode van de Olympische en Paralympische Spelen. Deze woorden werden ook genoemd in de speech van IOC-voorzitter Thomas Bach: ‘Give peace a chance’.

China (2004): Nationale vlag en embleem PRC.

?
De vlag van China wordt binnengedragen. De rode vlag bestaat uit vijf sterren. De achtergrondkleur rood symboliseert het communisme en het bloed van de Chinese soldaten die in oorlogen stierven. De vijf sterren symboliseren de Chinese communistische partij (grote ster) en de vier sociale klassen (de arbeiders, de boeren, de kleine burgerij en de ‘nationale bourgeoisie’, patriottische ondernemers). Er wordt soms gesteld dat de grootste ster voor de Han-Chinezen staat en de vier kleinere voor de vier andere grote volkeren in China: de Hui-Chinezen, de Mongolen, de Tibetanen en de Mantsjoes; dit kan echter zijn voortgekomen uit verwarring met het principe ‘Vijf rassen binnen één eenheid’
en de bijbehorende vlag die tussen 1911 en 1928 in China werd gebruikt.

China (1950): 1e verjaardag van Volksrepubliek China.

De vlag gaat in de arena door de hand van 56 officiële etniciteiten. Aan het einde wordt door Chinese militairen de vlag gehesen en het nationale volkslied gezongen. De show is volledig gedigitaliseerd met een menselijk aspect. Vooral kinderen worden ingezet door de regisseur. Het lijkt of de arena een groot videogame is waarbij de kijker het spel aanstuurt. Alle eerdere Winter Games met hun steden en jaartal worden geprojecteerd op een mega ijsblok. In de show wordt als ‘logo’ de sneeuwvlok gebruikt in combinatie met olijventakken.
De olijftak is in de Europese cultuur een symbool van de vrede. De olijftak staat voor vrede, verzoening en hoop. Het aanbieden van een olijftak is een verzoenend gebaar. De symboliek is al erg oud, de olijfboom groeit langzaam en heeft rust en tijd nodig om te bloeien.
Waar veel olijfbomen groeien is dus kennelijk lange tijd vrede. Waarschijnlijk gebruikten de Grieken daarom de olijftak als symbool van vrede. Dit thema gebruikt China voor deze Winter Spelen. Sneeuwvlokken werden eerder gebruikt bij vorige Winter Spelen (Squaw Valley (1960), Grenoble (1968)).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landenparade

Nederland

De landenparade start zoals gebruikelijk met Griekenland. Alle 91 landen lopen de arena binnen waarbij ze worden begroet door Chinese mannen en vrouwen zwaaiend langs de kant. Schaatser Kjeld Nuis en kunstrijdster Lindsay van Zundert dragen gezamenlijk de Nederlandse vlag het stadion in tijdens de ceremonie. De afvaardiging van ‘TeamNL’ bestaat uit 22 atleten en 26 begeleiders. Nederland is van de 91 deelnemende landen als 60e aan de beurt om zich te laten zien aan het publiek.

Meer dan de helft van de Nederlandse sporters is er niet bij. Veel atleten komen al snel in actie op de Spelen en de openingsceremonie past niet in de voorbereiding. Bij de ceremonie moeten atleten enige tijd staan voordat ze beginnen aan de vlaggenparade. Bovendien is de temperatuur in Peking vrijdagavond ruim onder het vriespunt.

 

Chinees Taipei

Chinees Taipei is een van de landen die deelneemt aan de Olympische Spelen. Chinees Taipei debuteerde op de Zomerspelen van 1932. Veertig jaar later (1972) kwam het voor het eerst uit op de Winterspelen. Tot en met 1948 kwam het land uit onder de naam Republiek China en omvatte het land naast het eiland Taiwan ook het Chinese vasteland. De naam ‘Chinees Taipei’ wordt sinds 1984 gebruikt. Tot die tijd kwam het sinds 1956 onder de naam Taiwan uit. Die naam mocht het van het IOC op aandringen van China niet meer gebruiken, evenals de Taiwanese vlag. Alle partijen gingen akkoord met de deelname onder de naam ‘Chinees Taipei’ en met het gebruik van een speciale olympische vlag.

Taiwan (1980); Definitives – National Flag.

Van links naar rechts hieronder: Taiwanese vlag, Chinese Taipei-vlag (specifiek gemaakt voor wanneer Taiwan deelneemt aan de Olympische Spelen), en de Olympische vlag. 

Andere kwestie: zal de delegatie van Taiwan in het stadion aangekondigd worden als ‘Zhonghua Taipei’ of ‘Zhongguo Taipei’? Eén karakter verschil, maar voor de Taiwanezen een gevoelig punt. Het is het verschil tussen ‘Chinees Taipei’, of ‘China, Taipei’. Taiwanezen hebben liever de eerste variant, maar de Chinezen noemen hen soms Zhongguo Taipei. Eigenlijk wilde Taiwan helemaal niet meelopen tijdens de openings-en slotceremonie maar op aandringen van het IOC komen ze toch in de Vogelnest.

 

Russisch Olympisch Comité

Het Russische Olympische Comité (opgericht in 1911) is het Nationaal Olympisch Comité van Rusland. Het vertegenwoordigt de nationale belangen in het IOC en de Olympische beweging op nationaal niveau. Op 5 december 2017 werd het Russisch Olympisch Comité door het IOC geschorst wegens deelname aan een door de staat gesponsord dopingprogramma.  Op 28 februari 2018, na afronding van de dopingtestcontroles voor Russische atleten die deelnamen aan de Olympische Winterspelen van 2018, herplaatste het IOC het Russisch Olympisch Comité, ondanks twee mislukte drugstests.

Rusland (2011): 100 jaar Russische Olympische Comité (1911 – 2011).

Op 9 december 2019 verbood het Wereld antidopingagentschap (WADA) Rusland voor vier jaar van alle internationale sporten nadat het had vastgesteld dat de door het Russische antidopingagentschap verstrekte gegevens door de Russische autoriteiten waren gemanipuleerd met als doel atleten te beschermen die betrokken waren bij het door de staat gesponsorde dopingprogramma. Rusland heeft later beroep aangetekend bij het Hof van Arbitrage voor de sport (CAS) tegen de beslissing van het WADA. Het Hof van Arbitrage voor de Sport heeft op 17 december 2020 beslist om de straf die het WADA had opgelegd te verminderen, na beoordeling van het Russische beroep op zijn zaak bij het WADA. In plaats van Rusland te verbieden van sportevenementen, stond de uitspraak Rusland toe om deel te nemen aan de Olympische Spelen en andere internationale evenementen, maar voor een periode van twee jaar mag het team de Russische naam, vlag of volkslied niet gebruiken en moet het zichzelf presenteren als ‘neutrale atleet’ of ‘Neutraal team’.

ROC logo en vlag

De uitspraak staat toe dat teamuniformen ‘Rusland’ op het uniform weergeven, evenals het gebruik van de Russische vlagkleuren in het ontwerp van het uniform, hoewel de naam evenveel overwicht moet hebben als de aanduiding ‘Neutral Atleet/Team’. Rusland kan tegen de beslissing in beroep gaan. Op 19 februari 2021 werd aangekondigd dat Rusland zou deelnemen onder de naam ‘ROC’, naar de naam van het Russisch Olympisch Comité. Het IOC kondigde aan dat de Russische nationale vlag zou worden vervangen door de vlag van het Russisch Olympisch Comité. Het zou ook toegestaan ??zijn om teamuniformen te gebruiken met de woorden ‘Russisch Olympisch Comité’, of het acroniem ‘ROC’ zou worden toegevoegd. De naam veroorzaakte opschudding in Taiwan, aangezien de officiële naam, Republiek China, ook wordt afgekort als ‘ROC’.

 

Meer info

Team NL: https://teamnl.org/beijing2022

Winter Spelen volgen op alle media:

https://www.sportnext.nl/media/zo-kijk-en-volg-je-de-olympische-winterspelen-in-peking/

Volledige openingsceremonie 4 februari 2022:

https://www.npostart.nl/nos-olympische-spelen-openingsceremonie/04-02-2022/POW_05236334

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Frankrijk Griekenland Rusland Taiwan Verenigde staten Verenigde Naties Olympische WinterspelenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)