Postzegels Keukenhof 75 jaar en Gewichtsklasse-postzegel - Postzegelblog

Postzegels Keukenhof 75 jaar en Gewichtsklasse-postzegel

9

Bij mijn eerste kennismaking van het postzegelvel Keukenhof 75 jaar meende ik een weinig aantrekkelijk commerciële sticker-postzegels in ongebruikelijke uitvoering onder ogen te hebben gekregen, waarop de marketingafdeling van PostNL dominerend invloed heeft.
Nadere kennismaking met postzegelvel en lezing van het persbericht (helaas ontbreekt de meest essentiële informatie daarin!) blijkt bijzonder meerduidig te zijn.
Via een metaforische vergelijking blijkt op levendig actieve wijze veel postzegelbeeld ondersteunende informatie over het bedrijven van de liefde in dit postzegelvel te zijn gestopt.

Keukenhof 75 jaar – uitgiftedatum 1 maart 2024

Keukenhof 75 jaar

Emissiegegevens: ontwerp Studio Maud van Rossum uit Amsterdam, uitgiftedatum maandag 1 maart 2024, vel met 6 zelfklevende postzegels in 3 gelijke ontwerpen, fotografie Keukenhof Lisse, lithografie Marc Gijzen Voorburg, 115.000 postzegelvellen, drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem.

75 jaar Keukenhof in Lisse.

Het postzegelvel Keukenhof 75 jaar telt zes postzegels met drie verschillende ontwerpen. Elke postzegel heeft dezelfde bijzondere / afwijkende vorm van een gestileerd bloemblaadje met een driehoekige basis onder een cirkelvorm met kartels. Drie verschillende bloemen (tulp, narcis & iris) zijn tegen een witte achtergrond afgebeeld. De rangschikking van de postzegels op het postzegelvel verwijst naar de vorm van een bloem met zes blaadjes.

Vierkant + ¾-cirkel penetreren / copuleren!

Voor de zelfklevende Keukenhof-postzegel zijn een vierkant (2 x halve gelijkbenige rechthoek) en een ¾-cirkel als ‘ge-meenschappelijk-paringsobject’ hecht en onverbrekelijk in elkaar geschoven en met elkaar verbonden.

Keukenhof 75 jaar

Het ‘vrouwelijke’ cirkelgedeelte is van gestanste kartels voorzien, terwijl het ‘mannelijke’ vierkant kartel- / perforatieloos is.
Het bloemblaadje met daarin afbeeldingen van bloem en priority-logo zijn verdwenen (als camouflage), waardoor de vorm van het blad duidelijk herkenbaar wordt. De penetratie en copulatie van vierkant in cirkel (bedrijven van de liefde) wordt in de schematische afbeelding glashelder afgebeeld / voorgesteld.
De vormen van cirkel en vierkant verwijzen in letterlijke zin naar de vormen van de bloemperken op de Keukenhof in Lisse, waar in het najaar de bloembollen in de grond worden gestopt. In het daarop volgende voorjaar kan maandenlang ten volle aan de gevolgen van deze voortplantingsmethode genieten.

De reis naar de maan

De afwijkende vorm van de ‘maan-postzegel-met-enkele-kartels’ (nvph 4100) is voor Van Rossum aanleiding geweest een opvallend afwijkende postzegelvorm-vormgeving ook in dit ontwerpconcept toe te passen.

De ronding-vierkant-combinatie komt qua vorm overeen met een druppelvormig bloemblaadje. De rangschikking van de zes postzegelblaadjes verwijst naar de vorm van een bloem met zes blaadjes. De bloem is of in de lengte ietsje uitgerekt, of in de breedte een tikkeltje versmald. Reden van deze vervorming hangt samen met de rechthoekige vorm van het postzegelvel (108 x 150 mm).

Meerduidig postzegelvel: hechte / intense verbinding

De hechte en intense verbinding tussen vierkant en cirkelvorm verbeeldt in een metaforische vergelijking een overdrachtelijke duiding in vorm, inhoud en kleur:

 • Het in elkaar schuiven van vierkant en cirkel verwijst naar het bedrijven van de liefde in de natuur van de ‘flora-fauna-wereld’. Inhoudelijk wordt het zelfs tekstueel ondersteund! Per bloem wordt de vruchtbare bloeiperiode vermeld (tulp maart – mei, narcis februari – mei, iris februari – maart). Dus volop tijd om ervan te genieten.
 • Het priority-logo (rechthoekige logo loopt met de rechte rand mee) is in tegenstelling tot veel andere postzegels geïntegreerd in het postzegelontwerp opgenomen. Het steeltje van de bloem loopt zelfs onder het logo door.
 • Het knalkleurige van de oranjerode tulp, de gele narcis en de blauwe iris komt overeen met het PostNL-vereiste: “Stel een kleurrijk, vrolijk en feestelijk ontwerp samen. Vlammend, het moet van de postzegel afspatten!” Deze postzegels springen als blikvangers en aandachttrekkers in het oog. *)
 • Op postzegels wordt op afbeeldingen perspectief aangebracht. Het is of vogel-perspectief (van bovenaf gezien) of kikvors-perspecief (van onderen af gezien).
  Op de Keukenhof-emissie is sprake van laagdrempelig-perspectief. Typerende omschrijving van Van Rossum, die niet platvloers is: “Op de achtergrond van het postzegelvel heb ik op kniehoogte een veld met tulpen gefotografeerd en daarbij het perspectief verlaagd, zodat je niet op de bloemen neerkijkt, maar ertegenaan.”
 • Voor de kleurenpracht heeft Maud van Rossum gebruik gemaakt van de primaire kleuren rood, geel en paars. Met deze drie hoofdkleuren symboliseert Van Rossum de hoofdzaken van het ‘liefdesleven’ van de voorjaarsbloemen.

*)
De uitspraak van Julius Vermeulen na zijn vertrek bij PostNL in 2017 in het artikel van vorige week geldt bepaald niet voor deze emissie: “De tijd van de postzegel als cultuurdrager, als modern, onderscheidend Nederlands visitekaartje, loopt daarmee onherroepelijk af. Ik verwacht dat de afdeling marketing meer invloed op de ontwerpen van postzegels gaat krijgen. Ik hoop vurig dat kalenderplaatjes niet de overhand krijgen.”
Ook Vermeulens constatering over de ‘Doutzen mode & muze-postzegel’ heeft zeker geen betrekking op de Keukenhof-postzegel: “Ik kreeg een brief van een meneer die klaagde dat hij een schaars geklede mevrouw op een brief aan zijn moeder moest plakken. Tja. Zoveel postzegels te koop en dan wil die meneer uitgerekend een halfnaakte Doutzen plakken op een brief aan zijn moeder.”

Keukenhof-postzegels onvindbaar op brief / kaart?/!

Een veel gehoorde uiting van verzamelaars over de afwezigheid van recent uitgegeven postzegels op poststukken: “Je ziet bijzondere postzegels zelden / nooit op brief of kaart.”
Deze jubileum-emissie van de Keukenhof (115.000 vellen) zal met groot gemak op naar het buitenland verzonden prentbriefkaarten in groten getale te vinden zijn. Niet in ons land, maar in het buitenland. 80 procent van de Keuken-hof-bezoekers (1,4 miljoen in 2023) komt uit buitenland. De prentbriefbranche op het Keukenhof-terrein verkoopt naast kaarten ongetwijfeld ook dit postzegelvel met priority-sticker. Voor PostNL – marketing commercieel toch een aantrekkelijke emissie.

Keukenhof 75 jaar

Met de interpreteer-informatie als gebruiksaanwijzing kan naar hartenlust van deze postzegelemissie genoten worden. Veel lees- en kijkplezier daarbij gewenst. Een top-ontwerp van Maud van Rossum.

Andere Keukenhof-postzegelemissies

Natuur en milieu (1996)

Landschapsarchitecten Jan Zocher heeft met zoon Louis in 1857 in Engelse neo-barokstijl een tuinproject aangelegd in een streng geometrisch geordend akkerland in Lisse, dat schematisch door negen felgekleurde verticale banen op de postzegelvelrand is verbeeld. Als maquette-ontwerp staat het oude tuinontwerp als ex-kasteeltuin gedeeltelijk rechts op het postzegelvel.
Vanaf 1949 staat de Keukenhof internationaal als bloemententoonstelling bekend. Op de krokus-postzegel en velletje (nvph 1671) staan informatieve teksten.

Vier jaargetijden (1999) en 5 voor Europa (2006)

NVPH 1817 - Vier Jaargetijden - KeukenhofNVPH 2405 - 5 voor Europa - Keukenhof

In 1999 is bij het 50-jarig bestaan van de Keukenhof een jubileum-postzegel in de emissie Vier jaargetijden (nvph 1817) uitgegeven. De tentoonstelling ‘De zomerhof’ luisterde met kleurige tulpen tegenover een bloeiende prunus het jubileum feestelijk op.
Emissie ‘Vijf voor Europa’ schenkt in 2006 met een postzegelafbeelding (nvph 2405) aandacht aan de Keukenhof. Daniel Buren heeft met 11.000 rode en witte tulpen kleurige lijnen naast elkaar in vogelvlucht-perspectief gefotografeerd. Zo’n streeppatroon met een onveranderlijke breedte in stof of ander materiaal is als kunstwerk karakteristiek voor de kunstenaar Buren.

Gewichtsklasse-postzegel 3,70 euro: typografisch ontwerp!

G-postzegel

Op 1 maart 2024 verschijnt de G-postzegel, die het frankeerbedrag van poststukken van 50-100 en 100-350 gram samenvoegt. Voor poststukken van de nieuwe gewichtsklasse 50-350 is een bijpassende postzegel met een frankeerwaarde van 3,70 euro ontworpen door de grafische ontwerpers Haico Beukers & Marga Scholma.

Vel G-postzegels

Op de postzegelafbeelding zijn drie hoofdletters G met met elkaar vervlochten in de primaire kleuren geel, rood en blauw, maar in pastelkleurige uitvoering. Ze lopen door op de aangrenzende postzegels aan onder- en bovenkant en velrand.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (9) Schrijf een reactie

 • Lars op 3 maart 2024 om 12:42

  Moet er op die laatste zegel (van €3,70) niet 51-350 Gram staan? Als de brief precies 50 gram weegt mag er 2x 1 of 1x 2 op. (€2,18)

 • Jaap Termes op 3 maart 2024 om 13:35

  Dit zal wel verwarring geven om 1 gram.

  dit is tot 50 gram of t/m 49 gram.

  of vechten tegen machines en computers

 • willem hogendoorn op 3 maart 2024 om 15:13

  Op de PostNL-site voor brieven versturen staat het volgende aangegeven:
  0-20 gram: 1,09 (dus 1 x 1)
  20-50 gram: 2,28 (dus 2x 1)
  50-350 gram: 3,70 (dus de nieuwe zegel)
  350-2000 gram: 4,25
  Ik heb dit altijd gelezen als 0 tot 20 gram en 20 tot 50 gram (dus niet t/m)
  Of zou je bij precies 20 gram of precies 50 gram mogen kiezen?
  zie: https://www.postnl.nl/tarieven/?productCountry=NL&weight=0-2000&product=brief

 • Jaap Termes op 3 maart 2024 om 20:54

  Willem
  Foutje ; bij 20-50 gram 2.28
  dus 2×1
  2×1 = 2.18

 • willem hogendoorn op 3 maart 2024 om 21:57

  Dank voor de correctie Jaap; een tik-foutje.

 • Ed op 4 maart 2024 om 09:47

  Post NL had voor gewone binnenlandse post al jaren zo’n overzichtelijk tarievenschema, met 1’tjes en 2’tjes. Ik snap best dat de gewichtsklassen eens kunnen veranderen (zie ook in buitenland), maar dit makkelijke systeem is nu wel doorbroken door deze (G ?)waarde.

 • Lars op 4 maart 2024 om 12:14

  Volgens mij is het altijd T/M 20 en T/M 50 gram geweest.
  Als het precies 50 gram weegt plak ik er gewoon 2x 1 op.
  En daarboven zou ik er nu 2x 1 en eentje van 44 cent opplakken, daar heb ik er nog genoeg van. Het totaal €3,71 is eigenlijk 1 cent teveel, maar ik heb toch minder voor die 1-zegels betaald toen de tarieven lager waren.

 • Lars op 4 maart 2024 om 12:16

  Correctie: 3x 1 en 44 cent.

 • Pieter op 4 maart 2024 om 19:54

  Het zal ongetwijfeld een bepaald verdienmodel dienen, PostNL is een commercieel bedrijf dat aandeelhouders tevreden moet houden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)