Lösen etiket Zweden - Postzegelblog

Lösen etiket Zweden

0

De portzegels van Zweden hebben geen lang leven gehad. De serie portzegels verscheen vanaf 1 januari 1874 en was van een eenvoudig ontwerp bestaande uit cijfers in een omranding en het woord LÖSEN (Port). De waarde werd, naast cijfers, ook uitgedrukt in letters.

Wie de ontwerper was van de zegels is niet zeker, maar wordt in sommige catalogi genoemd als zijnde P.O. Bagge. De eerste serie werd gedrukt in boekdruk en de portzegels hadden een tanding 14 x 14. In 1877 verscheen een herdruk van de serie, eveneens in boekdruk, maar met tanding 13 x 13. De zegels waren gedrukt in één kleur, behalve de waarde van 1 Kr., die in twee kleuren was gedrukt.

Helaas heb ik daarvan geen voorbeeld, maar wel een die op dezelfde wijze is gedrukt. Het is een dienstzegel, waarbij het ontwerp diagonaal is verdeeld in een blauwe bovenzijde en een bruine onderzijde. De oplagen van de tweede serie waren veel groter dan van de eerste serie. De zegels zijn over het algemeen slecht gecentreerd en de druk van de twee kleuren van de 1 Kr. was ook niet altijd precies aansluitend.
De portzegels van Zweden werden met ingang van 1 januari 1892 afgeschaft. In plaats daarvan werden gewone frankeerzegels gebruikt als portzegels die werden gestempeld met de tekst: ´Lösen betald´ of ´erlagd´. Daarna werden afdrukken van de gewone dagtekeningstempels gebruikt. Enige kenmerk op een poststuk is de letter T. Ook werd wel een anilinepotlood gebruikt om de postzegel te ontwaarden.

Spoedig daarna werden groene etiketten vervaardigd die moesten worden opgeplakt om aan te geven dat port moest worden betaald wegens onvoldoende frankering. Op deze etiketten moest dan het te betalen portbedrag worden ingevuld met de pen.

Als voorbeeld een envelop uit 1966 die niet was gefrankeerd en voorzien van een dergelijk label.

Later verschenen ook etiketten met daarop een vooraf aangebrachte waarde. Ook hiervan een voorbeeld uit 1980. Op de brief uit Italië werd aangegeven met twee getallen gescheiden door een breukstreep en daarnaast een afdruk van de letter T van tax, dat de brief onvoldoende was gefrankeerd.

De ontvanger van de brief moest 115 öre betalen.
De speciaalverzamelaar kent ongeveer 10 verschillende etiketten. ik noem het etiketten, of zijn het toch portzegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)