Decemberzegels 2023: winterse vertelling, beleving & gevoel - Postzegelblog

Decemberzegels 2023: winterse vertelling, beleving & gevoel

5

Decemberzegel 2023 (6) Als 86-jarige spreekt deze Decemberzegel-emissie me bijzonder aan. Ik herbeleef bij wijze van spreken de eerste kwart eeuw van mijn bestaan in een dorp op het Friese platteland tijdens talrijk strenge winters met lage temperaturen, ijs, sneeuw, hagel, gladde wegen, ijzel, ijzige wind (1½ km lopen op klompen naar school, vier keer per dag) én de geborgen warmte thuis (bij de kookkachel in de keuken) en bij de koeien in de stal. Deze sfeer met extreme natuur-belevenissen uit het hoge Noorse noorden (woonplaats illustrator Linde Faas [1985] sinds 2017) ervaar ik gevoelsmatig opnieuw. Geromantiseerde en geïdealiseerde nostalgie alom voor mij is in deze ‘geïmporteerd-winterse-sfeer-&-natuur-impressie’ uit Noorwegen volop aanwezig!

Decemberzegels 2023 – uitgiftedatum 13 november 2023

Decemberzegels 2023

Eerste dag van uitgifte maandag 13 november 2023; illustratief ontwerpster wind Faas uit Tromsø in Noorwegen; oplage 3.250.000 postzegelvellen; speciale decembertarief 0,96 euro, periode 13 november t/m6 januari; postzegelformaat 26,5 x 29 mm; drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V. Haarlem.

Inventarisatie Decemberpostzegels 2023

Illustratief ontwerpster Linde Faas (vanaf 2017 woonachtig in een dun bevolkt gebied in het uiterst hoge noorden van Noorwegen) weet een magnifiek en doorleefd beeld van een maatschappij te geven, waarin men nog op elkaar is aangewezen.

Vergrootglas

Wilt u de Decemberzegels nog iets beter bekijken? Er kan gebruikt worden gemaakt van het vergrootglas door met de cursor over de zegels te bewegen.

Een boomtak met daarop een uil met vogeltjes en cadeautjes
Een dierenoptocht met lampjes

Decemberzegel 2023 (1) Decemberzegel 2023 (2)

Een boomtak met daarop een uil met vogeltjes en cadeautjes: “De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor mij. Als het maar even kan, probeer ik de natuur in te gaan om op een mooie plek te tekenen wat ik om me heen zie. Door de aandacht voor het landschap ontdek ik in die wereld om me heen hoe zeer ik daar deel van uitmaak en welke
invloed die op mij uitoefent. Met deze Decemberzegelemissie 2023 tracht ik natuur[verschijnselen] met de warmte en de aantrekkelijkheden van de feestelijke decemberperiode door sfeer en kleur  te combineren.”
* De frontaal opgestelde uil vraagt met de vogeltjes de kijker: “Aan wie geven we het cadeau, zuurstok en takje?”

Een dierenoptocht met lampjes: “In de decembermaand ligt hier altijd sneeuw; een periode vol magie en verwondering. Samen in het winterse landschap komt alles bij elkaar.”
* Voordat de vroege duisternis invalt, lopen vogel, eland en bever al met stralende lantaarn en lampions in het bosrijke berggebied van Noorwegen.

Huisje onder het noorderlicht met voetstappen in de sneeuw
Een kat en een hond met een brief achter het raam

Decemberzegel 2023 (3) Decemberzegel 2023 (4)

Een huisje onder het noorderlicht met voetstappen in de sneeuw: “De droom van een klein huisje midden in de bossen in de sneeuw in maandenlange periode zonder zon opkomst in Noorwegen is voor mij werkelijkheid geworden. In mijn jeugd droomde ik er al van. De kleuren zijn daardoor heel anders geworden, heel bijzonder.”
* Voetstappen in de verse sneeuw links en rechts van het huisje verraden dat iemand na het bezoek het huisje al weer verlaten heeft.

Een kat en een hond met een brief achter het raam: “Ons huisje heeft precies zo’n raam, waardoor de kat en de hond naar buiten kijken. Dat doe ik zelf graag ook met de neus tegen het raam in de hoop dat er elanden voorbijkomen.”
* De kat maakt door ooglijk contact communicatie met de kijker vanuit de huiskamer mogelijk met daarin een stralende kerstster.

Een feestelijk gedekte kamer met magisch taferelen in de dampende kerstdrank
Een haas met een envelop met magische inhoud

Decemberzegel 2023 (5) Decemberzegel 2023 (6)

Een feestelijk gedekte kamer met magisch taferelen in de dampende kerstdrank: “December is voor mij een periode van samenzijn, van geluk dat in kleine dingen zit, van momenten delen en nieuwe herinneringen maken. Om het gevoel van licht en warmte over te brengen, heb ik in de illustraties veel geel en oranje gebruikt (zie ook kleurgebruik Decemberzegel 10).
* Gastvrijheid ten top met dampende thee (met theebuiltje), gedecoreerde tulband met andere kerst gerelateerde lekkernijen.

Een haas met een envelop met magische inhoud: “De haas opent een envelop waar de kleurrijke magie vanaf spat. Van wie zou de brief afkomstig zijn en wat zou er in zitten? Dat is altijd een verrassing.”
* Vol verwachting klopt het hazenhart: “Wie heeft mij een kerst- en nieuwjaarswens gestuurd?”

Mensen en dieren versieren samen een kerstboom
Een egel in de sneeuwstorm met een hoge stapel cadeautjes

Decemberzegel 2023 (7) Decemberzegel 2023 (8)

Mensen en dieren versieren samen een kerstboom: “De Noorse gemeenschapszin blijkt o.a. uit het kappen, vervoeren, oprichten en versieren van een kerstboom.”
* Onder het goedkeurend en toeziend oog van twee elanden en een bejaarde met stok hangen kind met moeder de laatste kerstballen in de kerstboom.

Een egel in de sneeuwstorm met een hoge stapel cadeautjes: “De ‘ge-sjaal-de’ egel is nog alleen (iedereen in Noorwegen zoekt elkaar op), maar hij heeft veel cadeautjes bij zich. Hij is onderweg naar familie en vrienden.”
* De egel is bepakt en bezakt op weg naar familie en vrienden.

Mensen en dieren kijken samen naar vallende sterren
Een beer omringd door kerstbomen met vogels als kerstversiering

Decemberzegel 2023 (9) Decemberzegel 2023 (10)

Mensen en dieren kijken samen naar vallende sterren: “Als kind kon ik urenlang naar de sterrenhemel turen in de hoop een vallende ster te zien. In Tromsø (het hoge noorden van Noorwegen) is dat heel goed mogelijk. Mijn kleurgebruik is onder invloed van dit noorderlicht veranderd met winterse kleuren als veel blauw, roze en paars.”
* De kind omarmende moeder genieten met poes en vos van de schaduw veroorzakende noorderlicht-show, die door zonnestormen tot stand komt.

Een beer omringd door kerstbomen met vogels als kerstversiering: “Wanneer in Nederland zelfs maar een dun laagje sneeuw viel, was ik als kind helemaal gelukkig. Ik fantaseerde dat ik in een uitgestrekt bos kon verdwijnen. De beer tussen de bomen lijkt op mij. Ik vind het heerlijk in mijn eentje door het bos te lopen als er een dik pak sneeuw ligt en de boomtakken ver doorbuigen (zie ook kleurgebruik Decemberzegel 5)..”
* In samenspraak met een koor aan roodborstjes zegt de beer: “Gezegend en gelukkig Nieuwjaar!”

Winterse vertelling, ervaring & gevoel

In de inleiding gebruik ik de term ‘geïmporteerde winterse sfeer’. Bepaald niet betekenisloos. De laatste decennia hebben we in ons land steeds met een surrogaat belevingsloze winter te maken: ietsje kou, ijs, sneeuw, hagel, ijzel en winters ongemak. De winter is een omtrent een halve eeuw geleden voor velen een afstandelijk gebeuren geworden. De klimaatsverandering / -verschuiving is zelfs al in de postzegel van ons land aanwezig!

Redelijk gedetailleerd heb ik de postzegels kunnen inventariseren door ze vergroot op het scherm te projecteren, waarmee bijzaken sfeerverhogend en duidelijker uit de verf komen. Je krijgt daarmee per postzegel niet alleen optimaal zicht op de verscheidenheid aan sjaals (6 x), mutsen met bol (4 x) en handschoenen (4 x), maar daarmee ook op de aantrekkelijke beleving (overleving) van de intens winterse kou van 10 tot 20 graden onder nul.

Linde Faas geeft met deze Decemberzegelafbeeldingen ons met een sierlijk opgewekt kleurig lijnenspel een doorleefde impressie van winters genot van en een band met het natuurritme in een samenleving van mens dier in de natuur. Men is op elkaar aangewezen met beperkte mogelijkheden. Er dient geroeid te worden met de riemen, die plaatselijk voor handen zijn. De creatieve vindingrijkheid geeft niet alleen sociaal levensgeluk, maar ook een hechte saamhorigheid.

Illustrator Linde Faas geeft ons via metaforische vergelijkingen zicht op een treffende natuurbeleving, waarin mens, dier en natuur nog tot een harmonisch ideale eenheid zijn samengesmolten. Een ideaal plaatje van weleer. Mijn zoon zegt weleens: “Het was een tijd, waarin nog met houten munten kon worden betaald!”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)