Praag in Oostenrijk? - Postzegelblog

Praag in Oostenrijk?

18

In 1867 ontstond de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Het omvatte het grondgebied van het Keizerrijk Oostenrijk en het Koninkrijk Hongarije. Maar het grondgebied was nog veel groter. Het bestond verder uit de huidige gebieden Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Slovenië en delen van Italië, Polen, Roemenië, Servië en Oekraïne. Maar ook Tsjechië en Slowakije.


Toen ik een briefkaart tegenkwam met daarop een Oostenrijkse postzegel van 2 Kreuzer en een afdruk van een stempel van Praag (Prag Praha 1) was mijn nieuwsgierigheid gewekt.
De kaart was verzonden op 15 april 1899 naar de plaats Hals in Bohemen. De naam Hals was de Duitse naam voor Halže. En de geadresseerde verbleef in Schloss Hals, gelegen aan de weg naar Stiebenreith, het huidige ?cibor. De kaart kwam in Hals aan op 17 april 1899.
Toch maar weer eens gekeken naar mijn postzegelverzameling Oostenrijk. En jawel, vele postzegels kwamen tevoorschijn met afdrukken van het stempel van Prag.

Enkele voorbeelden uit de serie uitgegeven op 1 september 1890. Opvallend zijn de afdrukken van het stempel, met veel olie in de stempelinkt.

Ook enkele stempels die herkenbaar zijn als zijnde gestempeld in Praag op zegels uit dezelfde serie.

Ook andere Tsjechische plaatsen komen voor, zoals bijvoorbeeld Gablonz.
Heel wat nettere afdrukken. Gablonz ligt aan de rivier de Neisse en heet tegenwoordig Jablonec nad Nisou. Helemaal in het noorden van Tsjechië.
Zo zijn heel wat namen te vinden van plaatsen die in Tsjechië liggen. Moeilijkheid is wel, dat in de stempels de Duitse benaming was opgenomen. Maar met behulp van Wikipedia kan men heel ver komen.

Van andere zegels van de Kaiserliche Königliche Österreichische Post zijn ook vele voorbeelden te noemen met afdrukken van het stempel van Praag.
Zoals de serie uitgegeven op 1 januari 1913 ter gelegenheid van het 60-jarige regeringsjubileum van keizer Frans Jozef.

En op de zegels uitgegeven op 28 september 1916. De Dubbelmonarchie werd ontbonden op 31 oktober 1918 na de militaire nederlaag op het Italiaanse front na de Eerste Wereldoorlog.
De gestempelde zegels van Oostenrijk uit de periode van de Dubbelmonarchie zijn nog volop te vinden.
Misschien een idee om ook eens te gaan zoeken naar stempelafdrukken van andere plaatsnamen in andere landen op deze zegels?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Bosnië Herzegovina Kroatië Oostenrijk Roemenië SloveniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (18) Schrijf een reactie

 • toon op 13 februari 2013 om 14:01

  De Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije werkt nog lang door. Zo is er vandaag een postzegel verschenen in Tsjechië die gewijd is aan Bertha von Suttner. Von Suttner is vooral bekend als “secretaresse” van Alfred Nobel.
  Bertha von Suttner is inderdaad geboren in Praag. En ze wordt ook afgebeeld op een munt en een oud 1000-shilling bankbiljet van Oostenrijk.
  Lees meer over deze bijzondere vrouw op
  http://filavaria.punt.nl/content/2013/02/Bertha-von-Suttner

 • willem hogendoorn op 13 februari 2013 om 18:42

  @ Toon: “Spam in de vorm van en berichten met links worden niet geplaatst” staat boven de reacties.
  Jij hebt zeker een bevoorrechte positie, want jouw link komt wel door de censuur :). Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

 • aadb op 13 februari 2013 om 20:56

  Mijn berichten komen nog steeds niet door met dit email adres .Misschien de volgen de bijdrage
  over Napoleon.Tsja als men niet de moeite neemt over het hoe en waarom te lezen houd het natuurlijk op.Als Cees als postzegelhandelaar het durft om de hobby te promoten in Den Helder ja lees goed Den Helder dat kan je bij mij niet meer stuk een stukje ondernemerschap van de bovenste plank .Ach en Lars ook de bijdrage van Cees een aantal items terug duidelijk niet gelezen Het is een treurige zaak alleen negatief kommentaar kom op zeg draag zelf eens iets positiefs aan over de hobby .Postzegel verzamelen begint bij de plaatjes en eindigd bij het Waterloo dat postnl heet .Maar laat je niet kisten door de negatievelingen zei de optimist in een treurige bui en pakte zijn in steekboek waar hij onze vriend Napoleon een plaatsje gaf naast Gerard Dou, en de Pelgrimfathers die zijn verzameling al opsierde .

 • toon op 13 februari 2013 om 21:14

  Willem, dit is in feite geen SPAM, maar gewoon een extra (leerzame) informatie bij het onderhavige onderwerp. Niks mis mee dus.

 • aadb op 13 februari 2013 om 21:31

  @Inmiddels 3a4x ingezonden zonder resultaat graag het opheffen van de blokkade zowel van email adres ab-collect@hotmail.com als van aadbeglinger729@hotmail.com

 • aadb op 13 februari 2013 om 21:34

  @ 2 regels worden geplaatst de rest moet wachten ik snap er niets meer van .

 • Lars op 13 februari 2013 om 22:21

  @Aadb,
  U zult wel heel veel spam krijgen zo…
  Zogenaamde ‘spambots’ zullen uw emailadressen hier vinden en er allerlei spam heensturen.
  Uitleg spambot: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spambot

 • aadb op 14 februari 2013 om 01:21

  Lars nooit geen last van gehad van die ongein.

 • L Reiz op 14 februari 2013 om 13:15

  Omdat ik het obsoluut oneens ben met deze gang van zaken, heb ik maar besloten om deze site uit mijn systeem te wissen.Ik zou zeggen volg dit besluit allemaal dan is het binnenkort wel afgelopen met de blog. Jammer.

 • Postzegelblog op 14 februari 2013 om 13:34

  Wij willen graag weten wat nu precies het probleem is.
  Neem gerust contact met ons op want deze samenzweringstheorieën zijn werkelijk nergens op gebaseerd.
  0235272136 of info@postzegelblog.nl

 • Cees op 14 februari 2013 om 14:17

  Het lijkt wel een Praagse Lente….

 • wilhelmus op 14 februari 2013 om 14:59

  overal samenzweringen….

 • Reintjedevos op 14 februari 2013 om 19:39

  Rob,

  tijdens Lia waren er geen problemen! Af en toe een Chinees die wat Engelse kul kwijt wilde, maar dat werd snel opgeruimd.

  Nu hebben we een waarschuwing staan bovenin nadat we eerst on halt waren gezet en niet wisten of ons bericht geplaatst zou worden of niet. Kortom, censuur! Ingrijpen vooraf!

  We zijn geen kleine kinderen en mochten we werkelijk er een puinzooi van maken dan kun je onze bjdragen er altijd nog uit gooien. Zo gaat dat bij Michel en als het gebeurt dan weten we zelf ook wel wat er mis was….

  Ik heb nu zelf ook – net als L. Reiz – sterk de neiging om maar hier te stoppen!

  Stevige discussies zoals over de Saskia’s in 2006 of de Postfraude een jaar geleden gingen er bepaald niet zachtzinnig aan toe!

  Maar er was niemand met koudwatervrees die de discussie op het blog verstjeerde door bijdragen direct te verwijderen of a priori tegen te houden. Sorry A.B. voor dit Vaticaanse woordgebruik!

 • aadb op 14 februari 2013 om 21:30

  L.Reiz,bent u een frequent bogger???of mis ik alle commentaar dat u instuurd door de vermeende censuur .Ik begrijp dat er wat technische problemen waren of zijn en het zeker niet de bedoeling is wie dan ook het zwijgen op te leggen zo is het mij in een persoonlijk gesprek te ore gekomen .Dat er een regeltje bovenstaat hoeft van mij ook niet we zijn zo als Rein schrijft geen kleine kinderen .Dat anderen het blog misbruiken om hun ongenoegen kenbaar te maken á lá de woord keuze is ook niet altijd de mijne ik ben wat dat betreft altijd heel mild in mijn commentaar (lol)

 • L Reiz op 14 februari 2013 om 23:43

  @AADB, ik ben geen ferguent blogger, maar meer een lezer. Dat mag toch. Maar als er nu al steeds regeltjes boven worden gezet is het voor mij geen blog maar een kleuterklss. Dat is wat mij niet aanstaat.

 • Lakei op 15 februari 2013 om 00:30

  Gaat dit blog nog over filatelie/postzegels?

 • Reintjedevos op 15 februari 2013 om 00:31

  L. Reiz

  Precies, die kleuterklas mag van mij gaan fröbelen!

  En afwachten of ze de postbeeldjuf een griffel krijgt….

  Zie ook mijn Napoleon XIV commentaar!

 • aadb op 15 februari 2013 om 00:43

  L.Reiz misschien beter de regels weg te laten als iets niet goed overkomt kan je altijd nog ingrijpen.Ik moet wel zeggen dat in de discussie met de z.g ongeldigheid verklaring van de gulden sommige bloggers wat te ver gingen .Ik heb daar geen moeite mee en laat me zeker niet wegjagen door personen die ook een keer een duit in het zakje willen doen.Een oproep om het blog te verlaten slaat kant nog wal .Ik zie me zelf steeds als aanjager van de discussie en daar is niets mis mee ik probeer altijd in positieve zin de boel een draai te geven die stof tot nadenken geeft .Sommige hebben dit snel door andere komen daar wat later achter .En laten we eerlijk zijn het niet wilen lezen omwille van het kleuterklas gehalte zal zwaar vallen want de mens kennende blijft hij nieuwsgierig naar wat geschreven staat en dat is ook bij de (oude ) vos van toepassing !

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)