Zaterdag 27 april 2024 kleurt Emmen oranje. Dan staan de deuren open voor de Koning en zijn familie en voor het hele land. De koninklijke wandeling start om 11.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1. In het programma worden het verleden en heden van Emmen verbonden met de toekomstige ambities van de gemeente en de regio Zuidoost-Drenthe. Dat doen we op een eigentijdse, maar vooral feestelijke manier. Kent u Emmen filatelistisch?
Gerelateerde artikelen
Emmen
Emmen is een gemeente in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Drenthe en heeft een oppervlakte van ongeveer 346,26 km², waarmee het de grootste gemeente van Drenthe is. Op 1 januari 2024 telde de gemeente 109.361 inwoners (bron: CBS).
Emmen ligt op een zuidelijke uitloper van de Hondsrug, een zandrug met een lengte van 70 kilometer en een hoogte van 20 meter boven NAP. De Hondsrug, inclusief de plaats Emmen, vormt het enige UNESCO-Geopark van Nederland. Het zuidelijkste punt, het Haantjeduin, is met 26,5 meter boven NAP de hoogste natuurlijke heuvel van Drenthe. De heuvel ligt in de tot in de stad doordringende Emmerdennen, een van de bossen van Boswachterij Emmen. Ook een van de hoogste niet-natuurlijke heuvels van Drenthe ligt in Emmen: de Schansbelt, een voormalige vuilnisbelt omgevormd tot natuurgebied en 45 meter hoog.
Vroeger lagen bij Emmen twee meren; het Bargermeer en het Emmermeer. Het eerste is tegenwoordig een bedrijventerrein, het tweede een woonwijk. Deze meren zijn opgevolgd door twee kunstmatig aangelegde meren in Emmen-Zuid: de Grote Rietplas en de Kleine Rietplas. Vlakbij ligt het Oranjedal en direct ten zuid(oost)en van de stad ligt het Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen, met daarin onder andere het natuurreservaat Bargerveen.
Ten westen van het centrum ligt een deels nog intact essencomplex, terwijl in het centrum de voormalige brink ten dele bewaard is gebleven. De brink, tegenwoordig het Marktplein, is samen met het omringende gebied het oudste deel van Emmen. Door de lobbenvormige uitbreidingen is het centrum relatief decentraal in de stad gelegen. In het noordelijk deel van het centrum bevindt zich de meeste historisch waardevolle bebouwing. Het centrum wordt echter vooral gekenmerkt door moderne architectuur, waaronder veel hoogbouw. Het hoogste gebouw is de 65 meter hoge Hondsrugtoren, tevens het hoogste gebouw van de provincie Drenthe. Door de uitbreidingen werden ook (es)dorpen als Noordbarge, Weerdinge, Westenesch (beschermd dorpsgezicht) en Zuidbarge wijken van Emmen. Van de zuidkant van het centrum tot aan de A37 strekt zich het grote bedrijventerrein Bargermeer uit.
Emmen vervult een centrumfunctie in de regio Zuidenveld en daarbuiten. Kenmerkend is de bijzondere stedenbouwkundige opbouw, die ook wel de ‘open, groene stad’ wordt genoemd. Nieuwbouwwijken zijn op relatief grote afstand van de bestaande kern gebouwd om landschappelijk waardevolle gebieden te behouden.
De bijnaam van Emmen is ‘Vlinderstad’, een indirecte verwijzing naar het voormalige Noorder Dierenpark Emmen, dat in maart 2016 werd opgevolgd door Wildlands Adventure Zoo Emmen.
De grootste publiekstrekker van Emmen is Wildlands Adventure Zoo Emmen, een gethematiseerd dierenpark aan de rand van het centrum. Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Daarnaast telt de stad liefst tien hunebedden.
De grootste museale instelling is het in De Fabriek gevestigde Centrum Beeldende Kunst. Verder zijn er diverse kleine musea te vinden in de stad, waaronder het FC Emmen Museum, Museumboerderij de Nabershof, het AGA Museum en Ergens in Nederland 1939-1945, over de mobilisatie en de Tweede Wereldoorlog. In het Rensenpark bevindt zich een cultureel kwartier met onder meer galeries, ateliers en het Museum of Contemporary Tibetan Art.
In het programma worden het verleden en heden van Emmen verbonden met de toekomstige ambities van de gemeente en de regio Zuidoost-Drenthe. Dat doen we op een eigentijdse, maar vooral feestelijke manier. De Koning komt tijdens de wandeling langs negen verschillende pleinen en hij wordt onder andere toegezongen door Bouke, Jannes en Daniel Lohues. Het programma laat oude, nieuwe, bekende en onbekende kanten van Emmen zien. Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland. Daarom worden Koning Willem-Alexander en zijn familie door een peloton wielrenners begeleid naar het startpunt: het Noorderplein.
Emmen is sinds 1905 via een spoorlijn verbonden met Zwolle. Hier rijdt buiten de spits twee keer per uur een trein (sinds december 2012 gereden door Arriva), waarvan één keer per uur een stoptrein die onderweg stopt in Emmen Zuid, Nieuw-Amsterdam, Coevorden, Hardenberg, Mariënberg, Ommen en Dalfsen. In de spits rijden sinds december 2019 vier treinen per uur van en naar Zwolle. Binnen Emmen liggen de stations Emmen en Emmen Zuid. Deze door de NOLS aangelegde lijn liep aanvankelijk door naar Stadskanaal, maar in 1945 werd dit deel van het traject gesloten voor reizigersvervoer. Sinds 1979 (opbraak Emmen-Weerdinge) is Emmen een kopstation. In april 2011 is tussen de wijken Bargeres, Rietlanden, de in aanbouw zijnde wijk Delftlanden en het bedrijvenpark Waanderveld het nieuwe spoorwegstation Emmen Zuid in gebruik genomen. Dit dient als vervanging van station Emmen Bargeres, dat sinds die tijd gesloten is.
In 2024 krijgt Emmen een internationale spoorverbinding naar het Duitse Rheine. In 2020 werd bekend dat er in totaal 42 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de nieuwe spoorlijn.
De kostenaspecten om een verjaardagsfeestje te organiseren voor de koning en zijn familie lopen aardig op voor Emmen. De gemeente moet 1,3 miljoen euro op tafel leggen voor Koningsdag. Daar legt de provincie Drenthe nog eens 1 miljoen euro bij. Veiligheidsaspecten zorgen voor een aanzienlijke verhoging van het budget. Totale kosten: 2,3 miljoen euro.
Vergeleken met andere Koningsdagen in de voorbije jaren is Emmen veel geld kwijt. Bijvoorbeeld: Maastricht (1,5 miljoen euro), Amersfoort (minder dan 1,3 miljoen). Reden verhoging budget is de inflatie, verhoging van vele producten en is de energieprijs ook duurder geworden. Maar Rotterdam vorig jaar had een record: 4 miljoen euro. Maar als er veel toeristen Emmen weten te vinden, dan geeft dat een enorme impuls voor de lokale economie.
De laatste keer dat het Koninklijk Huis naar Drenthe reisde was naar Hoogeveen en Meppel tijdens Koninginnedag 2002. Dus werd het tijd om het verre Drenthe weer te bezoeken.
Bron: Frankeermachinestempels van Peter Janssen van www.frankeerstempel.nl
Meer info:
Koningsdag in Emmen: https://koningsdaginemmen.nl/
Eerdere Koningsdagen blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/koningsdag/
Reacties (1)
Mooi om de geschiedenis van Emmen te lezen!
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)