Internationale dag van de bemande ruimtevaart 12 april 2021 - Postzegelblog

Internationale dag van de bemande ruimtevaart 12 april 2021

0

Elk jaar wordt de internationale dag van de bemande ruimtevaart op 12 april gevierd. Deze datum is een officiële VN-dag onder de naam ‘International day of human space flight’. Dit jaar is een bijzondere herdenkingsjaar. Het is ook 60 jaar geleden dat Yuri Gagarin, de eerste mens in de ruimte was aan boord van de Vostok 1 op 12 april 1961. Deze dag is een officiële feestdag in Rusland. Een korte historie van de eerste mens in de ruimte.

Spoetnik 1

De lancering wordt vaak als het begin van de ruimtevaart gezien. Het eerste door de mens gemaakte object dat (volgens een later opgestelde definitie) de ruimte bereikte was echter een Duitse V-2 raket, tijdens een testvlucht in juni 1944. De eerste geslaagde vlucht van de A4 V-2, die plaatsvond op 3 oktober 1942 in Peenemünde, wordt tegenwoordig ook als begin van de ruimtevaart genoemd. 

Met de dood van Stalin in 1953 eindigde diens schrikbewind. De nieuwe leider Chroesjtsjov beschouwde het militaire luchtoverwicht van de Verenigde Staten als een bedreiging voor zijn land en legde daarom sterk de nadruk op raketontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

Op 25 mei 1954 verleende het Presidium van de Academie der Wetenschappen zijn goedkeuring aan een plan om een satelliet in een baan om de Aarde te brengen. Ruim een jaar later, op 29 juli 1955, stookten de Verenigde Staten het vuurtje op met een verklaring van president Eisenhower. Die maakte duidelijk dat zijn land in het kader van het Internationaal Geofysisch Jaar (van 1 juli 1957 tot en met 31 december 1958) een satelliet in een baan om de Aarde zou brengen. Op 3 augustus 1955 liet de USSR weten dat zij dit doel eveneens nastreefde.

Op 4 oktober 1957 werd de eerste door mensen gemaakte satelliet Spoetnik 1 in de ruimte gelanceerd, waarmee de weg werd geopend voor verkenning van de ruimte. Spoetnik 1 was een Russische kunstmaan uit 1957. Het was de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de Aarde werd gebracht. Hiermee begon de ruimtewedloop (tijdens de Koude Oorlog). De naam Spoetnik betekent Satelliet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoetnik 1 bestond uit twee aan elkaar geklonken halve aluminium bollen met een totale diameter van 58 cm. Met hars behandelde rubberen O-ringen zorgden voor een hermetische afsluiting. 36 bouten verbonden beide helften. De huid was 2 mm dik en de bovenste helft bedekt met een 1 mm dik hitteschild. Het hitteschild was grondig gepolijst voor een verbeterde reflectie, zodat de bol vanaf de aarde makkelijker waarneembaar was. Uit de bovenste helft staken twee antennes met elk twee uitschuifbare uiteinden, respectievelijk 2,4 en 2,9 meter lang. Deze antennes werden uitgeschoven door een veermechanisme, onmiddellijk nadat Spoetnik 1 zich losmaakte van zijn draagraket en stonden in een hoek van 70° ten opzichte van elkaar.

Bemande ruimtevaart

Bemande ruimtevaart betreft ruimtevaartuigen met een of meer mensen die de ruimte in gaan. Dat zijn niet alleen bemanningsleden, die het ruimtevaartuig besturen, maar ook wetenschappers die onderzoek doen en zelfs passagiers (ruimtetoeristen). Ook een ruimtevlucht met alleen passagiers wordt tot de bemande ruimtevaart gerekend.

 

 

 

 

 

 

 

Op 12 april 1961 werd Yuri Gagarin, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een ronde om de aarde maakte. De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op 7 km hoogte zijn capsule verlaten te hebben.

 

 

 

 

 

 

 

Na de vlucht werd Gagarin een wereldwijde beroemdheid. Hij bezocht Italië, Duitsland, Canada, Brazilië, Japan, Egypte, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Cuba om de prestaties van de Sovjet-Unie te promoten. In 1962 werd hij afgevaardigde van de Opperste Sovjet. Later keerde hij terug naar Sterrenstad, het opleidingscentrum, waar hij zeven jaar werkte aan ontwerpen voor een herbruikbaar ruimtevaartuig. Op 12 juni 1962 werd hij luitenant-kolonel in de Russische luchtmacht. Een jaar later, op 6 november 1963 kreeg hij de rang van kolonel.

Sovjetambtenaren probeerden te voorkomen dat Gagarin nog een vlucht zou maken, omdat ze bang waren hun held te verliezen bij een ongeluk. Niettemin was Gagarin reservepiloot van Vladimir Komarov voor Sojoez 1 (1967). Deze vlucht vond plaats ondanks Gagarins protesten dat er extra maatregelen nodig waren om de veiligheid te waarborgen. Toen Komarovs vlucht fataal afliep, werd Gagarin permanent verbannen van het trainen voor en deelnemen aan toekomstige ruimtevluchten. Hierop werd Gagarin adjunct-directeur van het opleidingscentrum in Sterrenstad. In dezelfde periode werkte hij aan zijn opleiding voor gevechtspiloot.

Rusland (2011): 50 jaar eerste mens in de ruimte Yuri Gagarin.

Gagarin kwam op 27 maart 1968 op 34-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager, tijdens een trainingsvlucht nabij Moskou. Ook zijn copiloot kwam hierbij om het leven. De exacte toedracht van het ongeluk is nooit bekend geworden. Het Kosmonautentrainingscentrum Joeri Gagarin in Sterrenstad bij Moskou is naar hem vernoemd. Ook werd de stad Gzjatsk, vlak bij zijn geboortedorp, in 1968 omgedoopt in Gagarin. Gagarin werd ook geëerd door het Amerikaanse ruimteprogramma. Tijdens Apollo 11 lieten Neil Armstrong en Buzz Aldrin een tas achter op het maanoppervlak met daarin herdenkingsmedailles voor Gagarin en collega-kosmonaut Vladimir Komarov.

Internationale dag van de bemande ruimtevaart

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in haar resolutie A / RES / 65/271 van 7 april 2011 12 april uitgeroepen tot Internationale dag van de bemande ruimtevaart om elk jaar op internationaal niveau het begin van het ruimtetijdperk voor de mensheid te vieren, waarmee opnieuw wordt bevestigd dat belangrijke bijdrage van ruimtevaartwetenschap en -technologie bij het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelen en het vergroten van het welzijn van staten en volkeren, en het verzekeren van de verwezenlijking van hun streven om de ruimte voor vreedzame doeleinden in stand te houden.

United Nations (2011): 50 years Human Space Flight.

12 april 1961 was de datum van de eerste bemande ruimtevlucht, uitgevoerd door Yuri Gagarin, een Sovjetburger. Deze historische gebeurtenis opende de weg voor verkenning van de ruimte ten behoeve van de hele mensheid. De Algemene Vergadering sprak haar diepe overtuiging uit van het algemeen belang van de mensheid bij het bevorderen en uitbreiden van de verkenning en het gebruik van de ruimte, als het domein van de hele mensheid, voor vreedzame doeleinden en in haar voortdurende inspanningen om de voordelen die daaruit voortvloeien uit te breiden tot alle staten.

Sovjet-Unie (1965): Dag van de kosmonauten.

Vanaf het allereerste begin van het ruimtetijdperk hebben de Verenigde Naties erkend dat de ruimte een nieuwe dimensie aan het bestaan ??van de mensheid heeft toegevoegd. De familie van de Verenigde Naties streeft er voortdurend naar om de unieke voordelen van de ruimte te gebruiken voor de verbetering van de hele mensheid.

 

 

 

 

 

 

Sinds 2001 worden jaarlijks rond 12 april op diverse plaatsen in de wereld feesten genaamd Yuri’s Night gehouden waarmee het begin van de bemande ruimtevaart wordt gevierd. De bekendste locaties zijn Yuri’s Night Los Angeles (bij spaceshuttle Endeavour) en Yuri’s Night Space Coast rond spaceshuttle Atlantis op het Kennedy Space Center. Bezoekers dossen zich uit als ruimtevaarders, raketten en andere ruimtevaart gerelateerde voorwerpen of personen.

 

 

 

 

 

 

 

Joeri Gagarin is ook in het huidige Rusland een held. Hij stierf na een straaljagerongeluk in 1968 en is begraven bij de muur van het Kremlin. Elk jaar op 12 april, op de ‘Dag van de kosmonauten’, wordt er een krans gelegd.

Space Race

De ‘Space Race’ begon 60 jaar geleden tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Sovjet-Unie was met een aantal zaken de ‘eerste/first’:

Eerste kunstmaan: Spoetnik.

Eerste levende wezen in de ruimte (afkomstig van de Aarde): het hondje Laika.

 

 

 

 

 

 

 

Eerste mens in de ruimte: Yuri Gagarin.

Eerste gezamenlijk vlucht van twee bemande ruimtevaarttuigen: Vostok 3 en Vostok 4.

 

 

 

 

Eerste vrouw in de ruimte: Valentina Teresjkova.

Op 5 mei 1961 lanceerde de Verenigde Staten Alan Shepard (1923 – 1998) als eerste Amerikaan in de ruimte aan boord van de Mercury MR-3. Hij  was  ook gezagvoerder tijdens de vlucht van Apollo 14 naar de maan.

 

 

 

 

 

In 1968 kwam Gagarin om bij een straaljagerongeluk. Een jaar later zetten de Verenigde Staten de eerste mens op de maan. De Verenigde Staten hadden heel duidelijk voor de maanmissie gekozen, terwijl in de Sovjet-Unie verdeeldheid ontstond over onder andere de financiering. De Verenigde Staten hadden de ‘Space Race’ voorlopig gewonnen. In de jaren 70 werkten de Amerikanen en de Sovjets samen aan de Apollo-Soyuz missie. Nu hebben we opnieuw een ‘Space Race’ tijdens de Koude Oorlog 2.0 tussen de Verenigde Staten en China met de missies naar Mars.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Brazilië Canada DDR Duitsland Egypte Finland Groot Brittannië India Japan Nederlandse Antillen Nederland Polen Roemenië Rusland Togo Verenigde staten RuimtevaartNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)