Beleef de Natuur - vogels Bonaire: Double Dutch Collecting - Postzegelblog

Beleef de Natuur – vogels Bonaire: Double Dutch Collecting

1

Beleef de natuur - vogels Bonaire (7)Na zes jaren flora- en fauna-afbeeldingen uit ons eigen land op Beleef de Natuur-emissies schenkt Frank Janse in 2024, 2025 en 2026 zijn aandacht aan dezelfde natuuronderwerpen uit Caribisch Nederland in bijzonder kleurige uitvoering. Tot Caribisch Nederland behoren de eilanden Bonaire, Saba en Sint-Maarten.
Bij deze tropische postzegels vernieuwt Janse op revolutionaire wijze de vormgeving aantrekkelijk, drastisch en uitzonderlijk. Op de achterkant van iedere postzegel staat de polychrome vogelfoto van dezelfde vogel als die van de voorkant. Op de lege ruimte zijn de namen van de vogels herhaald met de naam van de desbetreffende beeldbank.

Beleef de natuur – vogels Bonaire: uitgiftedatum 2 januari 2024

Beleef de natuur - vogels Bonaire

Emissiegegevens: ontwerper Frank Janse heeft met foto’s van Dreamstime, Wikimedia Commons (Charles . J. Sharp, Mike’s Birds, Stephen J. Jones, Steve Wilson, Wolfartist) deze emissie samengesteld. Oplage 285.000 vellen. Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem.

1) Wereldprimeur

Er is een spectaculaire vernieuwing in het ontwerp van de Beleef de natuur-emissie 2024 aangebracht: het transparant witte / monochrome beeld van alle voorgaande 240 Beleef de natuur-postzegels is naar de achterkant van de postzegel verplaatst in polychrome uitvoering, dat overeenkomt met de kleurigheid van de Caribische natuur.
De term Double Dutch heeft niet zoals hier letterlijk bedoeld wordt, maar in overdrachtelijke zin bezit het een geheel andere betekenis: onbegrijpelijke taal.

De nadrukkelijke aanwezige landsnaam notatie in ‘gedruppelde uitvoering’ vormt een groot contrast met die van de sober en strak uitgevoerde typografie van de Bonaire-postzegels. Het woord ‘Nederland’ staat er wel, maar valt feitelijk niet op. De postzegel is er door ‘opgeschoond’.

In de eerder uitgegeven Beleef de Natuur-emissies bevinden zich achter de afbeeldingen transparant witte fragmenten (monochroom). Deze bijzaken vertroebelen de hoofdzaak. In de emissie 2024 zijn deze transparante delen op de achterkant in kleur terechtgekomen.

2) Beleef de Natuur – Bonaire vogels

De flora en fauna van het eiland is middels een kleurenfoto als hoofdthema en middels transparant-monochrome beelden als bijzaak op het postzegelvel afgebeeld. Vier beelden komen overeen met het hoofdthema (nummers 3, 7, 8 & 9). Zuilcactus (boven links), meloencactus (boven rechts) & wisselbloemen (onder rechts & midden) staan alleen in de monochrome beelden.
Na deze vogelzegels verschijnen er van Bonaire nog vlinders (12/2), onderwaterleven (10/6) en landleven (augustus) à 10 zegels per uitgave op de Beleef de natuur-postzegels 2024. In 2025 en 2026 zal volgens de planning dezelfde benadering van de eilanden Saba en Sint Maarten uitgevoerd worden.

3) Van totaal postzegelvelbeeld naar geïsoleerd zegelbeeld

Zodra de postzegel uit het postzegelvel ‘bevrijd’ wordt, krijgt de geïsoleerde postzegel pas aandacht als deel van een groter geheel. Het speciaal individuele en het aantrekkelijke van de postzegel komt pas dan tevoorschijn. Nevenaspecten op de postzegel als kleur, houding, kijkrichting en opnames van dichtbij / veraf door wel / niet inzoomen krijgen meer bewust gerichte aandacht. Beoordeling / beschouwing van een postzegelvel als totaal object wordt oppervlakkig en weinig gericht en betrokken uitgevoerd.

Kuifcaracara en roodpootgent

Beleef de natuur - vogels Bonaire (1) Beleef de natuur - vogels Bonaire (2)

1) Kuifcaracara
Die prooikaperij van de kuif-caracara (Caracara plancus cheriway) loopt gierend uit de klauwen.
2) Roodpootgent
Vliegend vissen naar vliegende vissen, da’s de gave van roodpoot-gent (Sula sula).

Mangrovezanger en Chileense Kievit

Beleef de natuur - vogels Bonaire (3) Beleef de natuur - vogels Bonaire (4)

3) Mangrovezanger (midden links)
‘t Is zo’n de mangrove-zanger (Setophaga petechia) gaat na zijn performance met ‘t petje rond.
4) Chileense kievit
Nee maar, ook een Chileense kievit (Vanellus chilensis) loopt als en kivit.

Oranje troepiaal en Caribische rode flamingo

Beleef de natuur - vogels Bonaire (5) Beleef de natuur - vogels Bonaire (6)

5) Oranje troepiaal
Oranje-blanje-bleu: de oranje-troepiaal (Icterus icterus) heeft ’t, maar is toch Venezuela’s nationale vogel.
6) Caribische rode flamingo
Caribische rode flamingo (Phoenicopterus ruber) dankt zijn fleurig verenkleed aan een consequente carotenoïde dieet.

Rode ibis en geelvleugelamazone

Beleef de natuur - vogels Bonaire (7) Beleef de natuur - vogels Bonaire (8)

7) Rode ibis
Heilig, gemaskerd, zwart, wit of kaal, de rode ibis (Eudocimus ruber) is het mooist van allemaal.
8) Geelvleugelamazone (boven rechts)
Een geelvleugelamazone (Amazona barbadensis) is een amazone met epauletten. Zijn dat onderscheidingstekens?

Amerikaanse fregatvogel en muskietkolibrie

Beleef de natuur - vogels Bonaire (9) Beleef de natuur - vogels Bonaire (10)

9) Amerikaanse fregatvogel (onder rechts)
Hoe zo zeevogel? De Amerikaanse fregat-vogel (Fregata magnificens) is niet eens zeewaardig.
10) Muskietkolibrie
Steken doet ie niet, de muskiet-kolibrie ( Chrysolampis mosquitus), maar ’t is wel een mug onder de vogels.

4) Kijken en vergelijken!

De eerste uitgave van de emissie ‘Beleef de Natuur – vogels Bonaire’ een verademing! Stralend schoon, helder en kleurig opgefriste postzegelafbeeldingen met vogels uit tropisch Bonaire, een van de drie eilanden van Caribisch Nederland, bestaande uit Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.
Geen vervuild vertroebelde, somber kleurige en overdadig gevulde zegelafbeeldingen met talrijke van de hoofdzaak afleidende bijzaken, niet alleen in de fotografisch, maar ook nog in de typografisch opzicht. Nogmaals een verademing van niveau.

5) Opvallende kenmerken

De natuur van het Caribisch gebied bezit op de postzegels een grotere en fellere kleurenrijkdom dan alle 240 Beleef de natuur-postzegels. De strak uitgevoerde en weinig opvallende typografie belemmert de rijkdom van kleuren niet, zoals alle vorige natuurpostzegels dat wel hebben gedaan.
In plaats van frivole spetters op de velrand zijn grafische elementen van [oude] topografische kaarten opgevoerd als eilandvormen, golflijntjes, pootafdrukken / -prenten,
Beeld materiaal, specifiek op Bonaire gefotografeerd blijkt beperkt te zijn. Vandaar zijn foto’s van andere plekken als plaatsvervangers gekozen, die uiteraard wel overeenkomen met de natuur van Bonaire.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

6) Caribisch Koningsrijksdelen & Caribisch Nederland

Het Caribische deel van ons land ligt ten noorden van Zuid-Amerika (boven Venezuela), dat aan weerskanten begrensd wordt door de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Aruba, Bonaire & Curaçao (ABC-eilanden) en Saba, Sint Eustatius & Sint Maarten (SSS-eilanden). Een bijzonderheid van Sint Maarten bestaat uit een Nederlands en een Frans deel (Saint Martin).
De eilanden Bonaire, Saba & Sint Eustatius bezitten een aparte status binnen Nederland. Deze drie eilanden staan be-kend onder de verzamelnaam Caribisch Nederland.

Bedrukking achterzijde postzegel

NVPH 2162 - 300 jaar Johan Enschedé

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de drukkerij van Joh. Enschedé is de achterzijde van de jubileum-postzegel (nvph 2162) van een gele bedrukking voorzien.  Hierover publiceer ik op termijn nader. Tussen deze Joh. Enschedé-postzegel en de Bonaire-postzegels bestaan qua benadering en drukgang overeenkomsten.


Meerdere achterzijden van langlopende frankeerzegels in rol-uitvoering zijn jaren geleden van een nummer (telnummer) voorzien, waardoor met groot gemak het aantal postzegels bij de loketverkoop kon worden bepaald.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • Prins op 7 januari 2024 om 14:32

  Als oud wiskundeleraar geef ik een kleine correctie op de tekst:
  “Op de achterkant van iedere postzegel staat de polychrome vogelfoto van dezelfde vogel als die van de voorkant.”

  Deze tekst klopt niet, want voor het bekijken van de achterkant van het vogelvelletje wordt het vel om zijn as gedraaid. Daardoor verwisselen links en rechts onderling van positie.

  Daardoor staat op de achterkant van iedere Bonairse vogelzegel juist de horizontale buurvogel van de voorkant afgebeeld.

  Voorbeeld: Als de bovenste twee zegels losgescheurd worden uit het vel dan staat door de verwisseling van rechts en links:

  1) op de achterkant van de kuifcaracara-zegel de roodpootgent afgebeeld,
  2) op de achterkant van de roodpootgent-zegel de kuifcaracara afgebeeld.

  Dit gaat voor de volgende zegelrijen uit het velletje op dezelfde manier verder.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)