Veel aanvullingen op de Haarlemse website over de postgeschiedenis - Postzegelblog

Veel aanvullingen op de Haarlemse website over de postgeschiedenis

0

Op de website www.ohvz.nl is door de Haarlemse Filatelistische Vereniging ‘Op Hoop van Zegels’ opnieuw veel nieuw materiaal geplaatst over de postgeschiedenis van Haarlem en omgeving.

Van Haarlem zelf is de rubriek ‘poststempels’ nu bijna volledig, met aandacht voor

  • de kleinrondstempels vanaf 1877
  • de langstempels vanaf 1885
  • de grootrondstempels vanaf 1891
  • de langebalkstempels vanaf 1906
  • dr drukwerkstempels vanaf 1912
  • de kortebalkstempels vanaf 1919 en
  • de vlagstempels vanaf 1931

Ook is er aandacht voor de post gedurende de jaren van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de stempels van de Deutsche Dienstpost Niederlande – Haarlem. Hoewel nog lang niet compleet, zijn er maar liefst negen delen toegevoegd over de zogenaamde bestellersstempels, waarmee tot de jaren ’30 postbestellers aangaven wie ze waren (met een cijfer – in Haarlem liep dat tot 220) en op welk moment van de dag ze de post hadden bezorgd (met een letter – dat liep in Haarlem tot de G: er waren tot zeven bestelrondes per dag….).

In de rubriek ‘postorganisatie’ is voor alle Haarlemse postkantoren, hulpkantoren en bijkantoren een overzicht gegeven van de plek, de looptijd, de stempels die er zijn gebruikt en aantekenstrookjes van dat kantoor.

Tenslotte is een begin gemaakt met het overzicht van de postgeschiedenis van de dorpen om Haarlem heen. Overveen staat nu online (bij de rubriek ‘poststempels’). Aan andere dorpen (zoals Bloemendaal-dorp) wordt hard gewerkt, evenals aan de andere rubrieken die nog gevuld moeten gaan worden. Zo worden op dit moment bijvoorbeeld vele honderden roodstempels verwerkt van bedrijven en organisaties in Zuid Kennemerland, ter voorbereiding van de aandacht die de Vereniging in het jubileumjaar 2021 (110 jaar!) wil geven aan de postgeschiedenis van overheidsinstellingen, bedrijven, stichtingen en verenigingen in en om de stad Haarlem.

Zoals steeds: commentaar en aanvullingen zijn welkom!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)