Vrouwen op de fiets in de filatelie - Postzegelblog

Vrouwen op de fiets in de filatelie

2

Deze titel is het gevolg van een reactie van Dolores op een eerder fietslatelistisch artikel (17 november 2010) van mij op Postzegelblog. Zij vroeg mij of het toch vooral de mannen en mannen-evenementen zijn die op de fiets-postzegels staan. Zij vond die dag de site van Leontien van Moorsel en vroeg zich af of daar ook filatelie in zit. In dit artikel laat ik zien dat er, wis en waarachtig, filatelie zit in: Vrouwen en de fiets. Zelfs op een driewieler met zijspan ! En. . geloof het maar, onze Prinses Maxima op de fiets.

Leontien van Moorsel

Leontien is de meest succesvolle Nederlandse wielrenster aller tijden, die in 1992 en ’93 de Tour
voor vrouwen twee keer wint. Op de baan en op de weg wordt de Brabantse in totaal negen keer wereldkampioen en vier keer Olympisch kampioen. Ze wordt zes keer gekozen tot Sportvrouw van het jaar. Deze zegel verscheen in het boekje Nederlandse wielersuccessen Tour de France 1985 – 2010, ter gelegenheid van de start van de Tour de France in Rotterdam dit jaar.

Monique Knol

Monique was in 1988 de eerste Nederlandse gouden medaille winnares op de Olympische Spelen.
Zij is met twaalf etappezeges ook zeer succesvol geweest in de Tour de France voor vrouwen, welke in 1984 voor de eerste keer voor vrouwen werd georganiseerd. Officieel “La Grande Boucle Féminine Internationale” genoemd. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen 1992 in Barcelona bracht Nevis een postzegel uit met “onze” Monique. Nevis wist alleen niet dat Monique een Nederlandse is in plaats van een Française.

Connie Carpenter Phinney

Connie is een voormalig wielrenster. Zij won tijdens de Wereldkampioenschappen vier medailles in de categorieën weg-en baanwedstrijden in de jaren 1970 en 1980. Tijdens de Olympische Spelen  1984 in Los Angeles won ze ook de gouden medaille in de wegwedstrijd. Ook twaalf maal de Amerikaanse nationale kampioenschappen. In de wintermaanden blonk ze uit als schaatsster. De “warming-up” deed ze uiteraard op de fiets.

Jutta Niehaus

Judith (“Jutta”)  is een voormalig wielrenster uit West-Duitsland, die haar geboorteland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen 1988 in Seoel, Zuid Korea.  Daar won ze de zilveren medaille bij de vrouwen in de individuele wegwedstrijd, maar verloor van Hollands Monique Knol in de sprint.

Olympische Spelen 1984 en 1992

Duitsland vestigt de aandacht op de wegwedstrijd voor vrouwen.

Grenada vraagt op de fietspostzegel aandacht voor de 1000 meter Sprint voor vrouwen.

Prinses Maxima

Prinses Maxima en Prins Willem Alexander bezochten ook Wijk bij Duurstede tijdens hun landelijke tournee. Hier fietsen ze over de Havenweg onderlangs de molen. De postzegel is uitgegeven door Regio-post Noord-Oost Friesland. De fietsen waarop het prinselijk paar reed waren ter beschikking gesteld door Fietsdomein in de Veldpoortstraat.

Prinses Diana

Prinses Diana was ook een sportieve vrouw en fietste graag met haar kinderen, de prinsjes.

De Stichting Fiets op een laag pitje

De stichting werd in 1960 opgericht om het fietsgebruik en het fietsklimaat in Nederland te bevorderen d.m.v. collectieve promotiecampagnes. Op 6 augustus 2004 .. na 44 jaar worden de activiteiten van de Stichting Fiets! op een laag pitje gezet, maar de stichting wordt niet opgeheven. De activiteiten zijn overgenomen door de markt en brancheorganisaties.

De Stichting Fiets! is ook de grote gangmaker achter de Fiets van het jaar-verkiezing en zal deze gewoon blijven organiseren.

Meisje op de driewieler en een  meisje op haar fietsje zonder zijwieltjes

Vroeg geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor het fietsen. Ik weet nog dat ik naast ons dochtertje liep om in de buurt te zijn ingeval ze zou vallen.

Wegwedstrijden voor vrouwen tijdens het Wereldkampioenschap

Vrouwen en mannen samen op de fiets

Ik verzeker jullie dat het fietsen samen leuker is dan alleen. Heerlijk uitwaaien, jong en ouder. Frisse lucht en gezonde beweging. Maak makkelijk gebruik van het fietsknooppunten netwerk in ons land. Een geweldige uitvinding. Je kan thuis vooraf bepalen hoelang je de tocht wilt maken.Je komt op plekken waar je anders, zeker weten, nooit zou zijn geweest.

Een beeldende fietslatelistische weergave van de evolutie in het samen fietsen

Vrouwen en Mannen fietsen samen. De fietsen zijn door de jaren heen expliciet veranderd.
Heb je gemerkt dat de kleding ook significant is veranderd. Van gala- naar vrije tijds-kleding,  zou je kunnen zeggen.

Het samen fietsen kan ook nog op een andere manier. Op de tandem. Vrouw voor of man voor.

. . .  met de Driewieler met Zijspan !!           . . . of zelfs met de Vierwieler

. . . of gezellig naast elkaar op de driewieler.

… of gewoon  voorop op de stang …

100 jaar samen fietsen

Hier een aardige cover waarop de ontwikkeling van de fietsen en  de fietskleding mooi in
beeld is gebracht.

Postbezorging op de fiets door de vrouw

Op voorgaande afbeeldingen zien we de fiets voor recreatief gebruik, ook door de vrouw. Hierna bekijken we nog enkele fietslatelistische afbeeldingen van Vrouwen, die de fiets voor hun werk gebruiken. Namelijk, het bezorgen van de post.

Fietsen voor (je) gezondheid

Nieuw Zeeland laat hier zien dat vrouwen en mannen de fiets als middel gebruiken om hun gezondheid en fitheid op pijl te brengen en/of te houden. België geeft een leuke zomerzegel uit waarop het hele gezin een gezellige fietstocht maakt.

Tot slot, onderzoek, analyse en conclusie

De vraag van Dolores, of het toch vooral de mannen en mannen-evenementen zijn die op postzegels staan, kan hier voor een gedeelte van de filatelie worden beantwoord. En wel het gedeelte dat ik “fietslatelie” noem.

Als ik ervan uitga dat er, naar schatting zo’n 2300 “fietspostzegels” bestaan, kan tegelijkertijd worden geconcludeerd dat ik vierenvijftig fietspostzegels heb kunnen vinden, waarop een vrouw is afgebeeld. Dat is afgerond 2,3% van het geschatte aantal.

In dit artikel is 1,4% van de 2300 “fietspostzegels”gebruikt om een beeld te schetsen over “Vrouwen en de  fiets in de filatelie”. Dit percentage wordt denk ik als teleurstellend ervaren. Maar een positieve conclusie die naar aanleiding van dit artikel kan worden getrokken is dat er, wis en waarachtig, filatelie zit in: Vrouwen en de fiets.

Zelfs op een driewieler met Zijspan!
En. . jullie hebben het zelf gezien, onze Prinses Maxima op de fiets.

Dolores, jij hebt me getriggerd, het was leuk om te doen .. en ook nog bedankt voor je bijdrage. Heb je al een persoonlijke fietspostzegel? Zo ja, dan kan ik die in een volgend artikel opnemen.

“De fiets op Persoonlijke Postzegels”

. . een artikel met onder andere het hier op een PP afgebeelde schilderij met de naam “Het Gerucht”.(met dank aan Linda).

Op de website “oogvoornaakt” konden mensen hun stem uitbrengen op een van bijna zeventig naaktschilderijen. Johannes Moesman (1909-1988) belandde op de derde plek  met ‘Het Gerucht’, een afbeelding van een naakte vrouw op de fiets met een viool onder de snelbinder.

.. met dit vrolijke vrouwtje op de fiets uit China besluit ik dit artikel over: Vrouwen op de fiets.
Hartelijke fietsgroeten van Jan de “Fietslatelist”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België China Volksrepubliek China vóór 1949 Denemarken Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Joegoslavië Monaco Nederland Oostenrijk Togo Verenigde staten Zweden Zwitserland Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • dolores op 6 januari 2011 om 09:36

    Heb ik dat allemaal op mijn geweten hihi :D
    Het is een prachtig artikel geworden en heel verhelderend. Er zijn gelukkig wel degelijk een aantal postzegels van. Leuk ook hoe je hebt laten zien hoe de kleding is veranderd in de loop van de tijd. Leek het eerst toch meer een activiteit voor sjieke mensen, nu is het voor iedereen. Dank je wel voor het artikel Jan!

    PS: ik heb geen persoonlijke postzegel van een fiets gemaakt ;)

  • Jan van Tellingen op 13 januari 2011 om 13:40

    Ja, ja Dolores. Dat was leuk om te doen. Mijn late reatie is ivm het feit dat mijn laptop ruim een week is weggeweest. Allerlei vervelenheden. Heb een nieuwe besteld. Nu even aanmodderen… Dank voor je aardige/leuke inhoudelijke reactie. Ik ben benieuwd hoeveel lezers er inmiddels zijn geweest. A.s. maandag een weekje fietsen in Drente en dan terug met een leuk fietsartikel….

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)