Weekend van het verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024 - Postzegelblog

Weekend van het verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024

0

Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april 2024 worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld. Een gloednieuw evenement! Van Den Helder tot Maastricht is er van alles te zien en te doen: spannende excursies, ravotten in de natuur, museumbezoek en genieten van smaakvol eten en drinken. Beleef dit weekend!

Weekend van het verdedigingserfgoed 20 en 21 april 2024

Het erfgoed van verdedigingslinies en verdedigingswerken is actueler dan ooit. Heden en verleden ontmoeten elkaar tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024. Maar liefst 100 locaties verspreid over het land openen dan hun deuren. En bieden meer dan 200 recreatieve en educatieve activiteiten aan. Veel locaties kregen nieuwe bestemmingen, maar het belangrijke verhaal van vrijheid en democratie, blijft doorklinken tijdens boeiende excursies en rondleidingen. In vrije tijd en in vrijheid te bezoeken. In alle locaties schuilt attractie en tevens en belangrijke les voor de toekomst.

Ukraïne (2022): Russian warship – DONE!

In Oekraïne is de noodzaak van het aanleggen van nieuwe verdedigingslinies zeer actueel. In Nederland worden de vele locaties van bijvoorbeeld UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, de Oude Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie herbestemd. Historisch perspectief in combinatie met hedendaags gebruik. Atlantikwall bunkers werden musea en steeds meer Koude Oorlog erfgoed wordt met de hulp van vrijwilligers opengesteld. Oekraïne en Nederland. Verschillende werelden of toch niet?

Nederland (2022): Beleef de Natuur – Fort Ellewoutsdijk.

Op 20 en 21 april verenigt al het verdedigingserfgoed van Nederland zich. Om de verhalen te vertellen, de historie te laten herleven en bewustzijn te creëren. Maar ook om te genieten van een kop koffie op een prachtig fort-terras, van een boeiende rondleiding, van een voorstelling of om de kinderen te laten ravotten op voormalige verdedigingswallen. Het programma is te vinden op www.forten.nl.

Op alle deelnemende locaties ligt voor de bezoeker het gloednieuwe en gratis FORT! Magazine klaar. In dit eigentijdse jaarmagazine maak je kennis met de historie en activiteiten van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Nummer 11 van het inmiddels grootste erfgoedmagazine van Nederland telt maar liefst 92 pagina’s en verschijnt in een oplage van 50.000.

Nederland (2015): Vestingsteden Elburg (Gelderland), Bourtange (Groningen), Naarden (Noord-Holland), Hulst (Zeeland) en Willemstad (Noord-Brabant).

Van Vlieland tot Maastricht is er van alles te zien en te doen. In diverse vestingsteden – zoals Naarden, Gorinchem, Hulst, Bergen op Zoom, Willemstad, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen – kan je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen. Wandel mee met een gids over de Sint-Pietersberg, bezoek Fort Sint Pieter en het Vestingmuseum Maastricht in de Helpoort.

Nederland (2017): Mooi Nederland – Fort Asperen

Of bezoek één van vijftig Koude Oorlog locaties zoals luchtwachttorens, schuilkelders, het Kazemattenmuseum Kornwerderzand en de Stingerbol in Ede. Meer weten over de Hollandse Waterlinies? Ga mee met een excursie op Fort bij Uithoorn, Fort Werk IV, Fort Rijnauwen, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen. Op Fort Rijnauwen in Bunnik schuif je zelfs aan voor een bijzonder 5-ganger diner

 

Meer info:

Weekend van het verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024:

https://forten.nl/activiteiten/weekend-van-het-verdedigingserfgoed/

Blader in Fort Magazine 2024: https://forten.nl/magazine/fort-2024/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Burchten,Kastelen en PaleizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)