Prins Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh (1921-2021): steun en toeverlaat van Elizabeth II - Postzegelblog

Prins Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh (1921-2021): steun en toeverlaat van Elizabeth II

4

De man van koningin Elizabeth, de Britse prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden op Windsor Castle op 9 april 2021. Buckingham Palace: ‘Het is met diepe rouw dat hare majesteit de koningin de dood van haar geliefde echtgenoot bekendmaakt, zijne koninklijke hoogheid prins Philip, hertog van Edinburgh’. Volgens het koninklijk paleis is hij vredig gestorven, twee maanden voor zijn 100ste verjaardag. Het Britse koningshuis heeft vele fans onder filatelisten en niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. We hebben het koninklijk paar gezien op Malta in 1992.

Philip’s jonge leven

Philip werd geboren als prins Fílippos van Griekenland en Denemarken, zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg in de villa Mon Repos op het eiland Korfoe. Hij had vier oudere zusters. Philip was op zijn tweede dakloos, paspoortloos en troonloos. Zijn vader, Andrew, werd ter dood veroordeeld tijdens de oorlog met Turkije. Hij vestigde met zijn minnares in Monaco. Zijn moeder, Alice, was doof en had last van schizofrenie. Ze kreeg een behandeling door Sigmund Freud en werd opgenomen in een sanatorium in Zwitserland.

Corfu (1941): Italiaanse bezetting (overprint Griekse zegels)

Al snel maakte Philip kennis met verschillende kostscholen zoals in Cheam (ten zuiden van Londen), Salem (Zuid-Duitsland) en uiteindelijk Gordonstoun (Schotland). Philip koos later voor een carrière bij de Britse marine (Royal Navy).

 

WWII Cinderella Poster stamps, “Britain’s Royal Navy”.

Hij studeerde af als beste van zijn klas in 1939. Philip boekte veel militaire successen bijvoorbeeld bij de Slag van Kaap Matapan (1941) en op de HMS Wallace (1943) door een strategische afleiding de bommenwerpers werden afgeleid. Uiteindelijk werd hij geaccepteerd door de Britse bevolking. Zijn achternaam van zijn moeder ‘Battenberg’ werd verengelst in ‘Mountbatten’.

Engeland (2019): Royal Navy Ships.

 

Huwelijk met Elizabeth

In 1939 bezochten koning George VI en koningin Elizabeth de marine-academie (Royal Naval College) in Dartmouth. Tijdens het bezoek vroegen de koningin en Louis Mountbatten aan Philip om de prinsessen Elizabeth en Margaret te escorteren. Elizabeth en Philip waren verre verwanten; Philip en Elizabeth zijn beiden nakomelingen van koningin Victoria. Hoewel ze nog maar dertien jaar was, werd de prinses verliefd op Philip en ze begon brieven naar hem te schrijven. In de zomer van 1946 vroeg Philip aan koning George VI de hand van zijn dochter, die dit verzoek toestond op voorwaarde dat de verloving pas officieel zou worden in april 1947 als Elizabeth 21 jaar zou zijn.

In maart 1947 deed Philip afstand van zijn Griekse en Deense titels en werd Brits staatsburger. Hij nam de familienaam Mountbatten aan, die zijn ooms George en Louis en tante Louise al sinds 1917 droegen. Op 10 juli 1947 werd de verloving bekendgemaakt. Ze trouwden op 20 november van dat jaar en Philip werd een Britse Koninklijke Hoogheid, hertog van Edinburgh (Duke of Edinburgh), graaf van Merioneth en baron Greenwich. Het paar trouwde in Westminster Abbey en de BBC zond de ceremonie op de radio wereldwijd uit voor 200 miljoen luisteraars.

Met Elizabeth kreeg hij vier kinderen: Charles (1948), Anne (1950), Andrew (1960), Edward (1964). Na de huwelijksreis vervolgde Philip zijn loopbaan bij de marine en in 1949 werd hij gestationeerd in Malta. In die tijd, zo liet Elizabeth zich ontvallen, voelde zij zich het gelukkigst, met hun kinderen vormden ze toen op het eiland een normaal gezin.

 

Queen Elizabeth II (1926-heden)

De gezondheid van George VI (vader van Elizabeth) werd begin jaren 50 slechter, en Elizabeth nam al in 1951 voor hem waar bij publieke taken. Zo bracht ze dat jaar bezoeken aan Griekenland, Malta en Italië. In oktober 1951 bezochten Royal Highnesses the Princess Elizabeth, Duchess of Edinburgh en the Duke of Edinburgh Canada.

Canada (1951): Royal Visit.

Tevens brachten ze een bezoek aan Harry S. Truman, de president van de Verenigde Staten.

 

 

 

 

 

 

 

 

In januari 1952 vertrokken Elizabeth en Philip voor een reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Onderweg bezocht het paar eerst Kenia, maar de reis werd abrupt afgebroken na het bericht van de dood van koning George VI op 6 februari 1952. Elizabeths proclematie werd uitgesproken op 7 februari 1952 tijdens een plechtigheid op St. James’s Palace.. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey.

Engeland (1953): Queen Elizabeth II Coronation.

 

 

Engeland (2019): Queen Elizabeth II Coronation (1953) van de serie Stamp Classics.

 

Het koninklijk paar betrok Buckingham Palace, alhoewel het geen geheim is dat Elizabeth liever op Windsor Castle, Balmoral Castle in Scotland of Sandringham House in Norfolk verblijft. Elizabeth Alexandra Mary (21 april 1926), beter bekend als Elizabeth II, is sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Tevens is zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms. De meeste landen zijn inmiddels onafhankelijk.

In 2012 vierde ze haar diamanten jubileum (60 jaar) als vorstin. Op 13 oktober 2016 overleed de koning van Thailand en sindsdien is zij de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd ter wereld. Ze is na Lodewijk XIV en Bhumibol derde in de rangorde van langst regerende vorsten in de geschiedenis van de mensheid.

 

The Duke of Edinburgh’s Award

De Duke of Edinburgh’s Award (gewoonlijk afgekort DofE ) is een programma voor jeugdprijzen dat in 1956 in het Verenigd Koninkrijk is opgericht door prins Philip, dat sindsdien is uitgebreid tot 144 landen. De prijzen erkennen adolescenten en jongvolwassenen voor het voltooien van een reeks zelfverbeteringsoefeningen naar het model van Kurt Hahn’s oplossingen voor zijn ‘Six Declines of Modern Youth’.

Engeland (1981): 25 years Duke of Edinburgh’s Awards.

De Award-programma’s van de Duke of Edinburgh nemen tussen een en vier jaar in beslag en moeten op de vijfentwintigste verjaardag van de deelnemer zijn voltooid. Jaarlijks zijn er ongeveer 300.000 nieuwe deelnemers, met naar schatting 461.000 huidige deelnemers in het Verenigd Koninkrijk. De programma’s zijn op drie progressieve niveaus die, indien succesvol afgerond, leiden tot een Bronze, Silver of Gold Duke of Edinburgh’s Award.

Met de hulp van volwassen leiders selecteren en stellen de deelnemers doelstellingen op elk van de volgende gebieden:

  • Vrijwilligerswerk (service): dienstverlening aan individuen of de gemeenschap.
  • Lichamelijk (recreation): verbeteren op een gebied van sport, dans of fitness.
  • Vaardigheden (skills): het ontwikkelen van praktische en sociale vaardigheden en persoonlijke interesses.
  • Expeditie (expedition): planning, training voor en voltooiing van een avontuurlijke reis in het Verenigd Koninkrijk of in het buitenland.
  • Op Gold-niveau moeten de deelnemers een extra vijfde woongedeelte doen, wat inhoudt dat ze vijf dagen van huis blijven en werken, waarbij ze een gedeelde activiteit doen.

Solomon Islands (1981); Duke of Edinburgh’s Awards.

Om een ​​onderscheiding te behalen, moet de deelnemer gedurende een minimale periode aan elke sectie werken en moet hij worden gecontroleerd en beoordeeld door iemand met kennis van de gekozen activiteiten. Elk progressief niveau vraagt ​​meer tijd en toewijding van deelnemers: Bronze 3-6 maanden; Zilver: 6-9 maanden; Goud: 12-18 maanden. Deelnemers zijn verplicht om gedurende hun DofE-programma, dat gewoonlijk ten minste één uur per week duurt, regelmatige activiteiten en toewijding aan de prijs te tonen. 

 

Windsor Castle

Engeland (2017): Prestige Stamp Book Windsor Castle.

Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld; en dit al gedurende bijna 950 jaar. De oppervlakte beslaat ruim 450 are. De meeste vorsten gebruikten het als tweede woning, omdat zij er de voorkeur aan gaven in Buckingham Palace (Londen) te wonen. Sommigen, waaronder koning George IV, gebruikten het ook als hun hoofdverblijfplaats. Sinds 1917 draagt het Britse koninklijk huis ook de naam Windsor.

Engeland (1966): 900th Anniversary of Battle of Hastings.

Het kasteel werd in 1070 gebouwd in opdracht van Willem de Veroveraar, als verdedigingsburcht.  Daarna is het aanzienlijk veranderd en uitgebreid, naar de modernere noden van de tijd. In zijn huidige vorm werd het gebouwd in de tijd van Hendrik II en Hendrik III (eind 12e en begin 13e eeuw). Onder koning Eduard III (14e eeuw) werd het uitgebouwd tot koninklijke residentie. Eduard IV liet de St. George’s Chapel (1475 – 1528), in de zogeheten Engelse gotiek bouwen. Koningin Victoria stelde de Staatsvertrekken het eerst open voor het publiek in 1845. Het kasteel herbergt een unieke verzameling tekeningen (Leonardo da Vinci, Holbein) en schilderijen van de koninklijke collectie.

Engeland (2017): Windsor Castle.

Het kasteel bestaat uit twee grote delen, gescheiden door de grote middeltoren (Round Tower); in de toren is een deel van de koninklijke collectie en de koninklijke archieven gehuisvest. Op deze toren wappert de Grote Koninklijke Standaard (6×8 meter) als de vorstin er verblijft; is zij er niet, dan wordt de Union Jackgehesen. Aan de ene kant ligt de Lower Ward, met de Saint George’s Chapel, waar de thuisbasis ligt van de Orde van de Kousenband. Aan de andere kant in de Upper Ward, liggen vooral de privé-vertrekken van de koninklijke familie; ook liggen er staatsvertrekken die worden gebruikt voor staatsbanketten, o.a. Saint George’s Hall die 55,5 meter lang is en negen meter breed. Het kasteel is ingericht met collecties porselein, meubels, klokken, schilderijen, keramiek, boeken, manuscripten, wapens en textilia, die worden beheerd door de koningin.

 

 

 

 

 

St George’s Chapel is een gotische kapel. De kapel is een ‘royal peculiar’ wat inhoudt dat de kerk niet onder het gezag van een bisschop valt. Het is een huiskapel van de Koning van het Verenigd Koninkrijk. In en onder de kapel bevindt zich de rustplaats van tien Britse monarchen: Edward IV, Henry VI, Henry VIII, Karel I, George III, George IV, William IV, Edward VII, George V en George VI.

Engeland (2017): Windsor Castle – St George’s Chapel.

De bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel.

Philip wilde een kleine, besloten begrafenis in de St George’s Chapel. Zijn wens wordt uitgevoerd met maximaal 30 gasten (vanwege corona) op zaterdag 17 april 2021. 

Karel II legde de Long Walk aan; een 5 kilometer lange weg die het kasteel verbindt met Windsor Great Park. Ooit was het park een jachtterrein van de monarchen, gekocht door Karel II in 1680; tegenwoordig is het onderdeel van de Crown Estate. In oktober 2003 onthulde de koningin er haar jubileumstandbeeld.

Op 20 november 1992 brak in de Private Chapel rond het middaguur brand uit. De brand breidde zich snel uit en het duurde tot de avond voor de brand onder controle was. De laatste vlammen werden pas in de vroege ochtend van de volgende dag gedoofd. Er ontstond veel schade aan de grote staatsvertrekken in de Upper Ward; ruim 100 zalen en salons werden beschadigd. Onderzoek wees uit dat de brand was ontstaan doordat een gordijn, na langdurig in aanraking te zijn geweest met een lamp, vlam vatte. De gevolgen waren rampzalig: het middeleeuwse dakgebint van de St George’s Hall stortte volledig in en grote schilderijen gingen verloren omdat ze niet konden worden verplaatst. Vele mensen van de koninklijke huishouding en het leger hielpen mee om de ontelbare kunstschatten te evacueren.

Veel van de inboedel, waaronder historisch meubilair, schilderijen, edelsmeedwerk, tapijten en documenten, had water- of rookschade opgelopen. De restauratie nam vijf jaar in beslag en kostte 36,5 miljoen pond sterling, 3,5 miljoen pond minder dan oorspronkelijk was begroot. 70 procent van de kosten werd bijeengebracht door delen van Windsor Castle en Buckingham Palace, tegen een entreeprijs van respectievelijk drie en acht pond, voor het eerst in de geschiedenis open te stellen voor het publiek. De postzegels van 2017 waren uitgegeven in verband met het 25 jarig jubileum van de grote brand (1992 – 2017).

 

 

 

Het was de hertog van Edinburgh zelf die een filmploeg rondleidde op het domein van Windsor Castle, de plaats die prins Philip altijd als zijn thuis heeft beschouwd. Het werd een unieke rondleiding op dit prachtige domein en vooral een zeer persoonlijke en eerlijke terugblik op z’n eigen leven. Naar de buitenwereld toe leefde de prins altijd in de schaduw van de koningin, volgens het protocol zelfs letterlijk enkele stappen achter haar. Maar in Windsor was hij heer en meester, een man die tussen al die antieke gebouwen altijd mee is geweest met zijn tijd. Hij maakte van het beroemdste kasteel ter wereld een moderne thuis voor zijn gezin. In de vele gesprekken zien we een gedreven en onderhoudende prins, vele momenten ook erg relativerend en grappig. “Het zal aan de anderen zijn om te bepalen wat mijn plaats in de geschiedenis en mijn nalatenschap zal zijn”, zegt hij zelf. Prins Philip is de ranger, de opzichter van Windsor Castle.

België 1 zond op 11 april 2021 de documentaire: ‘The Duke in his own words (2018)‘, duur 44 minuten. Tot 11 mei 2021 is deze documentaire te zien op VRT NU:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/the-duke/2018/the-duke/#close

 

 

 

 

Prins Philipbeweging in Vanuatu

De Prins Philipbeweging is voortgekomen uit een eeuwenoude Vanuatuaanse mythe. Volgens de overlevering stak de zoon van de berggeest de oceaan over, waar hij aan de overkant met een machtige vrouw trouwde. Toen de Vanuatuanen in de jaren 60 van de 20e eeuw steeds vaker in contact kwamen met de Britse kolonisator van de Nieuwe Hebriden (huidige Vanuatu) werden ze in overheidskantoren geconfronteerd met staatsieportretten van Elizabeth II en haar echtgenoot Philip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De machtige vrouw van de mythe werd geassocieerd met Elizabeth, waardoor Philip als de verloren zoon van de berggeest werd geïdentificeerd. Dit gevoel werd nog versterkt toen het koninklijk echtpaar in 1974 een bezoek bracht aan Vanuatu. Aanhangers geloven dat Philip ooit zal terugkeren naar Tanna. Zijn verjaardag op 10 juni wordt groots gevierd in de hoop dat hij op die dag zal verschijnen. Na de aankondiging in 2017 van Philips pensionering leek dit uitgesloten.

 

Bezoeken en liefdadigheidsinstellingen

Prins Philip was het gezicht van ruim 800 liefdadigheidsinstellingen. In zestig jaar hield hij meer dan 5000 toespraken, bezocht hij 170 landen en voerde hij meer dan 300 officiële taken uit per jaar. Op zijn 90e verjaardag zei hij ‘rustiger aan te zullen doen’, maar dat gebeurde pas op zijn 97e verjaardag. Eerder bezocht Prins Alfred, als Duke of Edinburgh, in 1867 het verre eiland Tristan da Cunha. Reden voor een herdenkingsuitgifte in 1967.

Tristan da Cunha (1967): Visit of 1st Duke of Edinburgh Centenary.

Op 5 augustus 2017 verscheen deze zegel (uit een serie van vier zegels) in de week dat prins Phillip, de huidige hertog van Edinburgh, eindelijk met pensioen is gegaan met zijn openbare taken. De zegel van 1967 wordt herdacht als zegel op zegel in 2017.

 

Veel Commonwealth landen (ze heten nu Commonwealth realms) liggen in de Caribbean. Queen Elizabeth II en Prins Philip hebben deze landen vroeger meerdere malen bezocht. Bjvoorbeeld een uitgebreid bezoek aan de landen in de Caribbean in 1966.

Barbados (1966): Royal Visit in the Caribbean.

 

Royal Visit Malta 1992

Malta (1964): Independence.

In de periode van 27 mei tot en met 6 juni 1992 waren we met vakantie naar Malta. In deze periode waren Queen Elizabeth II en de Duke of Edinburgh op bezoek (Royal Visit) op Malta. Op onze tweede vakantiedag waren we naar de hoofdstad Valletta gereisd met de oude bussen (als onderdeel van het openbaar vervoer). Daar viel ons op dat het niet druk was en dat we voor de trappen van het stadhuis een foto konden maken. Het was ruim 25 jaar na de onafhankelijkheid van Malta (1964), dat ze hun eiland waar ze in de beginjaren leefden als gezin, weer bezochten. Dit was in de periode dat haar vader George VI nog koning was. Prins Philip werkte bij de marine en Malta was zijn standplaats.

Royal Visit Malta, Valletta, 29 mei 1992, op de trappen van het stadhuis het koninklijk paar. Foto: R. Koo.

In 1969 verlieten de laatste Britse troepen het eiland. Tot 1974 was de Britse Koningin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek. Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie. Op 1 januari 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel.

Malta (2014): 10e verjaardag van Malta’s toetreding tot de Europese Unie.

 

Wereld Natuur Fonds

Zowel Prins Philip en Prins Bernhard speelden een belangrijke rol in de organisatie van World Wide Fund for Nature (WWF) en Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Philip ondersteunde het eerste voorzitterschap van de WWF van Prins Bernhard. Hij was voorzitter van 1961 – 1976. In 1976 moest hij stoppen met zijn voorzitterschap vanwege de Lockheed affaire. Beiden waren goede vrienden.

 

 

De hertog van Edinburgh was de eerste president van WWF-UK vanaf de oprichting in 1961 tot 1982 en president van WWF-International van 1981 tot 1996.

Engeland (2011): World Wildlife Fund.

Prins Philip 100 jaar

De Prins is nog niet begraven maar IGPC en Stamperija zullen een tsunami aan herdenkingszegels uitgeven. Volgens velen schaamteloos. Op 10 juni 2021 zou prins Philip zijn 100e verjaardag vieren. Engeland en de Commonwealth countries hebben een omnibus met uitgiften gepland. De vraag is of deze zegels nog uitkomen en dan als rouwzegels. De ontwerpen van de zeven Engelse zegels als zwart-witfoto’s zijn bekend maar worden niet uitgegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Condoleancekaart Prins Philip

Van trouwe koningsfan Willemijn Vendrig ontving ik afbeeldingen van de condoleancekaart van Prins Philip. Deze kaart heeft ze ontvangen van de Graaf en Gravin van Wessex en Forfar voor het overlijden van zijn vader Prins Philip op 9 april 2021. De Graaf van Wessex (Prins Edward) is de jongste zoon van Koningin Elizabeth en Prins Philip.

 

 

 

Malta 2021

Malta heeft een speciale relatie met Queen Elizabeth II en Prins Philip (zie het verhaal hierboven). Malta Post heeft een gepersonaliseerde postzegel en envelop uitgeven ter nagedachtenis aan Zijne Koninklijke Hoogheid, de hertog van Edinburgh. De envelop toont een foto van Prins Philip terwijl hij in Malta diende bij de Royal Navy. Prins Philip en de toenmalige prinses Elizabeth woonden tijdens hun eerste huwelijksjaren in Malta.

 

 

In Memoriam – HRH The Prince Philip, Duke of Edinburgh

De Britse Royal Mail zal op 24 juni 2021 vier postzegels uitgeven ter nagedachtenis aan prins Philip, hertog van Edinburgh. Simon Thompson, CEO van Royal Mail, zei: ‘De hertog van Edinburgh heeft zich tijdens zijn volwassenheid toegewijd aan de dienst van dit land, het Gemenebest en aan de vele doelen waarbij hij betrokken was. Meer dan zeven decennia stond hij in het middelpunt van ons nationale leven. Zijn overlijden is een sleutelmoment in onze geschiedenis dat we markeren met deze set herdenkingszegels.’

 

De vier postzegels worden uitgegeven in een velletje. Op de velrand staat de tekst: ‘In Memoriam / HRH The Prince Philip, Duke Of Edinburgh / 1921-2021.’ Noch Philips naam, noch zijn titel staat op de postzegels. Ze zijn eenvoudigweg gegraveerd met de jaren van zijn geboorte en overlijden linksboven.

 

De zwart-witfoto’s worden in chronologische volgorde gepresenteerd op het souvenirblad, te beginnen op de postzegel 2nd (= 66 pence) met een postzegel die is gemaakt door de fotograaf die bekend staat als Baron (1906-56). De 1st (= 85 pence) postzegel toont Philip in uniform op een foto die werd gemaakt terwijl hij ‘de out-parade van prins Andrew bijwoonde op het Dartmouth Naval College, Devon’, aldus Royal Mail. Deze parade van cadetten die de training hebben voltooid, vond plaats op 2 april 1980.

Op de postzegel van £ 1,70 staat Philip afgebeeld met een bolhoed op de Royal Windsor Horse Show. Op de waarde van £ 2,55 staat een foto van de prins in volledig militair ornaat, gemaakt in 1992 door Terry O’Neill (1938-2019).

 

Meer info:

The Royal Family: https://www.royal.uk/

Royal Mail, special stamps: https://shop.royalmail.com/special-stamp-issues

Koningsfan: https://koningsfan.nl/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Barbados België Canada Denemarken Griekenland Groot Brittannië Malta Zwitserland Burchten,Kastelen en Paleizen Militairisme Paleizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,73 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)