De kroning van koning Charles III op 6 mei 2023 - Postzegelblog

De kroning van koning Charles III op 6 mei 2023

1

Het Algemeen Dagblad meldt: ‘De kroning van koning Charles III’ is een mix van Harry Potter en Game of Thrones. De laatste keer van de kroning in Engeland was in 1953, dus 70 jaar geleden. Toen werd Queen Elizabeth II gekroond. Ze overleed in 2022. Miljoenen kijkers in het Verenigd Koninkrijk zullen de ceremonie volgen live of op de televisie. Kijkt u ook naar de kroning op de NOS of BBC? Of bent u gewoon op het werk en kijkt u op uw mobiel? Wat zijn de opmerkelijkste momenten van de kroning?

Laatste kroning in 1953

2003: Presentation Pack 50th Anniversary of Coronation.

De meest recente kroningsplechtigheid, die van koningin Elizabeth II, vond plaats op 2 juni 1953. Het was 70 jaar geleden en wie had toen al een televisietoestel? Op 6 mei 2023 zullen koning Charles III en koningin-gemalin Camilla worden gekroond. In 1953 was Westminster Abbey vijf maanden gesloten voor de voorbereidingen. Er waren 8000 mensen uitgenodigd en een tribune werd gebouwd om alle gasten te ontvangen.

FDC Coronation 1953 met slogan ‘Long live the Queen’.

Voor de kroning zijn nu ruim 2000 gasten uitgenodigd in Westminster Abbey. De Abbey was slechts 11 dagen gesloten in verband met de voorbereidingen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden tussen 10.30 uur en 11.45 uur in de kerk verwacht. Voor de royale gasten was gisteravond al een receptie op Buckingham Palace, maar ons koningspaar genoot toen nog van het Bevrijdingsconcert in Amsterdam. Prinses Beatrix en prinses Amalia waren aanwezig bij de receptie. Zo zijn de Oranjes met drie generaties vertegenwoordigd bij de kroning. Ter vergelijking: in 1953, bij de kroning van Elizabeth II, was alleen prins Bernhard aanwezig.

2014: Prestige Stamp Book Buckingham Palace (voorkant).

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch in City of Westminster, Londen. Als de koning aanwezig is, wappert de koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is hij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen.

2014: Prestige Stamp Book Buckingham Palace (achterkant).

 

Kroningszegels Charles III 2023

De kroning van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin-gemalin vindt plaats in Westminster Abbey op 6 mei 2023 en Royal Mail zal een miniatuurvel van 4 postzegels uitgeven om deze historische gebeurtenis te herdenken. De vier postzegelontwerpen en de achtergrond van het miniatuurvel zijn voorzien van nieuw in opdracht gemaakte houtgravures van de Britse kunstenaar Andrew Davidson. De achtergrond van Miniature Sheet toont vermengd gebladerte, symbolisch voor de vier landen van het Verenigd Koninkrijk: de roos, de distel, de narcis en de klaver.

M/S van 4 zegels die de nieuwe regering van Koning Charles III markeren, uitgegeven op 6 mei 2023.

(1st – De kroning: vertegenwoordigt de monarchie, continuïteit, levensduur, erfgoed en traditie, 1st – Diversiteit en gemeenschap: weerspiegelt een multireligieuze gemeenschap, cohesie en de mensen van het moderne Groot-Brittannië, £ 2,20 – The Commonwealth: toont een naar buiten gericht Groot-Brittannië, wereldhandel, samenwerking, democratie en vrede, £ 2,20 – Duurzaamheid en biodiversiteit: benadrukt het belang van behoud, biodiversiteit en een samenleving die samenwerkt met de natuur.)

Sinds de oudheid hebben verschillende beschavingen over de hele wereld nieuwe leiders of heersers geëerd met een opvallend vergelijkbaar ritueel, met een religieuze dimensie, een soort troon en een kroon. Dat is zeker het model geweest voor elke Engelse, Schotse en, recentelijk, Britse kroning.

Geoffrey Fisher (1882-1972) was de aartsbisschop van Canterbury, die koningin Elizabeth II kroonde bij haar kroning op 2 juni 1953. Fisher staat links van de koningin op de postzegels uit 2003.

De monarchie kan worden beschouwd als het ultieme symbool van continuïteit en stabiliteit van de natie. Zoals gebruikelijk zal de dienst voor de kroning van koning Karel III worden geleid door de aartsbisschop van Canterbury. Het zal de huidige rol van de vorst weerspiegelen en naar de toekomst kijken, terwijl het geworteld is in langdurige tradities en pracht en praal. Het zal ook de rol van de koning als hoofd van de Church of England versterken, enigszins ironisch als uit recente volkstellingen blijkt dat minder mensen zichzelf als christen beschouwen.

King Charles III – A New Reign – zelfklevend verzamelvel, , uitgegeven op 6 mei 2023.

Opmerkelijk is dat de ontwerpbenadering de dag zelf slechts kort beschouwt met de kroningsgebeurtenis afgebeeld op de eerste postzegel van de set. De andere drie postzegels zijn bedoeld om verder te kijken dan de dag naar ‘A New Reign’ en het New Carolean-tijdperk, met een blik op drie aspecten die persoonlijk zijn voor koning Charles III.

 

Westminster Abbey

Westminster Abbey (officieel The Collegiate Church of St Peter) is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk in Londen. Het is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden. Ook vinden hier huwelijken plaats van leden van de koninklijke familie, 16 tussen 1100 en 2011, met als voorlopig laatste prins William en Catherine Middleton. In 1987 werd het gebouw samen met Westminster Palace en St Margaret’s Church door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

1966: FDC 900th Anniversary of Westminster Abbey.

Koning Harold II Godwinson was de eerste vorst die in de kerk werd gekroond, in 1066. Op eerste kerstdag van datzelfde jaar werd Willem de Veroveraar hier gekroond als zijn opvolger, en alle daaropvolgende Engelse vorsten (behalve Lady Jane Grey, Eduard V en Eduard VIII, die niet gekroond werden). De aartsbisschop van Canterbury leidt traditioneel deze ceremonie, hoewel Harold en Willem werden gekroond door de aartsbisschop van York. Deze kroning van Charles III zal de 40e zijn sinds 1066.

Jersey (1987): Willem de Veroveraar.

 

The Crown Jewels / Regalia

De kroningsregalia, die deel uitmaken van de kroonjuwelen, symboliseren de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de monarch.

2011: Advertentie Royal Mail – The Crown Jewels.

Charles wordt gekroond met St. Edwards kroon, gemaakt in 1661 voor koning Charles III ter vervanging van middeleeuwse kroon, die in de Engelse Burgeroorlog was omgesmolten. De kroon heeft 444 edelstenen en is degene waarmee monarchen worden gekroond wanneer ze de troon bestijgen. Het zou zijn gemaakt met goud dat is teruggevonden op de troon van Alfred de Grote. De kroon weegt 2,2 kg.

2011: The Crown Jewels – St. Edward’s Crown.

De keizerlijke staatskroon werd in 1937 gemaakt voor koning George VI. Onder de stenen bevinden zich verschillende beroemde, waaronder de Black Prince’s Ruby en de Cullinan II-diamant, ook wel bekend als de Lesser Star of Africa. De kroon wordt gedragen na de afsluiting van de kroningsceremonie wanneer Charles Westminster Abbey verlaat en bij de jaarlijkse staatsopening van het parlement.

2011: The Crown Jewels – Imperial State Crown.

De Orb is gemaakt voor de kroning van koning Karel II in 1661. Het is een holle gouden bol met een gewicht van 42 ons. De Orb is een religieus symbool; het vertegenwoordigt de rol van de vorst als verdediger van het geloof en als opperste gouverneur van de Church of England. Charles zal de Orb in zijn hand houden.

2011: The Crown Jewels – The Sovereign’s Orb.

De lepel dateert uit de 12e eeuw en was het enige deel van de middeleeuwse ornaat dat aan de vernietiging door Cromwell ontsnapte. Bij de kroningsceremonie wordt het gebruikt om de vorst te zalven met heilige olie. De zilveren lepel werd gebruikt om koning James I in 1603 te zalven, en is sindsdien bij elke kroning gebruikt.

2011: The Crown Jewels – Coronation Spoon.

Oorspronkelijk is de scepter vervaardigd in 1661 en zo genoemd omdat er een kruis op staat. In 1905 werd het herontworpen om de Grote Ster van Afrika, de op één na grootste geslepen diamant ter wereld, erin te verwerken. Tijdens de kroning draagt ​​de vorst de scepter met kruis in de rechterhand. Vertegenwoordigt de wereldlijke macht.

 

 

 

 

 

 

De scepter van de Soeverein met duiven werd gemaakt in 1661. De duif symboliseert de Heilige Geest. Tijdens de kroning draagt ​​de vorst deze scepter in de linkerhand. De kleinere staaf, waar de vleugels van de duif gesloten zijn, wordt gebruikt door de gemalin. Vertegenwoordigt de spirituele rol van de monarch.

Queen May’s Crown was de consortenkroon van Mary of Teck, Queen Consort van King George V. Het werd vervaardigd voor de kroning van George en Mary in 1911. Sinds de dood van Queen Mary op 24 maart 1953 is haar kroon ongedragen gebleven.

2011: The Crown Jewels – Queen Mary’s Crown.

In februari 2023 werd aangekondigd dat de kroon van Queen Mary zou worden gebruikt om koningin Camilla te kronen tijdens haar kroning met Charles III in mei 2023. Geplande wijzigingen omvatten het opnieuw instellen van de kroon met de originele Cullinan III, IV en V-diamanten als eerbetoon aan Camilla’s schoonmoeder, Elizabeth II , die de diamanten als broches droeg en vier van de acht halve bogen verwijderde. De controversiële Koh-i-Noor blijft in de kroon van koningin Elizabeth de koningin-moeder na protesten van de Indiase regering.

2011: The Crown Jewels – Jewelled Sword of Offering

Het Jeweled Sword of Offering is gemaakt voor de kroning van koning George IV. Het is het enige zwaard dat daadwerkelijk aan de Soeverein wordt aangeboden tijdens de kroning (door de aartsbisschop van Canterbury, om aan te geven dat de koninklijke macht ten dienste staat van de kerk). Vijf zwaarden worden gebruikt inclusief het zwaard van State, die het koninklijk gezag symboliseert. Zwaard bestaat uit stalen kling met zilververguld handvat met houten schede bedekt met fluweel.

 

Slogan stempel

 

Meer info:

Coronation 2023: https://coronation.gov.uk/

The Royal Family: https://www.royal.uk/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Jersey KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Guido (Breda) op 6 mei 2023 om 19:15

    Één ding is in ieder geval zeker: Het zal nu wel echt beduidend minder dan 70 jaar duren voordat er in Engeland weer opnieuw een kroning van een monarch zal plaatsvinden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)