Queen Elizabeth II and The Royal Family - Postzegelblog

Queen Elizabeth II and The Royal Family

5

In deze blog de belangrijkste zaken over Queen Elizabeth II, haar man Philip en Charles. De Tweede Wereldoorlog is net voorbij en de jonge prinses Elizabeth trouwt met Philip van Griekenland en Denemarken. Engeland is bezig met de wederopbouw net als de andere Europese landen.

Elizabeth II en Philip

Elizabeth ontmoette haar toekomstige echtgenoot, prins Philip van Griekenland en Denemarken, in 1934 en opnieuw in 1937. Na een derde ontmoeting op het Royal Naval College in Dartmouth in juli 1939, zei Elizabeth – hoewel pas 13 jaar oud – dat ze verliefd werd op Philip, en ze begonnen brieven uit te wisselen. Ze was 21 toen hun verloving officieel werd aangekondigd op 9 juli 1947. De verloving zorgde voor enige controverse. Philip had geen financiële draagkracht, was in het buitenland geboren (hoewel een Brits onderdaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Royal Navy had gediend) en had zussen die waren getrouwd met Duitse edellieden met nazi- banden.

Engeland (1997): The Golden Wedding Anniversary (1947-1997).

Vóór het huwelijk deed Philip afstand van zijn Griekse en Deense titels, officieel omgezet van de Griekse orthodoxie in het anglicanisme, en nam de stijl aan luitenant Philip Mountbatten, waarbij hij de achternaam van de Britse familie van zijn moeder aannam. Kort voor de bruiloft werd hij benoemd tot hertog van Edinburgh. Elizabeth en Philip trouwden op 20 november 1947 in Westminster Abbey. Ze ontvingen 2500 huwelijksgeschenken van over de hele wereld. Elizabeth had rantsoenbonnen nodig om het materiaal voor haar jurk te kopen (die werd ontworpen door Norman Hartnell) omdat Groot-Brittannië nog niet volledig was hersteld van de verwoesting van de oorlog.

Zie ook mijn blog over het overlijden van Prins Philip in 2021:

https://www.postzegelblog.nl/2021/04/15/prins-philip-mountbatten-hertog-van-edinburgh-1921-2021-steun-en-toeverlaat-van-elizabeth-ii/

 

Vier kinderen

Elizabeth beviel op 14 november 1948 van haar eerste kind, prins Charles. Een tweede kind, prinses Anne, werd geboren op 15 augustus 1950. Na hun huwelijk huurde het paar Windlesham Moor, in de buurt van Windsor Castle, tot juli 1949 toen ze hun intrek namen in Clarence House in Londen.

Engeland (2000): FDC Queen Elizabeth the Queen Mother’s 100th Birthday with postmarks Clarence House.

Na de oorlog werd Clarence House grondig gerenoveerd en werd het bewoond door prinses Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip. In 1950 werd Anne Mountbatten-Windsor (de Princess Royal) hier geboren. Toen koning George VI overleed, trok Elizabeth Bowes-Lyon (de Queen Mother) samen met haar jongste dochter in Clarence House. Sinds ze weduwe werd, was dit haar officiële residentie. Na haar overlijden werden stukken uit haar kunstverzameling ondergebracht in de koninklijke verzameling en werden er werken uitgevoerd voor de toenmalige kroonprins Charles. Hij betrok het vier verdiepingen tellende gebouw in 2003. Het was tot 8 september 2022 de officiële residentie van prins Charles en zijn gemalin Camilla.

Engeland (2000): FDC Queen Elizabeth the Queen Mother’s 100th Birthday with postmarks Clarence House.

Tussen 1949 en 1951 was de hertog van Edinburgh op verschillende momenten gestationeerd in de Britse kroonkolonie van Malta als dienstdoende officier van de Royal Navy. Hij en Elizabeth woonden met tussenpozen in Malta gedurende meerdere maanden. Hun twee kinderen bleven in Groot-Brittannië.

Malta (1950): Princess Elizabeth – Royal Visit Malta.

Elizabeth beviel van haar derde kind, prins Andrew, op 19 februari 1960, wat de eerste geboorte was van een regerende Britse monarch sinds 1857. Haar vierde kind, prins Edward, werd geboren op 10 maart 1964.

 

Charles

Toen Charles (1948) drie was, besteeg zijn moeder de troon als Elizabeth II. Charles werd daarmee automatisch haar troonopvolger. Op 2 juni 1953 woonde Charles de kroning bij van zijn moeder tot koningin.

Jersey (2018): 70th birthday Prince Charles.

Charles was de eerste Britse kroonprins die niet alleen privé-onderwijs genoot, maar ook scholen bezocht. Hij voltooide de middelbare school, Gordonstoun, met onder andere de vakken geschiedenis en Frans en studeerde daarna culturele antropologie en archeologie onder andere aan Cambridge University, waarin hij op masterniveau afstudeerde. In een militaire opleiding behaalde hij vervolgens enkele bevoegdheden als vliegenier.

Engeland (1969): Investure of H.R.H. The Prince of Wales. Welsh Presentation Pack.

Op 26 juli 1958 werd Charles door zijn moeder benoemd tot prins van Wales. Op 1 juli 1969 vond zijn investituur plaats. In 1970 nam hij zitting in het Hogerhuis. In de jaren 70 woonde Charles een kabinetsbijeenkomst bij en was daarmee het eerste lid van de koninklijke familie sinds koning George I die dat deed. Charles nam met de oprichting van The Prince’s Trust in 1976 steeds meer publieke taken op zich. Charles was de oudste troonopvolger die de titel prins van Wales droeg. Hij was sinds 9 september 2017 tot aan zijn koningschap de langste drager van deze titel. Sinds 2 november 2016 tot aan zijn koningschap was Charles de oudste kroonprins ter wereld ooit. Zijn voorganger op dit gebied was Oscar Frederik Willem Olaf Gustaaf Adolf van Zweden.

Guernsey (1981): Royal Wedding 29 July 1981.

Charles ontmoette Diana Spencer in 1977, terwijl hij haar huis bezocht voor een bezoek aan haar zus Sarah Spencer. In februari 1981 verloofden Charles en Diana zich. Charles trouwde op 29 juli 1981 met Diana Frances Spencer. Het echtpaar kreeg twee kinderen:

 • William Arthur Philip Louis (1982)
 • Henry “Harry” Charles Albert David (1984)

Het gezinsleven speelde zich voornamelijk af op Kensington Palace en in Highgrove House.

Binnen vijf jaar kwam het huwelijk onder druk te staan. De aanhoudende zorgen van Diana over de minnares van Charles, Camilla Parker Bowles, werden zichtbaar en lieten hun sporen na in het huwelijk. Diana publiceerde Charles’ affaire met Camilla in een boek, Diana, Her True Story. In december 1992 kondigde premier John Major in het parlement aan dat het paar ging scheiden. In hetzelfde jaar publiceerde de Britse pers telefoonconversaties uit 1989 tussen Charles en Camilla. Het huwelijk werd op 28 augustus 1996 ontbonden door echtscheiding. Nadat Diana verongelukte op 31 augustus 1997, vloog Charles, samen met haar zussen, naar Parijs om haar lichaam terug te brengen naar Groot-Brittannië.

Engeland (1998): Diana, Princess of Wales Commemoration.

De verloving tussen Charles en Camilla werd aangekondigd op 10 februari 2005. Camilla droeg een ring van zijn grootmoeder, Elizabeth Bowes-Lyon. Charles is het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat een burgerlijk huwelijk had in plaats van een religieus huwelijk. Het huwelijk zou worden voltrokken op 8 april 2005, maar werd met een dag uitgesteld vanwege de uitvaart die dag van paus Johannes-Paulus II waarbij Charles aanwezig was. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Na het overlijden van prinses Diana was Charles conform kerkelijk recht weduwnaar. Een kerkrechtelijk vergelijkbare situatie had in 1936 tot de abdicatie van koning Edward VIII geleid. De ouders van Charles waren niet aanwezig bij het voltrekken van het burgerlijk huwelijk, maar organiseerden dezelfde dag in hun naam wel een receptie ter ere van het bruidspaar.

Engeland (2005): Royal Wedding – The Prince of Wales.

 

Wordt vervolgd….

The Royal Family: https://www.royal.uk/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië Jersey MaltaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Cees op 19 september 2022 om 07:31

  Clarencehouse. De zegel van Dhufar kan niet worden beschouwd als postzegel; de zegels van Dhufar zijn nimmer aangemeld bij de UPU. Ze werden bij duizenden aangeboden door een agentschap. Ze worden dan ook beschouwd als schadelijke uitgifte voor en door de filatelie.

 • Cees op 19 september 2022 om 08:02

  Als alternatief voor de zegel uit Dhufar had gekozen kunnen worden voor een postzegel uit Saint Lucia uitgegeven in 1981. Of Britse stempelafdrukken met daarin een afbeelding van het gebouw gebruikt in 1980, 1990 en 2000 bij de uitgifte van de postzegels ter gelegenheid van de verjaardagen van de Queen Mother.

 • Cees op 19 september 2022 om 09:36

  Naar aanleiding van een vraag over welk agentschap door mij werd geschreven het volgende. De controversiële Engelse postzegelhandelaar Clive Feigenbaum produceerde de eerste ‘definitieve postzegels’ van Dhufar. Deze werden uitgegeven in april 1972 en komen gebruikt voor op brieven. Maar die brieven zijn het afkomstig uit Damascus in Syrië in plaats vanuit Dhufar zelf. Hierna bleef Feigenbaum van 1972 tot 1986 een breed scala aan thematische onderwerpen onder de naam Dhufar produceren, maar deze hadden totaal geen postale functie. Integendeel, het zijn in wezen fantasie of nep producten die verhandeld worden onder de noemer ‘Cinderella’s’. De zegel met Clarencehouse behoort ook daartoe.

 • Randy Koo op 19 september 2022 om 09:46

  @Cees: Dank voor je drie aanvullingen over Dhufar. Heb de zegel verwijderd en vervangen door Clarence House stempels Queen Mother van 2000.

 • Lars op 19 september 2022 om 19:04

  Nog een klein puntje van kritiek:
  De naam is Groot-Brittannië, zoals het ook in de catalogi staat. Of het Verenigd Koninkrijk. Maar niet “Engeland”, want dat is slechts één van de landen van GB of VK.
  Dat is hetzelfde als onder postzegels van Nederland “Holland” schrijven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)