NVPH Specialiteitencatalogus 2e editie - Postzegelblog

NVPH Specialiteitencatalogus 2e editie

3

bncaspec14Vandaag verschijnt na lange tijd een nieuwe editie van de NVPH specialiteitencatalogus. Een bijzonder boek met veel, nooit eerder gepubliceerde, informatie.
De eerste editie van de NVPH specialiteitencatalogus verscheen in 2005. De NVPH sloeg daarmee toen een nieuwe weg in door verschillende gespecialiseerde verzamelaars de mogelijkheid te geven om hun verzamelgebied in catalogusvorm te publiceren.

sptkaft

 Oorspronkelijk was de bedoeling om in 2012 een nieuwe editie uit te brengen. Men is echter niet over één nacht ijs gegaan en heeft besloten om de verschillende bijdragen redactioneel en qua opmaak meer met elkaar in lijn te brengen. Dit is op voortreffelijke wijze gerealiseerd door Cees Janssen en Dick van Haren, het heeft wat meer tijd gevergd dan voorzien, maar vanaf vandaag is het boek er en het resultaat mag er zijn!

sptinh1

 

Drie hoofdstukken uit de eerste uitgave, Eerstedag brieven van Nederland en Overzeese Rijksdelen, Stempelafdrukken op de eerste emissie van Nederland en de Rolzegels van Nederland zijn volledig opnieuw geredigeerd en aangevuld met de laatst bekende gegevens. Prijsnoteringen zijn waar nodig aangepast.

sptinh2

Nieuw zijn de hoofdstukken over de Franse militaire poststempels gebruikt in Nederland in de Franse tijd en de Hollandse ´tractaatstempels´ gebruikt in de ´eerste´ periode, een stuk Nederlandse postgeschiedenis. Verder drie hoofdstukken gewijd aan de zelfbedieningsautomaten die gedurende enkele tientallen jaren te vinden waren in een aantal postvestigingen: de automaten van Klüssendorf Frama, Nagler en Hytech en de minder bekende automaten van Wincor-Nixdorf, aCon en Gunnebo. Van de stroken afkomstig uit de automaten van Klüssendorf, FRAMA, Nagler en Hytech zijn prijsnoteringen opgenomen. Eén hoofdstuk geeft aandacht aan een eveneens slechts enkele tientallen jaren bestaand postaal fenomeen: de Mobiele en Rijdende postkantoren. Voor het eerst zijn aan de stempelafdrukken van deze kantoren, die voorkomen op poststukken vanaf 1971 tot en met 1994, prijsnoteringen toegekend. Postzegels in hangverpakkingen werden tot en met 2011 opgenomen in de NVPH speciale catalogus van Nederland en Overzeese rijksdelen. Dit hoofdstuk vindt u nu in deze catalogus, bijgewerkt met recente uitgaven.

sptinh3

Een groot hoofdstuk betreft een vervulling van een lang gekoesterde wens van vele verzamelaars: een catalogus met prijsnoteringen van de Nederlandse kantoornaamstempels met schreefloze letters gebruikt in periode vanaf 1866 tot eind 1945. Voorheen werden door enkele auteurs dit soort stempels ´langstempels met groteske letters´ genoemd, maar thans wordt de officiële benaming daarvoor gebruikt. Voor wat betreft het overzeese deel is een hoofdstuk opgenomen over de zogenoemde Puntvlakvullingstempels die gebruikt zijn in het voormalige Nederlandsch Indië gedurende de periode van 1935 tot en met 1949.

Dit alles heeft als resultaat dat het boek nu meer dan 500 pagina’s telt. Ondanks gestegen kosten is de verkoopprijs van € 59.90 de prijs per bladzijde toch ongeveer gelijk aan de eerste editie van acht jaar geleden. Bij andere catalogusuitgevers is dat wel eens anders.

sptbon

Een aantal hoofdstukken uit de eerste editie is niet opnieuw in deze editie opgenomen, omdat ze nog steeds als actueel beschouwd kunnen worden. Voor degene die de eerste editie nog niet heeft wordt een kortingsbon bijgesloten waarmee een eerste editie met maar liefst 30 euro korting (9.80 in plaats van 39.80) alsnog aan de bibliotheek kan worden toegevoegd. Het hoofdstuk variëteiten postzegelboekjes Nederland uit de eerste editie heeft nu een vaste plaats verworven in de jaarlijks verschijnende NVPH speciale catalogus van Nederland en overzeese gebieden.

Inhoudsopgave 2e editie:

1. Eerstedag brieven van Nederland en overzeese gebiedsdelen

2. Stempelafdrukken op de eerste emissie van Nederland

3. Franse militaire poststempels gebruikt in Nederland in de Franse tijd

4. Hollandse ´tractaatstempels´ gebruikt in de ´eerste´ periode (1809-1811)

5. Catalogus naamstempels met schreefloze letters 1866 – 1945

6. Rolzegels van Nederland

7. Klüssendorf automaatstroken

8. Automaatstroken FRAMA, Nagler en Hytech

9. Automaatstroken Wincor-Nixdorf, aCon en Gunnebo

10. Nederlandse hangverpakkingen

11. Mobiele en Rijdende postkantoren

12. Nederlandsch Indië: Puntvlakvullingstempels 1935 – 1949

 

Hoofdstukken uit de eerste editie die niet opnieuw zijn opgenomen:

Puntstempels Nederland

Kleinrondstempels Nederland

Poststempels op Nederlandse postzegels 1852-1896

Puntstempels Nederlands Indië

Halfrond-francostempels Nederlands Indië

Langebalkstempels 1916-1942 Nederlands Indië

Zegels op poststuk van Nederlands Indië

 

Specialiteitencatalogus 2e editie direct bestellen?  Klik hier

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KleinrondstempelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)