30 jaar internet (1991 - 2021) - Postzegelblog

30 jaar internet (1991 – 2021)

1

Op 6 augustus 2021 bestaat het wereldwijde web (www) of het ‘world wide web’ 30 jaar. Zonder internetpagina’s zou u nog steeds naar de bibliotheek moeten gaan om informatie op te zoeken over uw favoriete onderwerp. En zonder ‘browser’ of ‘zoekmachines’ zou u nog steeds verdwalen binnen het wereldwijde web. Wie is verantwoordelijk voor deze enorme stap voorwaarts van de informatievoorziening, die nu bijna geruisloos overgegaan is in de platformeconomie?

Geschiedenis van het www

Het concept van het ‘world wide web (www)’ is ontwikkeld vanaf 1989 door Tim Berners-Lee, een softwareontwikkelaar van de gebruikersondersteuningsafdeling van CERN en diens projectmanager Robert Cailliau. CERN is een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. De organisatie is gehuisvest in Meyrin, in het kanton Genève ten westen van de stad Genève op de grens van Frankrijk en Zwitserland.

 

 

 

 

 

 

CERN is een afkorting voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek). Op 29 september 1954 werd de akte getekend die de raad ophief en verving door l’Organisation européenne pour la Recherche nucléaire (De Europese organisatie voor kernonderzoek). Niet veel later bleek dat ook deze naam de lading niet echt meer dekte (hoewel deze tot nog toe wel behouden is gebleven) en tegenwoordig wordt naar het CERN verwezen met: Laboratoire européen pour la physique des particules (Europees laboratorium voor deeltjesfysica). De naam CERN is al die jaren behouden gebleven als eigennaam voor het instituut en is tegenwoordig dus geen afkorting meer.

 

 

 

 

Bij CERN werken (in 2003) zo’n 3000 mensen voltijds. Ongeveer 6500 wetenschappers (van 500 universiteiten uit 80 landen) werken aan experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. De experimenten worden uitgevoerd in een van de 6 deeltjesversnellers. Het doel van die experimenten is inzicht te krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden. Het onderzoek wordt gedaan door deeltjesversnellers, waarmee men deeltjes met grote snelheid (bijna de lichtsnelheid) op elkaar laat botsen. Tijdens de botsing vallen de deeltjes uit elkaar in elementaire deeltjes zoals quarks. Op deze manier hoopt men theorieën te vinden die de 4 fundamentele krachten (elektromagnetische kracht, zwaartekracht, zwakke kernkracht en de sterke kernkracht) kunnen verklaren uit één elementaire kracht.

Doel van het ‘www’ was om de informatie-uitwisseling te vergemakkelijken tussen de wetenschappers die samenwerken in de veelal internationale projecten van CERN. Het doel was om een wiki-achtige omgeving op te zetten waarin projectdocumentatie en andere informatie wordt aangemaakt en bijgehouden in een gemeenschappelijk gemaakte hypertext die direct over het internet te bekijken en te wijzigen is.

 

 

 

 

 

Tijdens zijn verblijf bij CERN stelde Berners-Lee een project voor gebaseerd op het concept van hypertext – een term die oorspronkelijk in 1968 werd bedacht door Ted Nelson. Zijn project, dat hij samen met zijn collega Robert Cailliau ontwikkelde, zou duizenden wetenschappers van CERN in staat stellen bij te houden wie aan welk project werkte, welk programma op welke computer draaide en welke software op welke computer kon draaien. Hij definieerde een nieuwe taal, HyperText Mark-up Language of HTML genaamd, die later de standaard voor het web zou worden. Hij noemde zijn prototypesysteem ‘Inquire’ naar de titel van een boek met huishoudelijke tips die hij thuis had gezien ‘Inquire Within upon Everything’. Hoewel ‘Inquire’ gebruik was beperkt tot wetenschappers binnen CERN, vormde het later de basis voor het toekomstige World Wide Web. 

 

Togo (2019): 30 jaar World Wide Web met Sir Tim Berners-Lee.

Aangenomen mocht worden dat elke deelnemer een computer met internetverbinding had, maar niet mocht worden aangenomen dat elke deelnemer ook hetzelfde soort computer met dezelfde soort grafische mogelijkheden en hetzelfde besturingssysteem had; vandaar dat het ‘www’ van meet af aan platformonafhankelijk is geweest. In november 1990 was het concept ver genoeg ontwikkeld om er een formeel project van te maken, en daarom werd hier toen een voorstel voor ingediend. 

 

 

 

 

 

Op 6 augustus 1991 plaatste Tim een kort overzicht over het project op de nieuwsgroep alt.hypertext. Hiermee werd het project ook publiekelijk toegankelijk. Daarom wordt deze datum ook gezien als de geboortedatum van het wereldwijd web.

 

 

 

 

 

 

 

Tim Berners-Lee geëerd

Tim Berners-Lee, KBE, OM, FRS, ontving talrijke eredoctoraten van universiteiten over de hele wereld. Daarnaast heeft hij vele prestigieuze prijzen ontvangen, zoals:

1993 – Bekroond, samen met Robert Cilliau, Marc Andreessen en Eric Bina, de Software Systems Award door de Association for Computing Machinery voor hun inspanningen bij de ontwikkeling van het web.
1994 – Ingewijd in de World Wide Web Hall of Fame.

1995 – Ontvangen de ‘Young Innovator of the Year’ Award van de Kilby Foundation.
1999 – Time Magazine noemde hem een van de 100 meest invloedrijke mensen van de 20e eeuw.
2001 – Werd benoemd tot Fellow van The Royal Society in Londen; vandaar de letters FRS achter zijn naam. 

Engeland (2010): uit het prestigeboekje ‘350 jaar The Royal Society: Tim Berners-Lee.

2002 – Japan prijs. De Japanprijs wordt uitgereikt aan personen uit alle werelddelen wier ‘oorspronkelijke en opmerkelijke prestaties in de wetenschap en technologie worden erkend als grensverleggend en de zaak van vrede en welvaart voor de mensheid hebben gediend’.

2003 – Ontvangt de Fellow Award van het Computer History Museum.
2004 – Wordt de eerste ontvanger van de Finse Millennium Technology Prize voor het uitvinden van het World Wide Web. Met de prijs ging een geldbedrag van US $ 1,3 miljoen gepaard.

 

 

 

 

 

2004 – Geridderd door koningin Elizabeth II en bekroond met de rang van Knight Commander of the Order of the British Empire voor diensten aan de wereldwijde ontwikkeling van internet. Daarmee kwam zijn postnomiale titel KBE. Sir Tim Berners-Lee verklaarde dat hij zich vereerd voelde door de onderscheiding en dat het bewees wat er kan gebeuren met ‘gewone mensen’ die werken aan dingen die ’toevallig werken’, zoals het web.

 

 

 

 

 

 

2005 – Werd uitgeroepen tot ‘Grootste Brit van 2004’ voor zijn prestaties en het vertonen van de belangrijkste Britse kenmerken van ‘schroom, vastberadenheid, een scherp gevoel voor humor en aanpassingsvermogen’.
2007 – Ontvangen de ‘Order of Merit’ van koningin Elizabeth II. Het leverde hem het postnominale OM op.

 

Engeland (2007): uit de serie World of Invention – the Internet – Tim Berners-Lee.

2008 – Werd door de IEEE de Wolfson James Clerk Maxwell Award toegekend voor het bedenken en verder ontwikkelen van het World Wide Web.
2009 – Ontving de Webby Award voor Lifetime Achievement.

2009 – Erecdoctoraat toegekend door de Vrije Universiteit Amsterdam, voor zijn ‘essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het wereldwijde web, dat diepgaande invloed heeft op het sociale, economische, culturele en publieke leven’.

Togo (2019); 30 jaar World Wide Web met de vier hoofdspelers: NeXT Cube computer, Robert Cailliau, Sir Tim Berners-Lee en CERN.

 

2009 – Eredoctor van de Universiteit van Luik, samen met de Belg Robert Cailliau.

 

 

2012 – Door de Internet Society opgenomen in de Internet Hall of Fame.

2016 – De Turing Award voor het uitvinden van het World Wide Web, de eerste webbrowser en fundamentele protocollen en algoritmes die het web kunnen laten groeien. 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Groot Brittannië Oostenrijk Spanje Togo Zwitserland ComputersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)