UEFA EURO 2020: 11 stadions in 11 steden in 11 landen - Postzegelblog

UEFA EURO 2020: 11 stadions in 11 steden in 11 landen

1

Het EK Voetbal 2020 beter bekend als UEFA EURO 2020 is de 16e editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Vanwege de coronapandemie werd het evenement in 2020 uitgesteld naar 11 juni tot en met 11 juli 2021. Het toernooi wordt in elf stadions en evenveel landen gespeeld. Nog nooit waren zoveel landen gastheer. De openingswedstrijd is in Rome, de finale in Londen. Het selecteren van de stadions verliep niet soepel. Een heuse procedure leidde ertoe dat niet 13 of 12 stadions werden geselecteerd maar slechts 11 stadions in 11 landen. Het getal ‘11‘ speelt in alle opzichten een belangrijke rol in dit toernooi. In deze blog de selectieprocedure stadions, Belgische uitgiften EURO 2020 met stadions en de elf iconische stadions.

Procedure selectie stadions

In 2020 was het 60 jaar geleden dat de eerste keer het Europees kampioenschap voetbal werd georganiseerd. Gastland in 1960 was Frankrijk en de Sovjet-Unie was de eerste winnaar. Jaren geleden had het bestuur van de UEFA het plan om het jubileumjaar groots te vieren met het EK Voetbal 2020. Meerdere landen zouden UEFA EURO 2020 organiseren. De eindronde zou in 2020 in eerste instantie in dertien stadions in evenzoveel steden en landen worden gehouden. Twaalf steden zouden elk drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale organiseren, de dertiende stad zou de halve finales en finale organiseren. Maar dan moet je ook met 13 landen onderhandelen en dat was geen sinecure met in 2020 een wereldwijde coronapandemie.

Turks Cyprus (2020): UEFA EURO 2020 met de kaart speelsteden o.a. Amsterdam.

 

Belgisch stadion niet geselecteerd

België en Brussel zijn de grote verliezers, want de UEFA wacht niet langer en besloot Brussel te schrappen als speelstad. Wat is er gebeurd? Medio 2014 kreeg Brussel van de Europese voetbalbond UEFA te horen dat het vier wedstrijden van het EK voetbal 2020 zou mogen organiseren. Dat zouden de openingswedstrijd, twee groepsmatchen en een achtste finale zijn. Toen al was duidelijk dat er een stadion gebouwd zou moeten worden, maar de bouwvergunningen raakten tot december 2017 maar niet in orde. Reden genoeg voor de UEFA om de stekker eruit te trekken, zo bleek. Het Uitvoerende Comité van de Europese voetbalbond kon niet langer wachten en besloot unaniem de vier wedstrijden die aanvankelijk toegewezen waren aan Brussel te verhuizen naar de Londense voetbaltempel Wembley. Normaal gezien zou Brussel als hoofdstad van de Europese Unie ook de openingswedstrijd mogen organiseren, maar die eer is nu weggelegd voor de Italiaanse hoofdstad Rome.

België (2004): Europese Unie (Brussel, 10 nieuwe leden (2x), Europese Verkiezingen).

UEFA: ‘We konden niet blijven wachten’. ‘We hebben lange tijd overlegd met België, maar ze waren niet in staat ons tijdig de nodige bewijzen te bezorgen dat het stadion er zou komen’, verantwoordde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin de beslissing. ‘Ze hebben ons laten weten dat er tegen 31 januari 2018 een beslissing zou komen, maar konden niet beloven dat die positief zou uitvallen. Wij hebben experts geraadpleegd en die oordeelden dat het risico te groot was om op België te blijven wachten. Anders zou de termijn om nog een andere gaststad te vinden te kort worden.’

Frankrijk (2007): Capitales Européennes. Bruxelles.

Een blamage voor ons land. ‘Het internationale imago van ons Belgisch voetbal krijgt hierdoor een enorme dreun’, is Alain Courtois van het Brusselse organisatiecomité snoeihard. ‘De reputatieschade die we hiermee oplopen is aanzienlijk, het is een blamage voor ons Belgisch voetbal. Brussel loopt hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op vlak van toerisme, hotelovernachtingen, transport, fanzones, enzovoort.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is het probleem? Het Eurostadion zou gebouwd gaan worden op Parking C, momenteel een parkeerplaats voor 10.000 auto’s bij een evenementenhal. Deze parkeerplaats is eigendom van het gewest Brussel, maar de grond ligt in Grimbergen in Vlaanderen. Het stadion zou daarbij ook nog eens dichtbij een woonwijk gebouwd gaan worden. De ene partij is bang voor overlast van voetbalfans en meer files en opstoppingen rondom Brussel. De gemeente Grimbergen wil een weg niet verwijderen en voetbalclub Anderlecht vindt de huur van het nieuw te bouwen stadion te hoog. Door alle problemen durft de regering in Vlaanderen geen toestemming te geven. Al met al betekent dit dat er na jaren onderhandelen nog steeds geen vergunning is. Het geduld van de UEFA is op de proef gesteld, maar België heeft de grens overschreden. De Europese voetbalbond vindt het risico te groot en verplaatst de wedstrijden naar Londen.

België (2020): Voetbal verenigt. Zeer originele uitgifte met de symboliek en de kleuren.

Voetbal is één van de populairste sporten in België. Heel wat Belgen engageren zich hiervoor. Het voetbal bouwt bruggen. Deze verbindende sfeer willen we in deze postzegeluitgifte naar voor schuiven. Grafische weergave van de voetbaltribune waarbij de bruisende sfeer van het voetbalstadion wordt weergegeven. De nadruk ligt hier op de voetbalsjaals die de Belgische kleuren dragen. Velrand: Grafische weergave van het voetbalveld met drie voetbalsjaals, elk in een kleur van de Belgische vlag.

PostNL schittert door de afwezigheid van een postzegeluitgifte, terwijl ze twee jaar de tijd hebben gehad om een postzegel te laten ontwerpen. Onze PostNL geeft geen zegels meer uit gebaseerd op historische gebeurtenissen of actuele evenementen. Liever zegels uitgeven zoals Mooi Nederland, Typisch Nederland, Beleef de Natuur. Geen echte urgentie voor deze uitgiften. Ik heb grote waardering voor het uitgiftebeleid van bpost waar aansluiting wordt gezocht op actuele en grote evenementen zoals EURO 2020 en Olympische Spelen Tokyo 2020. Voor beide evenementen geeft België uitgiften in 2020 en in 2021.

België (2021): Waar is da feestje? Velletje en zegels met lenticulair effect.

 

Thema: Iedereen herinnert zich de legendarische hulde aan de Rode Duivels op het stadhuis te Brussel. Daar deed Eden Hazard de legendarische uitspraak ‘Waar is da feestje?’. Postzegels : a. De voetballer maakt een doelpunt , b. Een voetbalfan die naar zijn truitje wijst, met de slogan: ‘Waar is da feestje? Hier is da feestje!’, waarbij het historische moment opgeroepen wordt op de Grote Markt van Brussel, waar Eden Hazard deze uitspraak gebruikte. De postzegels en het velletje hebben een lenticulair effect, waarbij een beweging gesimuleerd wordt. Velrand: Een volle tribune supporters die van kleur verandert met het bewegingseffect: de supporters houden gekleurde bordjes omhoog die de Belgische driekleur vormen.

 

 

Het velletje, dat twee verschillende postzegels bevat, heeft een lenticulair effect. Als je het schuin houdt, wordt er een beweging gesimuleerd. Op het velletje zie je het stadion in de Belgische kleuren. Op een van de twee postzegels scoort een voetballer een doelpunt. De andere toont een supporter in een truitje met de slogan: ‘Waar is da feestje? Hier is da feestje!’ Het is de eerste keer dat deze technologie op Belgische postzegels wordt gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een zeer geslaagd ontwerp van Kris Maes met de steun van Bephila in het kader van de Promotie van de zegel en de Filatelie. Het velletje kost € 11,10. Bovenstaande informatie is afkomstig van het persbericht van bpost. Te zien op deze korte film van drie seconden van bpost het lenticulair effect:

https://cdn.uc.assets.prezly.com/baf9fac1-0d84-4def-9219-6319be5a6818/gif2video/-/quality/best/-/format/webm/

Weet u welke Nederlandse zegels zijn uitgegeven met het lenticulair effect?

 

Uiteindelijke selectie 11 stadions

De UEFA publiceerde in april 2014 de lijst met kandidaat stadions. Twee landen wilden de finaleronde organiseren; Duitsland en Engeland. Negentien landen (waaronder ook Duitsland en Engeland) wilden de groepswedstrijden organiseren. Hiervan werden er dertien geselecteerd. Vier landen (Bulgarije, Denemarken, Noord-Macedonië en Wit-Rusland), stelden zich kandidaat met een stadion met een capaciteit tussen de 35.000 en 50.000 toeschouwers; hier zouden er maximaal twee van worden geselecteerd. Van de vijftien landen met stadions vanaf 50.000 toeschouwers zouden ten minste elf landen worden geselecteerd. De stadions werden al in september 2014 aangewezen. Omdat Bilbao en Dublin door de aanhoudende coronapandemie niet konden garanderen dat de wedstrijden voor publiek konden worden gespeeld, werd Bilbao vervangen door Sevilla en werden de wedstrijden van Dublin verdeeld over Londen en Sint-Petersburg. Door de ontwikkelingen van het coronavirus, werd door de UEFA besloten om EURO 2020 in elf steden en elf landen te laten plaatsvinden.

Isle of Man (2021): UEFA EURO 2020 acht stadions: Londen, Glasgow, München, Kopenhagen, Sevilla, Rome, St. Petersburg, Bakoe.

 

De elf gaststeden zijn:

Amsterdam – Johan Cruijff Arena:

Vanaf 1989 ontwikkelde Ajax plannen voor een nieuw stadion. Het oude stadion De Meer voldeed niet meer aan de eisen. Vanaf 1993 waren de plannen voor de Amsterdam ArenA definitief en besloot de gemeente Amsterdam de club Ajax een hand toe te reiken door het te bouwen.

De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus 1996 door koningin Beatrix officieel geopend, door een groot doek in het stadion te laten vallen. Trijntje Oosterhuis zong de voor deze gelegenheid geschreven hymne ‘De zee’:

https://www.youtube.com/watch?v=Q2FdzGXYyAA

Frank Rijkaard was de laatste drager van de fakkel, waarmee hij een groot vuur aanmaakte, die vanuit stadion De Meer werd gedragen en waarvan Johan Cruijff de eerste drager was. Er werd daarna een wedstrijd gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Op 6, 7 en 8 september 1996 trad Tina Turner als eerste internationale artiest op in de ArenA. Met haar Wildest Dreams Tour werd de ArenA met in totaal 155.000 fans in gebruik genomen.

Na het overlijden van Ajax-icoon Johan Cruijff in maart 2016 gingen er al snel stemmen op om het stadion als eerbetoon naar hem te vernoemen. Op 25 april 2017, op de dag dat Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, werd onder druk van burgemeester Eberhard van der Laan een intentieverklaring getekend om binnen een half jaar te komen tot een officiële naamswijziging in ‘Johan Cruijff ArenA’.  Uiteindelijk werd op 25 april (Johan Cruijffs geboortedag) 2018 door bekend voetballer Frank Rijkaard en de kinderen van de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de nieuwe naam ‘Johan Cruijff Arena’ en een nieuw logo gepresenteerd. Vanaf het seizoen 2018/19 is de naam gewijzigd.

Nederland (2017): Johan Cruijff / Johan Cruyff Foundation (persoonlijke zegels).

De Johan Cruijff ArenA, tot 2018 Amsterdam ArenA, is een multifunctioneel stadion in Amsterdam aan de noordwestkant van de Johan Cruijff Boulevard op bijna 200 meter ten westen van NS/metrostation Amsterdam Bijlmer ArenA.  Het is met 55.500 plaatsen het grootste voetbalstadion van Nederland. Voor concerten is de maximale capaciteit 71.000 bezoekers. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van Ajax. Hier werden drie wedstrijden gespeeld in groep C (Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië) en de 1/8 finale Wales – Denemarken 0 – 4.

 

Bakoe – Olympic Stadium:

Azerbeidzjan met hoofdstad Bakoe ligt aan de oevers van de Kaspische Zee en grenst aan Iran. Het stadion, met een capaciteit van 69.870 zitplaatsen het grootste sportstadion van Azerbeidzjan, werd gebouwd ter ere van de Europese Spelen 2015 in Bakoe.  Het stadion was gastlocatie van de openings- en sluitingsceremonie, alsook van de atletiekonderdelen. Bakoe was gastheer van de UEFA Europa League-finale van 2019. Aan de rand van Europa werden drie wedstrijden gespeeld van groep A (Wales, Zwitserland, Turkije, Italië) en de 1/4 finale Tsjechië – Denemarken 1 – 2.

Azerbeidjan (2015): 1st European Games in Baku 2015.

De kleurrijke postzegels zijn unieke artistieke illustraties van zes van de Baku 2015-locaties, waaronder het nieuwe Nationale Stadion waar volgend jaar de openings- en sluitingsceremonie zal plaatsvinden, evenals atletiek. Andere locaties zijn onder meer het Tofiq Bahramov-stadion, Crystal Hall, Heydar Aliyev Arena, Baku Aquatics Centre en de National Gymnastics Arena, die allemaal een rol hebben gespeeld bij de Europese Spelen die van 12 tot en met 28 juni 2015 hebben plaatsgevonden.

Azerbeidjan (2015): 1st European Games in Baku 2015.

 

Boekarest – National Arena:

De Arena Națională (Nationaal stadion) is een stadion (capaciteit 55.600 bezoekers) in Boekarest en tevens de thuishaven van Steaua Boekarest. Er werden drie wedstrijden gespeeld van groep C (Nederland, Oostenrijk, Oekraïne, Noord-Macedonië) en de 1/8 finale Frankrijk – Zwitserland 3 – 3.  Zwitserland wint na strafschoppen.

Roemenië (2011): The New Bucharest – National Arena.

 

Boedapest – Puskás Aréna:

De Puskás Aréna is een stadion in Boedapest, waar Hongarije doorgaans zijn thuiswedstrijden speelt. Het stadion (capaciteit 67.215 bezoekers) werd gebouwd voor EURO 2020. Het stadion werd op 15 november 2019 geopend met de wedstrijd tussen de nationale teams van Hongarije en Uruguay. In 2020 vond in dit stadion de finale van de UEFA Super Cup plaats. Tijdens dit toernooi werden hier gespeeld: drie wedstrijden in de poule des doods (groep F: Hongarije, Frankrijk, Portugal, Duitsland) en de 1/8 finale Nederland – Tsjechië 0 -2. Boedapest werd het ‘Waterloo’ van het Nederlands elftal en trainer Frank de Boer (ontslagen).

Hongarije (2021): UEFA EURO 2020, Puskás Aréna.

Op dezelfde locatie stond voorheen het Ferenc Puskásstadion. Het stadion werd gebouwd in 1948 en werd geopend in 1953. Het heette tot 1991 Népstadion  (= Volksstadion). Er waren veel vrijwilligers voor nodig om dit stadion te bouwen. Een jaar later op 23 mei 1954 speelde het Hongaars voetbalelftal er voor het eerst, voor ruim 90.000 toeschouwers, een wedstrijd tegen Engeland. Hongarije wist deze wedstrijd met 7-1 te winnen; het grootste verlies van Engeland in de historie. Korte tijd later speelde Hongarije er een interland tegen Oostenrijk, waarbij het toen nog overwegend met staanplaatsen ingerichte stadion met 104.000 toeschouwers uitverkocht was. Dat is nog steeds een recordaantal toeschouwers van een voetbalinterland in Hongarije. Het stadion werd in 2016 gesloten, afgebroken en vervangen door de Puskás Aréna.

Hongarije (2003): 50 jaar Ferenc Puskás Stadion en 50e verjaardag voetbalwedstrijd Hongarije – Engeland.

 

Glasgow – Hampden Park:

Hampden Park is een Schots voetbalstadion in Glasgow met capaciteit 51.866 bezoekers. Het stadion biedt onderdak aan Queen’s Park FC en het Schots voetbalelftal. Het is het derde stadion met deze naam op dezelfde plek. Elders in Glasgow hebben Celtic en de Rangers hun eigen stadions. Van 23 juli tot en met 3 augustus 2014 vond in dit stadion de twintigste editie van de Gemenebestspelen (Commonwealth Games) plaats. De toeschouwerscapaciteit werd hiervoor teruggebracht naar 44.000. Schotland wil deze zomer geschiedenis schrijven. Nadat Schotland zich in november 2020 had gekwalificeerd in een spannende wedstrijd tegen Servië, neemt het voor de derde keer in hun geschiedenis deel aan het toernooi.

Engeland (2014): 20th Commonwealth Games Glasgow 2014.

Bijzonder is dat groep D (Engeland, Schotland, Kroatië, Tsjechië) de minste verplaatsingen heeft voor de elftallen. Er werd alleen gespeeld in Engeland en Schotland.  Alle vier landen konden hun trainingskamp op één plek organiseren. Er werden drie wedstrijden gespeeld van groep D. Ook werd een 1/8 finale gespeeld: Zweden –  Oekraïne 1 – 2.

Engeland (2000): Millennium Projects (10th Series). ‘Body and Bone’ / Hampden Park.

 

Kopenhagen – Parken Stadium:

Parken (= Het Park) is een stadion in het district Indre Østerbro van Kopenhagen. Het stadion, gebouwd tussen 1990 en 1992, biedt plaats aan meer dan 38.000 toeschouwers en is de thuisbasis van topclub FC Kopenhagen en het Deense nationale elftal. Hier werden drie wedstrijden gespeeld in groep B (België, Denemarken, Finland, Rusland) en de 1/8 finale Kroatië – Spanje 3 -5.

 

 

 

 

 

 

 

Londen – Wembley Stadium:

Het Wembley Stadium (kortweg ‘Wembley’) is een stadion in de wijk Wembley in het noordwesten van Londen. Het oorspronkelijke stadion werd geopend in 1923 en heette toen Empire Stadium. Het ontwerp was zeer bekend vanwege de twee torens. Het stadion was de thuisbasis van het Engels voetbalelftal en werd gebruikt voor bekerfinales. Het was ook het decor van de finales van het WK Voetbal 1966 en het EK Voetbal 1996. Tevens vonden er popconcerten plaats.

 

 

 

 

 

 

 

Van 2000 tot 2007 werd het stadion verbouwd. Met een kostprijs van ongeveer 1 miljard euro was dit de duurste verbouwing ooit van een voetbalstadion. Sindsdien heeft het een capaciteit van 90.000, ongeveer 5000 meer dan het oude Wembley. Het is daarmee het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden. Ook werden er vele business-units gecreëerd. Bij gebruik voor popconcerten bedraagt de capaciteit 75.000. Doordat de verbouwing uitliep, moesten onder andere voor twee interlands en een aantal popconcerten een andere locatie gezocht worden. Wembley wordt nu, naast die popconcerten, vooral gebruikt voor thuiswedstrijden van het nationale elftal en de finales van de League en FA Cup. De finales van de play-offs voor promotie op het 2e, 3e, 4e en 5e niveau van het Engelse profvoetbal worden ook in het Wembley stadion gespeeld.

Engeland (2007): The New Wembley Stadium.

Nadat België afgehaakt is als speelstad neemt Londen deze functie over. Zie boven. Hier worden drie wedstrijden in groep D (Engeland, Schotland, Kroatië, Tsjechië),  1/8 finale Italië – Oostenrijk 2 -1, 1/8 finale Engeland – Duitsland 2 – 0, 1/2 finale Italië – Spanje 1 – 1 (Italië wint na strafschoppen), 1/2 finale Engeland – Denemarken  2 – 1 en de finale Italië – Engeland 1 – 1 ook na verlenging. Italië wint uiteindelijk na strafschoppen en wordt Europees kampioen van 2020 (in 2021).

 

München – Allianz Arena: 

Architecten zijn de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron. Het stadion heeft een vast dak boven de tribunes. Omdat buitenwand en dak gebold zijn, lijkt het stadion op een reusachtig, witte zwemband. De wanden en het dak zijn kunststof luchtkussens, die een kleine overdruk hebben. Elk apart deel van het membraandak is met de hand gemaakt en verschillend te belichten. Naamsponsor Allianz AG betaalde € 90 miljoen van de € 340 miljoen totale kosten, met naamgarantie tot 2021. Allianz Arena heeft een capaciteit van 70.000 zitplaatsen. De Allianz Arena is het thuisstadion van Bayern München.

In juni 2021 werd in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, waarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. De gemeenteraad van München hoopte dat het EK-stadion in de stad bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije op 23 juni 2021 kon worden verlicht in de kleuren van de regenboog. De Allianz Arena van Bayern München kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. De UEFA staat dit echter niet toe. Jens Grittner, persvoorlichter van de Duitse voetbalbond, laat weten dat de UEFA vasthoudt aan de standaardkleuren die gelden voor stadions tijdens dit EK.

 

 

 

 

 

De UEFA noemt het stadion niet met de sponsornaam maar als de Football Arena München. Tijdens EURO 2020 werden hier drie groepswedstrijden in de poule des doods (groep F: Hongarije, Frankrijk, Portugal, Duitsland) en de 1/4 finale Italië – België 2 -1.

 

RomeStadio Olimpico:

Het Stadio Olimpico in Rome maakt deel uit van het Foro Italico. Het werd eerst onder de naam Stadio dei Cipressi tussen 1928 en 1937 gebouwd door de architect Luigi Walter Moretti. Ter gelegenheid van respectievelijk de Olympische Spelen 1960 en het WK Voetbal 1990 onderging het ingrijpende veranderingen. Het stadion beschikt over een atletiekbaan en heeft een capaciteit van ruim 70.000 zitplaatsen. Het stadion is het thuisstadion van de voetbalclubs SS Lazio en AS Roma.

 

 

 

 

 

 

Tijdens EURO 2020 werden hier drie groepswedstrijden gespeeld in groep A (Turkije, Italië, Wales, Zwitserland) en de 1/4 finale Oekraïne – Engeland 0 – 4. Stadio Olimpico in Rome was gastheer van de openingswedstrijd tussen Turkije en Italië 0 – 3 op 11 juni 2021.

 

Sevilla – Estadio La Cartuja:

Het Stadion La Cartuja, is een multifunctioneel stadion in Sevilla. Het stadion is geopend in 1999 speciaal voor de Wereldkampioenschappen atletiek 1999. Het stadion was onderdeel van de vergeefse poging van Sevilla om de Olympische Spelen van 2008 te organiseren. Het stadion heeft 60.000 zitplaatsen. In 2008 werd Spanje Europees voetbalkampioen (georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk) door te winnen tegen Duitsland met 1 – 0 door een doelpunt van Fernando Torres. In totaal werd Spanje drie keer Europees voetbalkampioen (1964, 2008, 2012).

Spanje (2008): Spanje Europees voetbalkampioen 2008.

Tijdens EURO 2020 werden hier drie groepswedstrijden gespeeld in groep E (Spanje, Zweden, Polen, Slowakije) en de 1/8 finale België – Portugal 1 – 0.

 

St. Petersburg – Krestovskistadion:

Het Krestovskistadion tijdens de bouw en het WK 2018 gekend als Stadion Sint-Petersburg is een voetbalstadion in Sint-Petersburg. Het stadion wordt gebruikt voor de thuiswedstrijden van FK Zenit Sint-Petersburg. Het Stadion Krestovski heeft een capaciteit van 68.000 toeschouwers.

Rusland (2017): FIFA World Cup 2018 stadions. Linksonder is het stadion.

Het Krestovskistadion heeft de drie wedstrijden overgenomen van het Dublin Avivastadion vanwege corona. Tijdens EURO 2020 werden hier drie groepswedstrijden gespeeld in groep B (België, Denemarken, Finland, Rusland) en in groep E (Spanje, Zweden, Polen, Slowakije) en de 1/4 finale Zwitserland – Spanje 1 – 1. Spanje wint na strafschoppen.

Armenië

Waar het allemaal om draait gedurende een maand strijd om de Henri Delaunay Cup:  de bal, 22 voetballers, drie scheidsrechters en de fans in het stadion. Dat heeft Armenië goed begrepen. Onderaan het velletje: de twee zegels met de voetballer, de bal, de Cup met als achtergrond het stadion en de toeschouwers.

Armenië (2020): EURO 2020.

Meer info:

UEFA EURO 2020: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/

 

Eerdere blogs EURO 2020:

https://www.postzegelblog.nl/2021/06/21/uefa-euro-2020-europees-kampioenschap-voetbal-2004/

https://www.postzegelblog.nl/2021/06/15/uefa-euro2020-europees-kampioenschap-voetbal-2000-2016/

https://www.postzegelblog.nl/2021/06/14/uefa-euro-2020-de-poule-van-nederland/

https://www.postzegelblog.nl/2021/06/09/uefa-euro2020-europees-kampioenschap-voetbal-1960-1996/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Armenië Azerbeidjan België Cyprus Denemarken Frankrijk Groot Brittannië Monaco Roemenië Spanje Tsjechië Turks Cyprus Zweden Toerisme VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)