De postzegels van Åland in 1997 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 1997

1

Het uitgifteprogramma van de postzegels van Åland voor het jaar 1997 gaf aan, dat een postzegelboekje en een blokje zouden worden uitgegeven. Dus meer zegels dan de jaren daarvoor. Wat ook opviel was, dat een postzegel zou worden uitgebracht ter gelegenheid van het wereldkampioenschap floorball voor dames. Daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

De eerste uitgifte van 1997 was op 3 februari 1997 met een postzegelboekje en daarin vier verschillende postzegels met afbeeldingen van voorjaarsbloemen. Het ontwerp van het boekje en de postzegels was van Berit Linnea Hartvik, in 1930 geboren te Mariehamn.

Twee maal twee blokjes van vier verschillende zegels waren in het boekje opgenomen.

Op de eerste zegel het klein hoefblad. De Latijnse naam, Tussilago farfara, behoeft enige uitleg. Tussilago is afgeleid van tussis, is hoesten en agere is verdrijven. Het is een medicinale plant en is vroeger gebruikt als hoestverdrijvend middel.

Het leverbloempje op de tweede postzegel groeit in de halfschaduw en schaduw en geeft de voorkeur aan een kalkrijke, rotsachtige bodem. In de Middeleeuwen gebruikten kruidenmeesters het plantje als middel tegen leveraandoeningen.

Dan de bosanemoon op de derde zegel. Het woord anemone komt uit het Grieks anemos en betekent wind. Dit vanwege de afvallende kelkbladen, die door de wind worden meegevoerd. Anemone was een nimf aan het hof van de godin Flora. Floras Zephyr, de god van de wind, werd verliefd op Anemone, waarna ze door de jaloerse godin Flora in een bloem werd veranderd. Nemorosa betekent ‘van het bos’.

Nog een anemoon, de gele anemoon. Deze komt vooral voor in loofbossen en plant zich voort via wortelstokken. Maar is veel zeldzamer dan de bosanemoon.

Op 3 februari 1997 kwamen naast het postzegelboekje met de voorjaarsbloemen drie postzegels uit met afbeeldingen van zeedieren in de zeeën rond Åland. Als eerste de Saduria entomon, de deftige naam voor een pissebed. Deze komt voor langs de kusten van Arctische gebieden. Ook in de Botnische Golf, waar ze soms bijna 9 centimeter lang kunnen worden. Daarnaast is afgebeeld de Mysis relicta, een aasgarnaal. Zij komen ook voor in de Botnische Golf en tussen de Åland eilanden.

De Myoxocephalus quadricornis die er wat prehistorisch uitziet behoort tot de straalvinnige vissensoort en wordt ook wel donderpad genoemd. Wel een vreemde benaming, omdat het Griekse woord Myos, muis betekent, en kephale hoofd. Het zou dus muizenhoofd moeten zijn. De vis komt vooral voor in brak water.

De geringde zeehond is de kleinste van zijn soort die onder andere op de Åland eilanden voorkomt. Maar verder op vele plaatsen langs de Arctische en Scandinavische kusten. De postzegels werden ontworpen door Alf Jansson.

Op 3 mei 1997 werd een postzegel uitgegeven ter gelegenheid van de wereldkampioenschappen floorball voor dames die van 3 tot en met 10 mei 1997 werden gehouden te Godby en Mariehamn op de Åland eilanden. De postzegel werd ontworpen door Juha Pykäläinen en gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen. Floorball, ook wel unihockey genoemd, wordt vooral gespeeld in de Scandinavische landen, maar ook in Nederland. Geen wonder dat de kampioenschappen werden gewonnen door Zweden, eerste, Finland, tweede en Noorwegen, derde.

Het thema van de Europazegels voor het jaar 1997 was ‘verhalen en legenden’. Dit thema werd door Posten Åland vertaald in één postzegel waarop de duivelsdans werd afgebeeld. Deze legende werd al verteld tijdens de Russische overheersing in Finland. Een vrouw van een dominee danste met een Russische officier, De dans ging sneller en sneller alsof ze met de duivel danste. Toen kwam een priester binnen en de duivel verdween door een gat in de muur. Op de postzegel is de duivel in het zwart te zien, dansend met de vrouw als daarachter de priester verschijnt. De postzegel werd ontworpen door Juha Pykäläinen en uitgegeven op 9 mei 1997.

Met de Unie van Kalmar werden de drie Scandinavische koninkrijken, Zweden, Noorwegen en Denemarken in het jaar 1397 verenigd onder één monarch, Koningin Margaretha van Denemarken. Maar de drie koninkrijken bleven als zelfstandige staten bestaan. Door problemen opgeworpen door Denemarken dat streefde naar een centraal bestuur, viel de Unie in 1523 deels uiteen totdat deze in 1536 geheel werd opgeheven. De postzegel toont Slot Kalmar in Zweden zoals het er vroeger uitzag. De zegel werd ontworpen door Martin Mörck en uitgegeven op 30 mei 1997.

Op 9 juni 1997 verscheen een blokje met daarin een postzegel van 20 mk ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Åland. Het blokje was ontworpen door Pirkko Vahtero. Afgebeeld is een standbeeld, de ‘Mensen van de Zee’ dat in een parkje bij het parkeerterrein aan de Västerhamn staat in Mariehamn, vlak bij het museumschip ‘Pommern’. Op de sokkel staat ‘Havets Folk’ ofwel ‘Zeevolken’. Het beeld werd ontworpen door Carl Gustav Mattias Haupt, bijnaam ‘Matti’. Hij werd op 8 mei 1912 geboren in Sint Petersburg en overleed op 11 oktober 1999. Het standbeeld werd in 1971 onthuld.

Op de postzegel is een hologram opgenomen. Bij vergroting is duidelijk een zeilschip te herkennen alsmede het getal 75 en AR. Het blokje werd gedrukt door de voormalige bankbiljettendrukkerij van Finland die de naam in 2005 wijzigde in Setec. De oplage van het blokje was 300.000 stuks.

Twee postzegels met afbeeldingen van stoomschepen werden uitgegeven op 8 september 1997. Het eerste stoomschip had de naam Thornbury. Het schip werd in 1905 gebouwd te Stettin door de Stettin Oderwerke in opdracht van Robert Köppen. Bij de tewaterlating was de naam van het schip Elwine Köppen. In 1920 werd het schip verkocht aan een rederij in Londen die de naam wijzigde in Thornbury. In 1936 werd het verkocht aan een rederij in Mariehamn en in 1959 gesloopt.

Het tweede schip had de naam Osmo en werd gebouwd te Stockton in Engeland. Het werd te water gelaten in februari 1900 en werd in 1910 gekocht door A/B Ålands Lastangare te Mariehamn. Daarna werd het enkele malen doorverkocht tot het schip uiteindelijk verging tijdens een reis van Viborg naar Oostende, België, met een lading hout. Op 1 december 1923 was het schip op een mijn gevaren. De postzegels waren ontworpen door Björn Svensson.

Als laatste van het jaar 1997 verscheen op 6 oktober weer een postzegel met als afbeelding een kerk. De kerk van Mariehamm gewijd aan Sint Joris of Saint George. Het is de enige kerk op de Åland eilanden zonder Middeleeuwse achtergrond. Pas op 4 september 1926 werd de eerste steen gelegd door bisschop Max von Bonsdorff. De kerk kon worden gebouwd vanwege een anonieme gift van 1,2 miljoen mark. De kerk werd op 11 december 1927 ingewijd. De postzegel was wederom ontworpen door Pirkko Vahtero.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland België Denemarken Groot Brittannië Noorwegen Europa CEPT Kerken Religie



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)