Karinthië of Kärnten - Postzegelblog

Karinthië of Kärnten

0

De zuidelijkste provincie van Oostenrijk, Karinthië, is een geliefde vakantiebestemming. Het klimaat is hier bijna mediterraans. De deelstaat omvat vele meren en bergen en heeft een prachtige hoofdstad ten oosten van de Wörthersee, Klagenfurt. Karinthië heeft een bewogen geschiedenis. Tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog behoorde het gebied tot het keizerrijk Oostenrijk.

Na 1918 werd het gebied verdeeld over drie landen: Slovenië (Koroška), Italië (Carinzia) en Oostenrijk zelf (Kärnten). Dat ging niet zonder slag of stoot. Het toenmalige Koninkrijk Zuid-Slavië (Joegoslavië) eiste na de oorlog het zuidelijke deel van Karinthië op, omdat meer dan de helft van de bevolking aldaar Sloveens sprak. Maar tijdens de vredesconferentie werd besloten om een volksstemming te houden omdat men in feite om economische en strategische redenen niet wilde dat het gebied werd opgesplitst. De regering in Belgrado was bang dat de uitslag van een dergelijke volksstemming nadelig zou aflopen en bezette daarom het gebied tot aan Klagenfurt. De geïllustreerde briefkaarten laten St. Paul zien dat in het Oost-Karinthië ligt in het Lavanttal en Hermagor in het Gailtal. De twee kaarten zijn in 1956 uitgegeven in een serie van 444 stuks in de waarde van 1 Shilling waarvan een aantal met afbeeldingen van plaatsen en dorpen in Karinthië.

De postdienst gaf in september 1920 zelfs een serie van zes postzegels uit voor het bezette gebied, waarbij krantenzegels werden overdrukt met een nieuwe waarde, de letters K.G.C.A. en het jaartal 1920. De serie werd verkocht voor drie maal de nominale waarde aan de postloketten. De inwoners van Karinthië hadden een eigen ‘Volkswehr’ opgericht en bond een gewapende strijd aan met de troepen van de bezetter. Er werd toch een volksstemming gehouden in het Sloweense taalgebied, waarbij 40% van de Sloveens sprekenden zich tegen aansluiting bij Joegoslavië verzette. Ook de Duitstaligen waren tegen en zo bleef Karinthië Oostenrijks. Vanwege verkeerstechnische en om geografische redenen werden enkele dorpen in het zuidoosten van Karinthië, het Miestal, toch bij Joegoslavië gevoegd en enkele dorpen in het zuidwesten, het Kanaltal, bij Italië.

In 1941 werd Joegoslavië door Duitsland en Italië bezet en het noordoostelijke deel van Slovenië geannexeerd door het Derde Rijk. Twee postzegels verschenen 29 september 1941 met landschappen in Karinthië, de dorpen Veldes of Velden aan de Wörthersee en Triglav in de Julische Alpen, thans een Nationalpark, nu behorend tot Slovenië en Italië.

De volksstemming in Karinthië werd door de Oostenrijkse Post verschillende malen herdacht met bijzondere postzegels. Eerst ter gelegenheid van de Volksstemming . Een serie van in totaal 19 Oostenrijkse postzegels werd voorzien van een opdruk ‘Kärnten Abstimmung’ en op 16 september 1920 uitgegeven.

Op 10 oktober 1950 verschenen drie postzegels die de volksstemming van 30 jaar eerder herdacht.

Een postzegel ter herinnering aan de Volksstemming van 40 jaar daarvoor werd uitgegeven op 10 oktober 1960. Het laat Griffen zien, een dorpje aan de voet van de Schlossberg.

Vijftig jaar na de Volksstemming werd een postzegel uitgegeven waarop het wapen van Karinthië is afgebeeld. De zegel werd uitgegeven op 2 oktober 1970.

Enkele postzegels gewijd aan Karinthië verschenen op 6 mei 1976 (de Hertogstoel op het Zollfeld), op 9 februari 1983 (Asten) en op 1 juni 1984 (afbeelding van Dionysius, mozaïek uit de Romeinse tijd).
In 1991 werd het wederom spannend. Joegoslavië viel uiteen in verschillende zelfstandige landen. Oostenrijk stuurde legereenheden waaronder tanks naar de grensstreek met Joegoslavië en dat land reageerde door troepen naar de grens te sturen. De situatie dreigde uit de hand te lopen toen de Oostenrijkse luchtmacht een MIG straaljager neerschoot die de grens had overschreden. Na het uitroepen van de Republiek Slovenië normaliseerde zich de situatie en de legereenheden trokken zich terug.

In september 1995 verscheen wederom een postzegel gewijd aan de Volksstemming, toen 75 jaar geleden, met een afbeelding van de Hollenburg in het Rosental met uitzicht over de Ferlacher Stausee. Hoe lang zal dit doorgaan? Zal de Oostenrijkse Post in 2020 opnieuw een herdenkingszegel uitgeven vanwege de Volksstemming in Karinthië die dan 100 jaar geleden plaatsvond?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Joegoslavië Oostenrijk Slovenië Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)