Is pesten zo erg, dat ’t strafbaar moet worden? - Postzegelblog

Is pesten zo erg, dat ’t strafbaar moet worden?

2

Een NRC-artikel triggerde mij erop dat van 27 september t/m 1 oktober 2021 de Stichting School & Veiligheid weer de ‘Week Tegen Pesten’ organiseerde. Het motto dit jaar is: Buitensluiten? Uitgesloten! ‘Moet pesten strafbaar gesteld worden?’ kopte het NRC in.

Definitie pesten en cyberpesten
Kinderen worden gepest als ze door een of meer leeftijdsgenoten bewust en stelselmatig worden beschadigd door negatieve acties waarbij de macht ongelijk verdeeld is en het slachtoffer zich meestal niet kan verdedigen (bron: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid).
Cyberpesten, digitaal pesten of digipesten is het pesten op internet of via een mobiele telefoon.
‘Denk na voordat je iets verstuurt” is de waarschuwing op deze Belgische anti-pesten postzegel.

België gaf hier ook een prachtig postzegelvel over uit, waarin het cyberpesten treffend wordt weergegeven. Heel bijzonder.

Pesten strafbaar stellen?
Margrite Kalverboer, de kinderombudsvrouw, wil pesten strafbaar stellen volgens het NRC artikel. Niet dat ze kinderen de gevangenis in wil sturen, maar toch vindt ze dat pesten strafbaar gesteld zou moeten worden. Nu ontbreekt een effectieve aanpak van het probleem, zegt Kalverboer aan het begin van de jaarlijkse ‘Week tegen pesten’. Hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden Mariëlle Bruning vindt het strafbaar stellen van pesten een ‘extreme reactie’ van de ombudsvrouw. Preventie en pestprotocollen op scholen werken helaas nog onvoldoende, en daar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden, vindt zij. Finland gaf in 2014 een (gestempeld) souvenir-velletje uit in verband met een campagne tegen pesten op school.

Anti-pesten postzegels
Ik was benieuwd of er in de filatelie veel over ‘pesten’ te vinden was. Het Engelse woord voor pesten is ‘bullying’. Griekenland gaf in 2020 zowel een postzegel uit met als oproep: ‘Stop bullying’ als een postzegel met ‘Stop cyberbullying’.

Op de fdc zien we ook een poststempel met ‘Stop Bullying’.

Spanje gaf een Bullying-postzegel uit in 2016 en Honduras in 2017 met ‘Basta de Bullying’.

Meer postzegels heb ik hierover niet kunnen vinden. Karige vangst eigenlijk. Voor een thematische verzameling ‘pesten op postzegels’ heb je dus geen dik album nodig. Maar er worden nog altijd vijftigduizend leerlingen één keer per maand of vaker gepest, volgens de Stichting school en veiligheid. Helaas is dat dossier dus veel dikker.

bronnen:
www.nrc.nl en www.schoolenveiligheid.nl
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Finland Nederland SpanjeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)