Typisch Nederlands – voetbal, o pardon vrouwenvoetbal! - Postzegelblog

Typisch Nederlands – voetbal, o pardon vrouwenvoetbal!

5

Bij de afronding van de derde ‘Typisch-Nederlands-emissie’ (steeds bestaande uit vijf postzegelvellen met daarin zes gelijke illustratieve postzegels) constateer ik dat er weer een fors bedrag mee is gemoeid, wil je deze vijf verschillende sporten op postzegels in je verzameling opnemen.

De postzegelvel-prijs bedraagt 5,76 euro, de complete reeks van vijf vellen kost 28,80 euro. Met de complete reeks van vijf verschillende postzegel is hetzelfde bedrag gemoeid. Voor één sportpostzegel (in mijn beleving bijzonder aantrekkelijk uitgevoerd) moet het vorstelijke bedraagt van 5,76 euro betaald worden. Met deze financiële overdaad vervreemdt PostNL zich naar mijn idee van de verzamelaar!

Mocht PostNL volgend jaar een plaatsvervanger van deze emissie uitgeven (emissie ‘Typisch Nederlands’ wordt niet meer voortgezet) dan is het in mijn optiek aanbevelenswaardig de ‘postzegel-koppel-verkoop-tactiek’ af te schaffen!

Typisch Nederlands – voetbal: datum van uitgifte maandag 15 augustus 2022

Typisch Nederlands – voetbal

Postzegelanalyse

Typisch Nederlands - voetbal

De met de ogen op de bal gerichte vrouwelijke voetballer (met opspringende paardenstaart) beweegt haar rechter been naar achteren als voorbereiding op een schot. “Opvallend hierbij is hoe de voetballer de ‘power’ van haar lijf combineert met een ontspannen beweging”, aldus typografisch ontwerper Bedon. “Als inspiratie hebben we een actiefoto van een professionele voetballer gebruikt, die we precies hebben kunnen overnemen, vereenvoudigd natuurlijk tot een zo minimalistisch mogelijke illustratie.”

“Van belang is dat de voetbalster niet zweeft. Ze is in de postzegel verankerd, doordat haar handen, paardenstaart en standbeen de middencirkel raken. Deze cirkel in de achtergrond zorgt er ook voor dat er diepte ontstaat.
Dat effect wordt versterkt door schaduwen toe te voegen in kleding, gezicht, armen en benen. Natuurlijke schaduwen, waardoor het lichaam geloofwaardig wordt en je duidelijk merkt dat de lichtinval zoals in een stadion van boven komt”, aldus Van Praet. “Aan de uitwerking van de voetballer is door ons veel aandacht besteed aan de typische beweging die deze sport kenmerkt. Daarbij kijk je vooral naar de dynamiek van het lichaam, de kracht die het uitstraalt en de balans tijdens de inspanning.”

Als je goed inzoomt, zie je dat de voetbalschoenen noppen hebben en dat de sportvrouw typische voetbalkousen met scheenbeschermers en een haarband draagt. Ook bij de keuze en uitvoering van de bal onderaan hebben we nagedacht. Het is een voetbal geworden met een iconisch uiterlijk met vijf- en zeshoeken. Deze bal komt overeen met die, welke voor het eerst op het WK van 1970 werd gebruikt. Toen was de bal wit en zwart. Het wit is door oranje vervangen.”

Opvallend in het ontwerp is de positionering van het standbeen en de bal, die beide een klein stukje uit het beeldvlak steken en overlopen naar de witte strook onderaan de postzegel. Hetzelfde geldt voor de paardenstaart bovenaan. “Het zijn maar kleine details”, aldus van Praet, “maar het versterkt wel de indruk dat de voetballer vlakbij is. Als toeschouwer sta je naast het doel, waardoor je als fan tijdens de wedstrijd meer bij de actie van de favoriete voetballer betrokken bent als hij gaat scoren.”

Info-vloed in persbericht Postzegelnieuws

Van Praet: “De overheersend warme, zomerse kleurencombinatie geel, oranje en rood past uitstekend bij augustus, de maand van de laatste uitgifte van deze serie. We hechten daarbij ook veel belang aan een kleurige diversiteit.”

Ter afsluiting

De voetbalpostzegel is de laatste postzegel van de serie ‘Typisch Nederlands – sport’. Nu de serie compleet is, is ook zichtbaar op welk wijze de verschillende uitgiften op elkaar zijn afgestemd. Van Praet: “Zo keren de drie kleuren van de Nederlandse vlag in combinatie met twee varianten in oranje in de vijf uitgiften.”
“Binnen de rechthoek van de postzegel hebben we met verschillende vormen gespeeld, waarachter de ontwerp-taal schuilgaat:

 • Voor de schaatssport met kruisende diagonalen.
 • Voor het wielrennen met rechte lijnen.
 • Voor hockey en zeilen met driehoeken.
 • Voor voetbal is de centrale opstelling het uitgangspunt.

Bij de naar mijn mening esthetisch hoogstaand uitgevoerde postzegels past een ethisch verantwoord bedrag (zelfs tijdens een recessie!).
Bij deze abnormale hoge prijs voor één postzegel is overduidelijk sprake van toenemende vervreemding (trio-vervreemding):

 1. bij PostNL van de postzegel,
 2. bij de verzamelaar van de postzegel,
 3. bij de verzamelaar van PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Ger op 21 augustus 2022 om 10:17

  “Voor één sportpostzegel moet het vorstelijke bedraagt van 5,76 euro betaald worden”.
  Je houdt er dan wel 4 over, maar die kun je toch voor frankering gebruiken? Of ruilen met een andere verzamelaar? Of koop één vel samen met 4 anderen ;-)

 • Lars op 21 augustus 2022 om 18:23

  Nee hoor, voor één sportpostzegel betaal je gewoon 0,96. Maar je moet er dan wel zes kopen.
  Veel handelaren verkopen de zegels ook los. Betaal je wel een paar procent meer, maar nog steeds geen 5,76.

 • Ger op 21 augustus 2022 om 21:56

  Correctie: waar ik 4 schreef moet natuurlijk 5 staan. Zie (ook) de
  reactie van Lars ?

 • Willem op 22 augustus 2022 om 08:44

  En bij een abonnement bij Collectclub koop je de zegels ook gewoon los, zonder extra kosten.

 • Jan op 23 augustus 2022 om 19:49

  Waarom niet 1 velletje uitgebracht met de vijf verschillende zegels? Waarom wel bij bijv. ‘Mooi Nederland’, zoals Streekdrachten e.d., en nu niet?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)