375e postzegelblog: het jaaroverzicht 2022 - Postzegelblog

375e postzegelblog: het jaaroverzicht 2022

1

Het jaar 2022 in één zin: oorlog, crisis, transitie. Het jaar staat vooral in het teken van de coronapandemie, de uitbraak van apenpokken, inval door Rusland in Oekraïne, het WK voetbal Qatar en de dood van koningin Elizabeth II. Of heeft u zelf andere hoogte- en dieptepunten van 2022? Zo ja welke? Ik heb een willekeurige opsomming van zowel binnenlandse als van buitenlandse events voor u in deze 375e blog per maand opgezocht.

Januari

1 januari

The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), het grootste vrijhandelsgebied ter wereld, treedt in werking voor Australië, Brunei, Cambodja, China, Japan, Laos, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand en Vietnam. Het RCEP is een op 15 november 2020 door vijftien landen in en rond Azië ondertekend handelsverdrag. Het verdrag betreft de handel in goederen en diensten, investeringen, economische en technische samenwerking, intellectuele eigendom, concurrentie, geschillenregeling en andere onderwerpen.

 

10 januari

Het kabinet-Rutte IV is sinds 10 januari 2022 het Nederlandse kabinet, als opvolger van Rutte III. Het wordt gevormd door de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie na de Tweede Kamerverkiezingen van 15-17 maart 2021 en de daaropvolgende kabinetsformatie. Mark Rutte is de minister-president. Het kabinet-Rutte IV wordt beëdigd op Paleis Noordeinde.

 

Februari

1 februari

De Tijger is de derde van alle dierenriemdieren. Volgens een mythe zei de Jade-keizer, dat de volgorde zou worden bepaald door de volgorde, waarin ze op zijn feest zouden arriveren. De 12 dierenriemdieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. De Os was de avond ervoor vertrokken en zou eerste worden. Tijger zou de volgende ochtend vroeg arriveren en tweede worden. Maar… de Rat was stiekem op Os geklommen en sprong als eerste naar beneden, toen hij de Jade-keizer zag. Daardoor kwamen de Os en Tijger op de tweede en derde plaats. Ondanks zijn protesten moest de Tijger genoegen nemen met de derde plaats in de dierenriem. In China staat de Tijger bekend als ‘de koning van alle beesten’. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die zijn geboren in het Jaar van de Tijger zitten vol moed en kracht en hebben de persoonlijkheidskenmerken van het dier.

 

4 februari

Van 4 februari tot en met 20 februari worden de 24ste Olympische Winterspelen gehouden in de Chinese hoofdstad Peking.  In het velletje van Guyana hieronder met een Nederlandse schaatser/ster?

24 februari

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. De invasie veroorzaakte Europa’s grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, met meer dan 9,5 miljoen Oekraïners die het land ontvluchtten en een derde van de bevolking ontheemd en tevens wereldwijde voedseltekorten.

 

Maart

7 maart

COVID-19-pandemie: het wereldwijde dodental van COVID-19 overschrijdt 6 miljoen.

16 maart

Rusland wordt geroyeerd als lid van de Raad van Europa. De Raad van Europa is er om de mensenrechten, rechtsstaat en democratie in heel Europa te beschermen en te versterken. Daarbij hoort ook aandacht voor de Europese cultuur en diversiteit die Europa hebben gevormd. En aandacht voor bedreigingen van mensenrechten, rechtsstaat en democratie. Denk aan discriminatie, intolerantie, klimaatverandering, georganiseerde misdaad en risico’s voor de volksgezondheid. Ook staat de Raad van Europa voor de democratische stabiliteit van de Europese landen, door hervorming van de nationale grondwet, wetgeving en politiek.

 

April

4 april

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) publiceert een nieuw klimaatrapport, het derde in minder dan een jaar, waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot het afgelopen decennium recordhoog was maar bezig is af te vlakken. Het doel om de opwarming van de Aarde te beperken tot anderhalve graad is volgens het IPCC nog steeds haalbaar.

 

24 april

De Franse president Emmanuel Macron wint de verkiezingen met ruim 58%, en kan daarmee beginnen aan een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Macrons tegenstrever is Marine Le Pen.

 

Mei

7 mei

De Noord-Ierse politieke partij Sinn Féin wint de parlementsverkiezingen. De partij werd beschouwd als de politieke tak van de IRA en is voor afscheiding van Groot-Brittannië.

 

29 mei

Het Ros Beiaard wordt weer gevierd in Dendermonde. Het Ros Beiaard van Dendermonde is een folkloristisch, zwart paard, dat zijn oorsprong vindt in de sage van de Vier Heemskinderen. Het is de hoofdfiguur in een tienjaarlijkse, middeleeuwse ommegang. Het Ros Beiaard van Dendermonde staat sinds 2005 op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco. De laatste editie vond plaats in 2010 en zou in 2020 weer georganiseerd worden, maar wegens de coronapandemie werd het feest twee jaar uitgesteld.

 

Juni

23 juni

De 27 leiders van de Europese Unie worden het er in Brussel over eens om aan Moldavië en Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te geven.

 

 

27 juni

Bij een tornado in Zierikzee vallen 1 dode en 9 gewonden. Circa 150 huizen raken beschadigd, waarvan 5-10 zodanig dat ze onbewoonbaar worden.[

 

Juli

7 juli

In mei 2020 woonde hij een borrel bij in de tuin van zijn ambtswoning 10 Downing Street, terwijl de regering destijds burgers adviseerde thuis te blijven en geen afspraken te maken buitenshuis. Aanvankelijk noemde Johnson de bijeenkomst een werkbespreking; zijn uitleg leidde tot grote verontwaardiging, temeer toen aan het licht kwam dat er mogelijk wel acht ‘parties’ in de ambtswoning hadden plaatsgevonden met mogelijke overtreding van de COVID-regels. In januari 2022 bood hij in het Lagerhuis zijn excuses aan voor de gang van zaken. De politie startte een onderzoek naar veronderstelde wetsovertredingen. In juni van dat jaar werd er een vertrouwensstemming gehouden binnen zijn partij, deze overleefde Johnson met een kleine meerderheid.

In juli 2022, echter, stapte een groot aantal van zijn kabinetsleden op nadat een nieuw schandaal naar boven was gekomen. Op 7 juli kondigde Johnson zijn aftreden aan als partijleider en daarmee ook als premier van het Verenigd Koninkrijk.

 

8 juli

De Japanse oud-premier Shinzo Abe wordt neergeschoten bij een verkiezingstoespraak in Nara en bezwijkt aan zijn verwondingen.

 

31 juli

De finale van het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022 werd gespeeld op 31 juli in het Wembley Stadium te Londen tussen gastland Engeland en recordkampioen Duitsland. Engeland behaalde de eerste EK-titel uit zijn geschiedenis met een 2–1 zege door een doelpunt van Chloe Kelly in de verlenging en nam de titel over van Nederland, dat in 2017 in eigen land won. Engeland kwalificeerde zich voor de finale door met 4–0 van Zweden te winnen, Duitsland deed dat door met 2–1 van Frankrijk te winnen in de halve finales. Kateryna Monzoel leidde de slotwedstrijd van het EK. Sarina Wiegman werd door de Engelse zege de eerste coach die met twee verschillende landen de finale van het een EK voetbal wist te winnen en tevens de eerste coach die het EK voetbal vrouwen wist te winnen met een ander land dan die van haar nationaliteit. Op 21 december werd ze verkozen tot Coach van het Jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ze is hiermee de eerste vrouw die verkozen werd voor de prijs georganiseerd door de BBC.

Mosterd na de maaltijd van PostNL. Het EK voetbal vrouwen 2022 werd gehouden van 6 tot en met 31 juli.  Het velletje ‘Typisch Nederlands – voetbal’ werd uitgegeven op 15 augustus. Een kwestie van een slechte planning van beleidsmedewerkers PostNL. Eerder in het jaar werden wel vier andere zegels met sporters uitgegeven: schaatsen, wielrennen, hockey en zeilen.

 

Augustus

3 augustus

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (Verenigde Staten), brengt een controversieel bezoek aan Taiwan, tot ongenoegen van China. Een dag later begint China met vooraf aangekondigde militaire oefeningen rondom Taiwan, waarbij onder andere raketten worden afgeschoten,

 

12 augustus

Op 12 augustus 2022 werd de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie in Chautauqua in de staat New York neergestoken. Terwijl hij werd voorgesteld aan het publiek voordat hij met een lezing zou beginnen, stormde een man het podium op en viel de schrijver aan. Rushdie raakte zwaargewond door messteken in zijn gezicht, nek en buik. Hij onderging een spoedoperatie in een ziekenhuis in Erie. Twee dagen later was hij van de beademing af en weer aanspreekbaar. De dader, een 24-jarige man, werd gearresteerd. Door de aanslag werd Rushdie blind aan één oog, en kon hij een hand niet meer gebruiken.

 

September

8 september

Elizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926 – Balmoral Castle, 8 september 2022) was als Elizabeth II van 6 februari 1952 tot haar overlijden op 8 september 2022 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Tevens was zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; Jamaica, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

In 2012 vierde ze haar diamanten jubileum als vorstin. Sinds het overlijden op 13 oktober 2016 van de Thaise koning Bhumibol was zij de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd ter wereld. Ze is na Lodewijk XIV tweede in de rangorde van langstzittende vorsten in de geschiedenis van de mensheid. In 2022 vierde ze haar platina jubileum als vorstin.

Op 8 september 2022 om 12.34 uur (Britse tijd) berichtte Speaker Lindsay Hoyle in het Lagerhuis dat Elizabeths gezondheidstoestand zeer zorgelijk was geworden. Inmiddels was er een team van artsen aanwezig op Balmoral Castle, waar de koningin nog steeds verbleef. Ook reisden verschillende familieleden van de koningin af naar het verblijf. Diezelfde dag overleed zij om 15.10 uur (Britse tijd) aan ouderdom in het bijzijn van van haar kinderen prins Charles en prinses Anne.

 

27 september

In de Oostzee raken beide gaspijpleidingen van Nord Stream 1 en een van de leidingen van het – nog niet in gebruik genomen – Nord Stream 2 zwaar beschadigd door explosies. Volgens experts gaat het vrijwel zeker om aanslagen.

Oktober

2 oktober

In de Indonesische stad Malang komen zeker 125 mensen om het leven bij rellen na afloop van een voetbalwedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya. De meeste slachtoffers vielen toen de politie de rellende supporters met traangas probeerde te verdrijven.

 

23 oktober

Xi Jinping (Peking, 15 juni 1953) is een Chinees politicus. Hij is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China, als opvolger van Hu Jintao. Onder Xi’s leiderschap bleef de Chinese economie sterk groeien. Tegelijk wordt zijn presidentschap gekenmerkt door een sterk totalitaire signatuur, met name door veelvuldige censuur. Hij is ook de eerste Chinese leider sinds Mao Zedong die een persoonlijkheidscultus liet opbouwen rond zichzelf. Daarnaast liet hij de maximumtermijn voor het presidentschap afschaffen, waardoor hij president voor het leven kan zijn. Hij is vaak door politieke en academische waarnemers omschreven als een dictator of een autoritaire leider, daarbij verwijzend naar een toename van censuur en massasurveillance, een verslechtering van de mensenrechten, de ontwikkeling van de persoonlijkheidscultus om hem heen, en het opheffen van termijnen voor het leiderschap onder zijn ambtstermijn. De Chinese president Xi Jinping wordt verkozen voor een derde termijn als secretaris-generaal van de Communistische Partij van China.

 

November

6 november

De Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh 2022 (COP27) was een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering, die officieel plaats zou vinden van 6 tot en met 18 november 2022 in de badplaats Sharm-el-Sheikh, Egypte. De conferentie liep anderhalve dag uit. Het was de 27ste Conference of the Parties (COP27) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC). De conferentie volgde op de Klimaatconferentie van Glasgow 2021 – COP26. De 27e conferentie was aanvankelijk gepland voor 2021. Vanwege de coronapandemie die een jaar eerder was uitgebroken werd COP26 echter pas aan het eind van 2021 gehouden, waarna COP27 mee opschoof. Klimaatconferenties worden door regeringen gebruikt om overeenstemming te bereiken over beleid om de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Hoewel de conferentie volgens de aanvankelijke planning stond gepland tot en met vrijdag 18 november, werd er ook de hele dag daarna nog onderhandeld. Op zondagochtend kwamen de vertegenwoordigers van de 200 deelnemende landen alsnog tot een akkoord. De onderhandelingen waren onder meer uitgelopen doordat de deelnemers het niet eens konden worden welke landen precies voor het wereldwijde schadefonds in aanmerking moesten komen. De Verenigde Staten en de Europese Unie stelden daarnaast als strikte voorwaarde dat China, dat door de EU tegenwoordig niet wordt gezien als ontwikkelingsland, verplicht bij zou dragen aan het fonds. Ook bleef de doelstelling om de opwarming te beperken tot 1,5 °C weliswaar gehandhaafd, maar het was de onderhandelaars niet gelukt om hiervoor tot nieuwe concrete afspraken te komen. Europese vertegenwoordigers toonden zich teleurgesteld over het akkoord, al sprak eurocommissaris Frans Timmermans over een ‘kleine stap voorwaarts’.

 

15 november 

De omvang van de wereldbevolking bereikt vandaag op Wereldbevolkingsdag de mijlpaal van 8 miljard, althans volgens het rapport World Population Prospects 2022 dat de Verenigde Naties hebben gepresenteerd. Waar en wanneer precies de acht miljardste mens op aarde wordt geboren, is onmogelijk vast te stellen. De datum van vandaag heeft daarom enkel een symbolische waarde.

Tegelijkertijd zit de groei van de wereldbevolking momenteel op het laagste niveau sinds 1950. Ook het geboortecijfer is overal aan het dalen. Dat de wereldbevolking desondanks toch blijft doorgroeien, komt doordat mensen gemiddeld steeds langer leven. De verwachte omvang van de wereldbevolking tegen het eind van deze eeuw is enigszins naar beneden bijgesteld, van 11 naar 10,4 miljard. In het rapport wordt ook voorspeld dat India volgend jaar al China zal overtreffen als het land met de meeste inwoners.

 

December

9 december

Eva Kaili (Griekenland), vicevoorzitter van het Europees Parlement, wordt door de Belgische politie gearresteerd op verdenking van corruptie, in het kader van een onderzoek naar mogelijke omkoping door Qatar

 

17 december

Het doek is gevallen voor De Dijk: de band gaf na 41 jaar het laatste openbare concert, in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam op 17 december. Zanger Huub van der Lubbe kondigde in juni in de Volkskrant aan dat de band er dit jaar mee zou stoppen. De andere bandleden waren het er niet direct mee eens, maar voor Van der Lubbe was het klaar. ‘Het biedt niet meer de verrassing waarvoor ik ooit in de muziek ging. En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen’, aldus de zanger. De band trapte in september de afscheidstournee af met vijf uitverkochte concerten in de Ziggo Dome. Daarna volgden optredens in een aantal poppodia, met de twee concerten in Paradiso als definitief afscheid.

 

18 december

De finale van het wereldkampioenschap voetbal 2022 was de 22e eindstrijd van het mondiale voetbaltoernooi van landenteams van de FIFA. De voetbalwedstrijd werd op zondag 18 december 2022 in het Lusailstadion te Lusail gespeeld tussen Argentinië en titelverdediger Frankrijk. Argentinië won in de halve finales met 3–0 van Kroatië en Frankrijk bereikte de finale door met 2–0 van Marokko te winnen. De wedstrijd werd geleid door Szymon Marciniak. Argentinië won na strafschoppen haar derde wereldtitel. Na 120 minuten spelen was de eindstand 3–3, waaronder een hattrick van de Fransman Kylian Mbappé.

Qatar (2022): Groep C (Argentinië, Saudi-Arabië, Mexico, Polen) en groep D.

 

Meer info:

Alle 375 blogs: https://www.postzegelblog.nl/author/randy-koo/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België China Volksrepubliek China vóór 1949 Egypte Finland Frankrijk Griekenland Groot Brittannië Indonesië Nederland Rusland Verenigde Naties Kerst Populaire Muziek VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Lars op 24 december 2022 om 10:19

    Het velletje van Guyana is een illegale uitgifte. Gewoon nepzegels dus. Gedrukt op bestelling door malafide handelaren in Rusland voor online verkoop aan onwetende motiefverzamelaars. Ze weten niet eens wat de munteenheid van Guyana is. “*5”? Daar kun je de nepzegels wel makkelijk aan herkennen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)