Fila Corona Varia (38) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (38)

2

Het lijkt de dag van gisteren, de eerste besmetting in Nederland. Toenmalige minister voor Medische Zorg & Sport, Bruno Bruins maakte het nieuws via een briefje bekend in de tv-uitzending op 27 februari 2020. We zitten 1 jaar in de coronacrisis en we zijn nog lang niet klaar met het coronavirus. Hoe kijken we over 20 jaar naar deze coronacrisis? We evalueren het leiderschap van de Koning, het kabinet, de minister-president en de ministers. Wat doet het met het draagvlak onder de Nederlanders?

Nederlandse Corona actoren 21e eeuw

Op het schilderij van kunstschilder Tom van Wanrooy staan inmiddels 15 BN’ers uit de zorg en politiek. Rembrandt schilderde graag een stukje zelfportret, verborgen in zijn schilderijen. Ook Tom van Wanrooy deed hem na. Zoek dat gezicht! En kijk ook eens naar deze details:

– De 1,5 meterkruisjes
– De corsage van bruidegom Grapperhaus
– De twee vleermuizen, die golf 1 en 2 symboliseren
– De virusballetjes bij de bezem
– Het wattenstaafje
– De wc-rol
– De weghollende puber met vuurwerk
– De doos mondkapjes

Coronawacht (2020) volgens Tom van Wanrooy.

Alle talkshows van de publieke- en commerciële omroepen nodigen de virologen, de IC-intensivisten, de epidemiologen, de verplegers etc. Het was een soort wedstrijd wie de meeste keren werd uitgenodigd voor de talkshows: Ernst Kuipers of Diederik Gommers? Zouden de BN’ers twintig jaar later net zo bekend worden als ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt? Of worden de jaren 2020 en 2021 als een rimpeling ervaren in onze vaderlandse geschiedenis?

Voor het jaar 2020 wordt de Machiavelliprijs van de stichting Machiavelli toegekend aan hoogleraar virologie Marion Koopmans en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Koopmans en Gommers krijgen de prijs vanwege ‘hun niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten wie op het kunstwerk van Tom van Wanrooy staan, dan adviseer ik u om onderstaande link te bezoeken:

https://www.ad.nl/binnenland/tom-van-wanrooy-schilderde-voor-ons-de-coronawacht-marion-koopmans-wat-een-vrouw~ab694ad6/

Meer info over de huisschilder Tom van Wanrooy vindt u op:

https://www.thecartoonfactory.nl/

https://schilderennaarrembrandt.nl/

Nederlandse actoren in de Gouden Eeuw

Bijna 380 jaar later hebben we het nog over het bekendste kunstwerk van ons land. Miljoenen toeristen komen elk jaar langs om De Nachtwacht te bewonderen in het Rijksmuseum. De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren beter bekend als De Nachtwacht. Het kunstwerk is een schuttersstuk van Rembrandt van Rijn (1606-1669). De Nachtwacht is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum. Aan het einde van de Eregalerij vindt u De Nachtwacht. Advies: als het museum weer wordt opengesteld, kunt u in alle rust de eregalerij bezoeken zonder de duizenden toeristen om u heen en staat u helemaal alleen voor De Nachtwacht!

De Nachtwacht (1642).

Het schilderij was Rembrandts bijdrage aan een project van zeven werken, zes schuttersstukken en een portret van de doelheren van de kloveniersschutters, besteld door het Amsterdamse schuttersgilde voor de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen. Het is Rembrandts eerste en enige schuttersstuk. Vergeleken met andere doeken uit het genre is Rembrandts werk een levendige en gedurfde compositie, waarin de schutterij niet in de gewoonlijke statische opstelling poseert, maar is afgebeeld tijdens het groeperen.  

 

Het doek is een rijk werk van een barokke complexiteit, waarin realisme en symboliek vakkundig zijn gecombineerd in een meesterlijke integratie van beweging, licht en kleur, in harmonie gebracht door een fijnzinnig patroon van clair-obscur. In deze aspecten vertegenwoordigt De Nachtwacht het hoogtepunt van Rembrandts schilderkunst.

Het schilderij werd in 1715, of iets daarna, aan alle vier zijden ingekort om het passend te maken voor een andere ruimte. Daarbij verdween onder meer de afbeelding van twee schoolschutters. Tegenwoordig meet het schilderij wat de hoogte betreft 379,5 cm (maximale hoogte van het nog resterende originele doek is 363 cm) en wat de breedte betreft 453,5 cm (maximale breedte van het resterende originele doek is 438 cm). Zonder lijst weegt het schilderij 170 kg, met lijst 337 kg.

Ook in 2006 was er een herdenkingsjaar van Rembrandt. Toen werd zijn 400e geboortejaar gevierd. Een speciale munt werd door de Nederlandse munt uitgebracht.

Oneliners versus exitstrategie

Ik snak naar perspectief (Arend van Dam, november 2020).

Arend van Dam (1945) is een Nederlands (politiek) tekenaar. Hij tekent zowel politieke spotprenten als cartoons en illustraties over zaken uit het dagelijks leven. Met zijn cartoons won Arend van Dam een aantal internationale prijzen, waaronder de ‘Gouden Dadel’ in 1972 in de ‘Salone Internazionale dell’Umorismo’ in Italië en de prijs van het Ministerie van Rijkswaterstaat in 1994 tijdens het negende Nederlandse Cartoonfestival. Arend heeft verschillende opdrachtgevers voor dag-en weekbladen. Ik lees zijn cartoons in mijn regionale dagblad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie beloftes en beslissingen uit de persconferenties en oneliners van de ministers tijdens de coronacrisis: duivels dilemma, hou vol, varen in de mist, met 50 procent van de informatie 100 procent beslissen, het virus een harde klap geven, gebruik gezond verstand etc. Koning: coronavirus kunnen we niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel.

Vind de stip op de horizon op deze zomerzegels (1981).

De Nederlanders zoeken een concrete exitstrategie, een perspectief om uit deze coronacrisis te komen. We zoeken allemaal en zeker de ondernemers naar een stip op de horizon. Tot nu wordt door het kabinet elke keer een routemap / routekaart gepresenteerd maar elke keer wordt ervan afgeweken met de maatregelen en de versoepelingen.  We horen alleen waarom iets niet mag in plaats van welke zaken wel mogen of open worden gesteld met een planning.

Herfstvakantie Koning

Vrijdag 16 oktober werd bekend dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar Griekenland was gevlogen. De herfstvakantie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Griekse zon, duurde exact een etmaal. Per KLM-lijnvlucht vlogen ze dezelfde avond terug vanuit Athene, nadat hun reis naar de Griekse vakantievilla (Peloponnesos dichtbij Doroufi) gisteren voor nationale ergernis zorgde.

In een verklaring laten de Oranjes blijken de kritiek op hun vakantie serieus te nemen. ‘We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het Covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij’. Voor het vasteland van Griekenland, waar het vakantiehuis van het koninklijk gezin staat, geldt momenteel code geel. ‘Ze houden zich aan alle coronamaatregelen en aan het reisadvies’, lieten ingewijden vrijdagmiddag weten. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dat, maar wilde er verder niks over kwijt.

Griekenland (2011): Toerisme www.visitgreece.gr

Op 21 oktober gaf het paar via een videoboodschap aan dat ze verkeerd hebben gehandeld. Daarin bieden ze hun excuses aan. Aan het einde volgde de woorden: ‘We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar’. Zie videoboodschap van de Koning: https://www.youtube.com/watch?v=3jnZm3cu-tQ

Dienst van het Koninklijk Huis in de periode van Koningin Wilhelmina.

 

Achterkant envelop met sluitzegel Dienst van het Koninklijk Huis.

De Dienst van het Koninklijk Huis is de formele aanduiding van de hofhouding van de Nederlandse Koning. De dienst telde in 2018 circa 300 medewerkers, verdeeld over het civiele en het militaire huis. Zij zijn werkzaam in Den Haag, Wassenaar, Amsterdam, Apeldoorn en Baarn. De hofhouding is de kern van deze dienst en bestaat uit ongeveer 40 medewerkers. De Koning heeft veel adviseurs o.a. een algemeen secretaris van zijn dienst en premier Mark Rutte.

Dienst van het Koninklijk Huis in de periode van prinses Beatrix.

Huidige stempel. Met dank aan Willemijn Vendrig. Zie haar site www.koningsfan.nl

Historica en Koningshuiskenner Dorine Hermans zegt dat Willem-Alexander een man van trots is. ‘Bij hem overheerst het gevoel dat hij heel veel werk voor Nederland verricht, en dat hij daar best iets voor terug mag krijgen’, zegt Hermans. Dat niemand in zijn omgeving heeft gezegd dat een reis naar Griekenland misschien niet zo’n goed idee is, sluit Hermans uit. ‘Er zal heus wel iets zijn gezegd, maar ik denk niet dat de koning zich daar wat van aantrekt. Hij lijkt me de baas. Dat weet hij, en zo voelt hij zich ook. Hij laat zich niet zomaar zijn pleziertjes afpakken’.

Caribisch Nederland (of postbedrijf FXDC Post) had de primeur om als eerste de Koning met baard uit te geven op 27 april 2020. De portretfoto’s zijn gemaakt door Martijn Beekman in het Paleis op de Dam.

Nederlanders hebben een stuk minder vertrouwen in koning Willem-Alexander. Terwijl in april 2020 nog 76 procent tamelijk veel of veel vertrouwen had in de koning, is dat nu gedaald naar 47 procent. Dat concludeert ‘Nieuwsuur’ op basis van een enquête, die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

Bruiloft minister Grapperhaus

Op 23 maart 2020 kondigde minister Grapperhaus in een persconferentie aan dat mensen die de coronaregels overtreden beboet zullen worden. Hij laakt mensen die zich ‘met veel te veel en veel te dicht op elkaar’ buitenshuis begeven. ‘Ik zeg het keihard: dat is een slordige, laconieke en daarmee asociale manier van omgaan met maatregelen. Het kost levens. Onnodig’. Boete: 390 euro. Op 22 juli 2020 herhaalt de minister deze harde woorden en waarschuwt dat mensen hun gedrag niet mogen laten verslappen. ‘Ook niet als u deze zomer gezellig op een strand zit, met uw kinderen een pretpark bezoekt of een goed glas wijn bestelt op een terras’. Wat betreft de anderhalvemetermaatregel zegt hij: ‘Daar doe ik geen concessies in’.

Postzegelboekje (1999): Vijf voor het huwelijk.

Op 22 augustus 2020 treedt minister Grapperhaus in het huwelijk met Liesbeth Wytzes in Bloemendaal. Het wordt voltrokken door staatssecretaris van Justitie en veiligheid Ankie Broekers-Knol. Media melden twee dagen later kort dat het huwelijk heeft plaatsgevonden in de Noord-Hollandse badplaats. Op 26 augustus 2020 toont het programma Shownieuwsvan SBS6 de beelden van de bruiloft gemaakt door fotograaf Ferry de Kok. Daarop is te zien dat de 35 bruiloftsgasten toch niet allemaal de hele tijd de anderhalvemeterregel hebben gerespecteerd. Grapperhaus reageert de volgende dag. Hij zegt op Twitter spijt te hebben ‘dat er helaas momenten zijn geweest waar de 1,5 meter afstand niet in acht genomen is’.

Zegel Bruidspaar uit het velletje ‘Tien mooiste van Nederland (2003).

Op 28 augustus 2020 erkent premier Rutte dat er dingen fout zijn gegaan op het huwelijk van Grapperhaus, maar hij vindt niet dat de geloofwaardigheid van de minister op het spel staat. Hij meldt ook dat Grapperhaus als boetedoening voor zijn vrouw en hemzelf twee keer het coronaboete-bedrag van 390 euro heeft overgemaakt aan het Rode Kruis.

Nederland (2007): 140 jaar Nederlandse Rode Kruis.

Op 1 september 2020 besluit de Tweede Kamer met het kabinet te spreken over de coronamaatregelen. In het debat zal ook aandacht worden besteed aan het overtreden van de regels op Grapperhaus’ huwelijk. De Telegraaf meldt dat twee van de vier kinderen van Grapperhaus in juli het coronavirus hebben gehad. Bij de bruiloft waren de kinderen van de minister aanwezig. In het tv programma Shownieuws worden weer nieuwe foto’s van de bruiloft van fotograaf Ferry de Kok getoond. Daarop is te zien dat de minister meer coronaregels overtrad dan enkel de anderhalvemeter-maatregel. Hij zou volgens het programma onder meer zijn schoonmoeder omarmen. Tijdens het debat in de Kamer gaat minister Grapperhaus diep door het stof.

Nederland (2002): eerste set eurocoins.

Begin oktober 2020 wordt de behandeling van de coronawet in de Kamer besproken. In de wet wordt op aandringen van de Kamer onder meer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd, van 390 euro naar 95 euro. Ook leidt de boete niet meer tot een strafblad. Bij mensen die een strafblad kregen vanwege de coronaboete, komt het te vervallen. De meer dan 17.000 mensen die afgelopen maanden de coronaboete hebben betaald van het OM, krijgen geen geld terug nu de hoogte van de boete is verlaagd van 390 naar 95 euro. In totaal verzetten 6872 mensen zich tegen de boete van 390 euro. Die mensen hebben dus geluk met de verlaging van de boete. Wat duidelijk is dat het draagvlak voor het coronabeleid is gedaald.

Krijgslessen tijdens de coronacrisis

De Politie en Defensie organisaties zijn de grootste werkgevers ieder met ruim 60.000 personeelsleden. In het buitenland wordt vaak het Defensie apparaat ingezet bij het bestrijden van een crisis. Defensie personeel heeft veelal meerdere jaren ervaring bijvoorbeeld bij uitzendingen naar oorlogsgebieden. Bij de start van de vaccinaties heeft Defensie personeel aangeboden bij de ondersteuning van de opzet van de vaccinatiestrategie. Tijdens de bestrijding van de Mexicaanse griep werd wel gebruik gemaakt van hun ondersteuning. Bij de huidige coronacrisis werd geen gebruikt gemaakt van hun aanbod. Een gemiste kans met meteen veel kritiek door de achterstanden van het vaccineren.  Het boek ‘Krijgslessen voor managers’ is een inspiratie voor de manager (lees: minister) van nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Militaire organisaties worden getraind op omgaan met onzekerheden en chaos. Al eeuwen lang. Er valt veel te leren van militaire organisaties. Qua omvang behoren ze tot de grootste organisaties. Legerorganisaties hanteren doorgaans twee benaderingswijzen om met onzekerheid en chaos om te gaan: een benadering die complexiteit en chaos probeert te temmen, een andere benadering die erin mee beweegt.

 

 

 

De ene benadering leidt tot centralistische, regelgestuurde organisaties met het Amerikaanse leger als bekendste voorbeeld. De andere, het Pruisische/Duitse en in mindere mate het Franse leger, leidt tot gedecentraliseerde organisaties met ruimte voor creativiteit en eigen initiatief. Ook van ‘onze’ Hollandse Prins Maurits kunnen we veel leren op het terrein van leidinggeven aan organisaties: als een soort vroege Taylor standaardiseerde hij de handelingen van zijn fuseliers; heel verstandig vanwege de zeer diverse achtergrond van deze manschappen.

 

 

 

 

 

In ‘Krijgslessen voor managers’ gaat Jaap Jan Brouwer in op de wijze waarop deze organisaties werden aangestuurd. Hoe ze omgaan met wat we nu medewerkers en teams noemen. Wat zijn hun opvattingen over leidinggeven? Hoe creëren ze sociale cohesie en commitment. En vakmanschap, persoonlijke ontwikkeling, besluitvorming en opdrachtgericht werken? Het zijn onderwerpen die bij grote, complexe organisaties die in onzekere omstandigheden moeten opereren aan de orde zijn. Wellicht niet verrassend; het blijkt dat allerlei modieuze begrippen als ‘agile’en ‘scrum’ herkenbaar zijn, maar ook een recent begrip als ‘tribes’. Hier wordt al meer dan honderd jaar op gestuurd!

 

 

 

 

 

Waarin zit het geheim van een optimaal werkende organisatie? Wellicht dat de Pruisen en later de Duitsers wel het dichtst in de buurt kwamen met hun overall besturingsconcept en daarbinnen de Auftragstaktik als tactische doctrine. Deze combinatie leverde robuuste eenheden op (we zouden ze nu werkgemeenschappen kunnen noemen) die allerlei tegenstrijdige eigenschappen combineerden a zich voortdurend aanpast aan veranderende situaties:
– discipline en creativiteit,
– zelfstandigheid en samenwerken,
– robuustheid en flexibiliteit,
– denken in kolommen en werken in driedimensionale netwerken,
– gehoorzaamheid en eigenwijsheid.

Sorry seems to be the hardest word

Het meest gebruikte woord door politici als je verkeerde beslissingen hebt genomen voor als je per ongeluk je schoonmoeder hebt geknuffeld, verkeerde inschatting hebt gemaakt bij het testen of het vaccineren of als het jaren verkeerd is gegaan met de kinderopvangtoeslagaffaire (mooi woord voor Scrabble).  Het nummer werd opgenomen door Elton John en uitgebracht in 1976, zowel als single als als onderdeel van het Blue Moves album. Het nummer is een treurige ballad over een romantische relatie die uit elkaar valt.

 

Video Sorry seems to be the hardest word – Elton John (1976), live at The Royal Opera House (2002):

https://www.youtube.com/watch?v=yYTOhFpiBDI

Engeland (2019): Elton John.

Engeland (2019): Elton John.

Meer info

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Angola België Caribisch Nederland Duitsland Griekenland Groot Brittannië Nederland Verenigde staten Militairisme Populaire Muziek Rembrandt ToerismeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)