Invictus Games (16 - 22 april 2022) in Den Haag - Postzegelblog

Invictus Games (16 – 22 april 2022) in Den Haag

0

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. De initiatiefnemer van het sportevenement is de Britse prins Harry. Eigenlijk zouden de Games plaatsvinden in 2020, maar door corona twee jaar uitgesteld. Locatie: Zuiderpark, Den Haag. Het is de 5e keer dat het evenement wordt gehouden.

Invictus Games

De Invictus Games (Invictus = Latijn voor onoverwonnen) is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch (bijvoorbeeld PTSS) of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. De initiatiefnemer van het sportevenement is de Britse prins Harry. Hij liet zich inspireren door de Warrior Games, een vergelijkbaar evenement wat gehouden wordt in de Verenigde Staten.

Invictus Games penning 2020 met logo Invictus Games Den Haag.

 

Geschiedenis

De eerste editie van de Invictus Games werden gehouden in maart 2014 in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen (Engeland). Het was de hoofdlocatie van de Olympische Zomerspelen van 2012. Er deden 14 landen mee.

Engeland (2012): Athletics – Olympic Stadium.

De Invictus Games van 2016 werden gehouden in het ESPN Wide World of Sports Complex bij Walt Disney World, Orlando (USA). Er deden 15 landen mee.

De editie van 2017 werd gehouden in september in Toronto (Canada) met 17 landen, die van 2018 in oktober in Sydney (Australië) met 18 landen. De editie van 2020 die in Den Haag zou plaatsvinden werd uitgesteld naar 2022 vanwege de coronapandemie. Er doen 17 landen mee. Vanwege coronabesmettingen ontbreken de delegaties uit Afghanistan, Jordanië en Nieuw-Zeeland.

Sporten

De ongeveer vijfhonderd deelnemers uit 17 landen zijn actief in tien sporten: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoorroeien, Land Rover Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen. De meeste sporten vinden plaats op locaties in en om het Zuiderpark. In feite is het evenement vergelijkbaar met de Paralympics met het verschil dat sporters meedoen uit het leger, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt. Het zijn meestal veteranen. Een uitzondering zijn de sporters uit Oekraïne. Zij gaan na afloop terug naar het front voor de oorlog tegen Rusland. Twee sporters konden niet mee en bleven daar. Een ervan is gevangen genomen.

Australië (2018): FDC Invictus Games Sydney (stamp and coin).

 

Prins Harry

De Invictus Games in Den Haag gaan zaterdag 16 april 2022 van start. Vrijdag kwamen de Britse prins Harry, de initiatiefnemer van het sportevenement, en zijn vrouw Meghan aan op het terrein in het Haagse Zuiderpark. Het evenement duurt tot en met 22 april 2022.

Engeland (2018): The wedding of HRH Prince Henry of Wales and Ms Meghan Markle.

PTSS

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening, die in het DSM-IV was ingedeeld bij de angststoornissen. In de DSM-5 is de stoornis opgenomen in een nieuw hoofdstuk, Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen. DSM is een Amerikaans classificatiesysteem voor psychische aandoeningen en staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de lichamelijke integriteit, of langdurige of ernstige onveilige psychosociale omstandigheden. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. Voorbeelden van ernstige stressgevende situaties zijn voor militairen:  oorlog, burgeroorlog en andere gewapende conflicten bijvoorbeeld in WOI en WOII.

USA (2019): Healing PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder)

De symptomen zijn herbeleving (nachtmerries of flashbacks), vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen, extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie en hevige schrikreacties. Het is ook mogelijk dat de persoon symptomen van andere psychische aandoeningen vertoont zoals een klinische depressie. Van PTSS is sprake wanneer de symptomen langer dan een maand duren. Wanneer deze korter dan een maand duren, spreekt men van acute stressstoornis. PTSS is met behandeling te genezen of te verbeteren.

 

Meer info:

Invictus Games: https://invictusgamesfoundation.org/

Invictus Games 2020: https://www.invictusgames2020.com/

Openingsceremonie:

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2022/04/17/invictus-games

https://invictusgames2020.com/news/openingsceremonie/

https://www.youtube.com/watch?v=tqCdiz7HE88

https://www.youtube.com/watch?v=SyAYKIOtrG4

https://www.youtube.com/watch?v=hnuQlHSoaHY

PTSD stamp: https://www.youtube.com/watch?v=RvHd92XCFV4

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Canada Groot Brittannië Verenigde staten DisneyNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)