In kort bestek…(203) Het innovatieve vermogen van Nederland - Postzegelblog

In kort bestek…(203) Het innovatieve vermogen van Nederland

0

Vandaag verscheen niet alleen de vierde en laatste emissie Beleef de natuur van dit jaar (zie (n kort bestek 202), maar ook een velletje met tien verschillende zegels (met de waardeaanduiding Nederland 1, oplage 95.000 velletjes) waarop aandacht wordt gevraagd voor het innovatieve vermogen van ons land.

Op elke zegel een baanbrekende innovatie, en alle verbeelde innovaties zijn ontwikkeld door wetenschappers van de TU Delft. In de Europese Unie behoort Nederland tot de top 5, wereldwijd zit ons land in de top 10. TU Delft speelt daarin een belangrijke rol, hetgeen is af te leiden uit het aantal octrooien. Op dit moment zijn er wereldwijd bijna 2500 octrooien waarop de naam van de TU Delft als aanvrager staat vermeld.

Op elk van de tien zegels staat een illustratie over een bijzonder innovatieproject van de TU. Het zijn zomers gekleurde tekeningen waarop een of meer stripfiguren voor die voordelen van die innovatie demonstreren. De meeste stripfiguren zijn mensen, maar ook meeuwen en een olifant spelen een rol. Kortom een vrolijke emissie.

Maar dan de tien illustraties: dan kom ik op het punt dat ik me realiseer dat ik eigenlijk niet meer bij deze tijd hoor, hetgeen ik ook vaak constateer als ik naar De slimste mens kijk waar de een na de andere voor mij onbekende BN’er aanschuift. Ik weet niks van hiphop, of straattaal, maar als troost constateer ik dan dat zij geen antwoord weten te geven op de vraag welke landen aan Finland grenzen, of wie Alva was. En nu, ik weet bij voorbeeld niet wat 4FOLD is, wat Blueblocs, of EXO-L. Gelukkig helpt PostNL me bij de verklaringen:

Bovenste twee zegels in het velletje, links Biobrandstof, gen, uit schimmel die voorkomt olifantenpoep, om efficiënter ethanol te maken met gist van de pulp die overblijft van landbouwproducten; rechts, 4FOLD, een opvouwbare vrachtcontainer die ruimte en geld bespaart en onze planeet leeg retourtransport.

Tweede twee zegels, links, Variabele stiffness, het ontwikkelen van een 3D-printbare vorm die controle geeft over de stijfheid van het materiaal waardoor er multifunctionaliteit van het ontwerp mogelijk is; rechts, Kitepower, mobiele windenergiesystemen die gebruikmaken van een vlieger voor stroomopwekking.
Rij drie, links, Zandmotor, grootschalige zandopspuiting om kusten duurzaam te beschermen en te onderhouden; rechts, Tiler, tegel om e-bikes en andere elektrische voertuigen draadloos op te laden.
Rij vier, links, Bluebloqs, oplossing voor duurzaamregenwater gebruik; rechts, Innozowa, drijvende zonnepanelen voor binnenwateren, die bijdragen aan het winnen van hernieuwbare energie, met een optimaal gebruik van het beschikbare oppervlakte en meteen een beter ecosyteem als resultaat.
Onderste twee, links, Gaming at the Dentist, serious gamen bij de tandarts voor afleiding bij pijn en ongemak tijdens de behandeling; rechts, EXO-L, 3D-geprinte enkelbrace, op maat gemaakt, biedt de beste bescherming tegen enkelverzwikking.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Fietsen en wielrennen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.

Tags bij dit artikel