Gehalveerde postzegels (deel 1) - Postzegelblog

Gehalveerde postzegels (deel 1)

0

thumbFar Oer

Verzamelaars van de postzegels van de Far Oer (Føroyar) eilanden weten, dat in 1919 het postkantoor te Thorshavn officieel toestemming kreeg om wegens gebrek aan postzegels van 7 Øre Deense postzegels van 4 Øre te halveren en deze te gebruiken als postzegels van 2 Øre. Dit omdat de Deense postzegels van 7 Øre vanwege de oorlogsomstandigheden niet tijdig waren aangekomen om het nieuwe tarief te kunnen voldoen.

Dat tarief was ingegaan op 1 januari 1919. De gehalveerde zegels konden dan als aanvullingswaarde dienen ter bijfrankering van de zegel van 5 Øre. De zegels konden op twee manieren worden gehalveerd: van linksboven naar rechts beneden (\) of van rechtsboven naar links beneden (/).

2

Gehalveerde zegels van 4 Øre zijn ongebruikt niet verzamelwaardig, dat moge duidelijk zijn.De gehalveerde zegels moeten op een compleet poststuk dan wel deel van een poststuk voorkomen, samen met de zegel van 5 Øre en gestempeld met een duidelijke afdruk van Thorshavn in januari 1919. In de catalogus van Facit is vermeld, dat men moet oppassen voor vervalsingen! Gehalveerde zegels in een helderblauwe kleur kunnen duiden op een vervalsing. Met een stempelafdruk van Trangisvaag met de data 18, 19 of 20 januari 1919. Het is dan ook noodzakelijk om bij aanschaf van een poststuk of deel van een poststuk waarop deze zegels zich bevinden, te laten keuren op echtheid.

Deens West-Indië3

Een ander Deens gebied, Deens West Indië, heeft in 1903 ook een probleem gehad waarbij de postzegels van 2 Øre niet tijdig waren gearriveerd.4

Deze gehalveerde zegels komen voor op lokale brieven en zijn dus niet gebruikt als aanvullingswaarde.5

De gehalveerde zegels werden gebruikt van 20 januari 1903 tot en met 23 mei 1903 en werden gestempeld met de stempels van St. Thomas en Christiansted. Maar ook hier geldt, dat keuring op echtheid een noodzaak is. Heeft u een dergelijk poststuk of deel van een poststuk? Neem dan eens contact op met de specialisten op dat gebied. Zoals een lid van de Nederlandse Filatelisten Vereniging ´Skandinavië´. Of kijk op eens de website van deze vereniging: www.nfvskandinavie.nl.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)