Postzegeluitgifteprogramma Nederland tweede halfjaar 2020 - Postzegelblog

Postzegeluitgifteprogramma Nederland tweede halfjaar 2020

0

In de Collect nummer 103 (zomer 2020) verscheen onderstaand uitgifteprogramma tweede helft 2020. Niet een verrassende opsomming, maar wellicht zijn de ontwerpen zeer creatief. PostNL doet altijd geheimzinnig over de definitieve ontwerpen. De Belgische en Duitse posterijen doen niet moeilijk in hun filatelistische magazines over hun toekomstige uitgiften van 2020. Die ontwerpen worden gewoon getoond voor het verschijnen. In eerdere blogs heb ik aangegeven dat PostNL op veilig speelt en niet op de actualiteit ingaat v.w.b. de uitgiften. Geen COVID-19 zegels. Dus een gemiste kans voor Nederland om het coronavirus en de vitale functies in beeld te brengen.

Postzegeluitgifteprogramma tweede halfjaar 2020

Koning Willem-Alexander met jaartal 2020
 • waarde 1, 10 zegels per vel,
 • waarde 2,  5 zegels per vel,
 • waarde INT, 5 zegels per vel.
 • set met gestante zegels met waarden 1, 2, INT,
Ik denk dat de waarden 2 en INT en de gestante zegels (set) zal verschijnen in september 2020. Waarde 1 (in vel) is al te koop.
17 augustus 2020
 • Fietsen, 6 zegels per vel.
 • Fietsen, Prestigeboekje.
Zes fietsonderdelen (reflector, fietsframe, handvat, fietsbel, buitenband, binnenband) die te maken met patenten van genoemde fietsonderdelen.
Zie voor meer info de blog van Bate:
14 september 2020
 • Bos-en heidevogels, 10 zegels per vel.
Zie voor meer info de blog van Bate:
 • Caleidoscoop, 6 zegels per vel.

Zie voor meer info de blog van Bate:

https://www.postzegelblog.nl/2020/08/30/emissie-caleidoscoop-toch-levendig-gestructureerde-orde-rust/

Hansje van Halem (winnaar van de ontwerpwedstrijd Dutch Design Award for Communication 2018) heeft het Caleidoscoop velletje ontworpen. Ze heeft de omslag van de VPRO-gids, 36/2020, 5 t/m 11 september 2020 ontworpen: https://www.vprogids.nl/2020/36/editie.html

Werk van Hansje van Halem is onder meer te zien op postzegels en posters en in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld een hekwerk voor Schiphol. Ze is gefascineerd door de wisselwerking tussen patronen, texturen en typografie.

Achtergrondinformatie caleidoscoop:

Jersey (2017): 200 jaar Caleidoscoop (Sir David Brewster 1817-2017).

Een caleidoscoop is een spiegelende veelhoekige buis of koker die aan het ene einde een compartiment met gekleurde kralen of andere kleurige voorwerpen bevat. Dit compartiment is aan de binnenzijde afgesloten met doorzichtig materiaal en aan de buitenzijde met doorschijnend materiaal. Het andere uiteinde van de buis bevat een kijkopening. Twee spiegels, meestal onder een hoek van 30 graden ten opzichte van elkaar, lopen onder een flauwe hoek ten opzichte van de as van de koker over de gehele lengte ervan in de lengterichting. Het uiteinde met het compartiment wordt naar het licht toe gekeerd.

Een kijkje in een caleidoscoop.

De gebruiker kijkt erin van de ene kant en het licht zorgt via de andere kant voor reflecties in de spiegels. Door deze reflecties ontstaat een als mooi ervaren, symmetrisch mandala-achtig patroon, dat dan door het schudden met de buis kan veranderen.

5 oktober 2020
 • Kinderpostzegels, nijntje 65 jaar, 5 zegels per vel.

Nederland (2020): nijntje 65 jaar.

16 oktober 2020
 • Dag van de Postzegel, 10 zegels per vel.
 • Dag van de Postzegel, Prestigeboekje.
21 oktober 2020
 • Martin Garrix, 5 zegels per vel.

Garrix’s “+×” logo sinds 2015.

Martin Garrix, artiestennaam van Martijn Gerard Garritsen (1996), is een Nederlandse diskjockey en muziekproducent. Garritsen tekende in 2012 een platencontract bij Spinnin’ Records en verwierf in 2013 internationale bekendheid met de single Animals. Als dj heeft hij inmiddels op verschillende grote festivals opgetreden, waaronder Coachella, Ultra Music Festival en Tomorrowland. Als producer werkte hij samen met artiesten als Avicii, David Guetta, Bebe Rexha, Dua Lipa en Troye Sivan. In 2016 richtte hij het platenlabel Stmpd Rcrds op, maanden na het verlaten van Spinnin’ Records en voordat hij tekende bij Sony Music. In 2016, 2017 en 2018 stond hij op nummer 1 in de top 100 dj lijst van DJ Magazine.

De 25e editie van ADE wordt gehouden van 21 t/m 25 oktober 2020: https://www.amsterdam-dance-event.nl/en/

Nederland (2014): Nederlandse dj’s.

In de op 6 oktober 2014 verschenen postzegels van PostNL zit ook muziek. De postzegels hebben iets extra’s: ze zijn voorzien van een onzichtbare code, die met een Cee App op een smartphone is te herkennen. Na het scannen van de postzegels zijn vijf fragmenten van recente tracks te beluisteren van vijf dj’s.  Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto, Afrojack en Dash Berlin waren op de openingsdag van het Amsterdam Dance Event (ADE) vereerd met hun eigen postzegel. De overhandiging van de postzegels vond plaats in het ADE X Samsung Home op het Rembrandtplein in Amsterdam, waar radiopresentator Giel Beelen (3FM) de presentatie verzorgde. Beelen vertelde hoe toonaangevend Nederland in de dancemuziek is en welke grote rol de vijf dj’s in dat succes hebben gespeeld. Tijdens het ADE is Nederland opnieuw het wereldcentrum van de dance-cultuur, een feit dat ook door Herna Verhagen (CEO van PostNL) werd benadrukt: “Niet voor niets wordt dance een van onze belangrijkste exportproducten genoemd.”Tijdens deze editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), 15-19 oktober 2014, trad een recordaantal van 2.224 artiesten uit 57 landen op. De negentiende editie van het grootste clubfestival én meest toonaangevende evenement voor elektronische muziek, een initiatief van Buma, zette Amsterdam vijf dagen lang in de internationale spotlights. Ruim 400 journalisten, 5.000 conferentie- en circa 350.000 festivalbezoekers reizen vanuit de hele wereld af naar de hoofdstad.
2 november 2020
 • Rouwzegel, waarde 2.
16 november 2020
 • Decemberzegels, 20 zegels per vel.

Meer info

Collect 103 (zomer 2020):

http://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00005/index_html5.html?init=init_html5.xml&

Collect 104 (najaar 2020):

http://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00006/index_html5.html?init=init_html5.xml&

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland België Duitsland Jersey Nederland Boeken Fietsen en wielrennen Kinderpostzegels VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (13 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)