Collect: Meneer de Uil terug in het Grote Dierenbos - Postzegelblog

Collect: Meneer de Uil terug in het Grote Dierenbos

2

Vanaf nu is er ook een gouden kader voor de Persoonlijke Postzegel. De eerste versie is ingevuld met Meneer de Uil van De Fabeltjeskrant. In oktober keert De Fabeltjeskrant ook terug op televisie.

De kaders Nederland en Internationaal van de Persoonlijke Postzegel zijn eerder dit jaar vernieuwd. De kaders zijn ontworpen door letterontwerper Martin Majoor uit Arnhem. Op 23 juli 2018 introduceert PostNL een gouden variant van de Persoonlijke Postzegel. Grafisch ontwerper Sandra Smulders uit Gouda kreeg de opdracht de eerste ingevulde versie te maken naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van De Fabeltjeskrant. Op de postzegel staat een foto van Meneer de Uil, de anchorman van De Fabeltjeskrant. Het is een kleurenfoto van de oorspronkelijke pop, gemaakt van vilt. Op de velachtergrond staat de voorpagina van een dubbelgevouwen editie van De Fabeltjeskrant. De tekst in de krant is gewijd aan de terugkeer van de serie op tv en aan Meneer de Uil. Ontwerper Smulders: “Op basis van de papieren krant heb ik het concept bedacht. Een krant die in woord en beeld een toelichting geeft op de tv-serie en het karakter dat op de postzegel staat. Het lijkt alsof je naar een echte krant kijkt, maar in werkelijkheid is die volledig op de computer opgebouwd. Deels met stockbeelden, zoals van het krantenpapier en de koffievlekken. En deels met origineel beeldmateriaal van De Fabeltjeskrant, uit diverse bronnen: scans uit boeken, stockbeeld van uitstekende kwaliteit, en foto’s op basis van oud en vervuild filmmateriaal uit het archief van Beeld en Geluid in Hilversum. De Fabeltjeskrant 50 jaar – Meneer de Uil is het eerste postzegelvel uit een serie van 25, met daarop diverse karakters uit het Grote Dierenbos.

Best bekeken kinderserie

Tussen 29 september 1968 en 4 oktober 1992 zijn er 1.650 afleveringen gemaakt van De Fabeltjeskrant. In deze dagelijks uitgezonden poppenserie presenteerde Meneer de Uil de belevenissen van dieren als Bor de Wolf, Ed en Willem Bever, Juffrouw Mier, Juffrouw Ooievaar en Zoef de Haas. Later kwamen er ook meer exotische karakters in het Grote Dierenbos wonen, zoals Zaza Zebra, Mister Maraboe en Chico Lama uit het Derde Dierenbos. Dergelijke verwijzingen naar maatschappelijke ontwikkelingen maakte de kinderserie ook populair bij volwassenen. De oorspronkelijke serie hoort tot de best bekeken kindertelevisie ooit, met in de jaren zeventig tussen de een en twee miljoen kijkers. In oktober 2018 wordt een halfuur durende special uitgezonden, in 2019 volgens 52 gloednieuwe afleveringen. De nieuwe serie wordt een digitale animatie die het uiterlijk van de vroegere poppenserie zo goed mogelijk nabootst.

Technische gegevens

Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: gegomd
Drukkleuren: offset cyaan, magenta, geel, zwart en goud
Oplage: 122.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van 5 postzegels in 5 gelijke ontwerpen
Ontwerp: Vormgoed/Sandra Smulders, Gouda
Ontwerp kader: Martin Majoor, Arnhem
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem

Klik hier om het postzegelvelletje “De fabeltjeskrant 50 jaar meneer de Uil” te bestellen bij PostNL.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Persoonlijke postzegels Thematisch Nederland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 1,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jos van den Bosch op 18 augustus 2018 om 15:34

    Vergelijk dat nu eens met het Belgische vel over prehistorische dieren dat binnenkort gaat verschijnen. Dan zijn wij toch kneuterig bezig. Wij hebben ook verschillende prehistorische dieren (denk aan de mosasaurus) maar op een postzegel? Trouwens dat zijn motieven die ook eens aandacht geven aan Zuid-Nederland, niet dus! Een stom simpel ontwerp, geen enkele artistieke inbreng, jonge, jonge wat zet dit Nederland weer eens op de kaart. Ergerlijk!

  • Jos van den Bosch op 18 augustus 2018 om 15:35

    Voordat iemand er mee aan komt: ja Momfer de Mol spreekt namaak Limburgs.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)