Belgische voorafstempelingen (deel 3) - Postzegelblog

Belgische voorafstempelingen (deel 3)

3

In 1951 werden de postzegels met afbeelding ‘Klein staatswapen’ geleidelijk vervangen door het type ‘Heraldieke leeuw’. Het cliché voor de voorafstempelingen bleef echter gelijk, waarbij de posthoorn met daarbij de tijdvakken werden vermeld.

 

 

 

De eerste postzegel die met een voorafstempeling werd voorzien was de postzegel type ‘Heraldieke leeuw’, uitgegeven op 15 februari 1951. Een nieuwe tekening werd gemaakt van het type, dat vanaf april 1951 verscheen. De zegels van 5c, 10c, 20c (blauw), 20c (paars) 40c en 80c kregen de voorafstempeling 1-VII-51 / 30-VI-52, dus voor meer dan een jaar.

 

In 1952 werden twee verschillende voorafstempelingen gebruikt, een met het tijdvak I-I-52 / 31-XII-52 en een met I-VII-52 / 30-VI-53.

 

Dit gold ook voor 1953. Een met tijdvak I-I-53 / 31-XII-53 en een met I-VII-53 / 30-VI-54.

 

Voor 1954 werd slechts één voorafstempeling gebruikt met het tijdvakcliché, I-I-54 / 31-XII-54.

 

Een voorafstempeling waarbij de frankeerwaarde tegelijkertijd werd aangepast verscheen op 1 januari 1954. Daarbij werden de postzegels van 65 en 90 centiemen gewijzigd in een frankeerwaarde van 20 centiemen. Tevens werd het tijdvak I-I-54 / 31-XII-54 in het cliché van de voorafstempeling opgenomen.

 

De vijfde vorm van voorafstempeling werd in 1954 in gebruik genomen. Daarbij werd wel dezelfde posthoorn in het cliché opgenomen maar de tijdvakken werden vervangen door jaartallen.

 

 

De waarde van 1F was al vanaf 1954 in het assortiment opgenomen.

 

Maar de 90 centiemen was nieuw en werd vanaf 1957 gebruikt.

 

Twee postzegels die met een opdruk van een nieuwe frankeerwaarde waren voorzien, 15c en 20c op 30 centiemen, werden daarna ook met een voorafstempeling bedrukt.  In 1963 werd het cliché wederom vereenvoudigd.

 

Ten behoeve van de voorafstempeling werd vanaf 1963 een cliché gebruikt uitsluitend bestaande uit de posthoorn en een jaartal in een rechthoekig kader. De frankeerwaarden waren van 2 centiemen tot en met 1 frank.

 

 

Gedurende de jaren 1963, 1964 en 1965 waren de frankeerwaarden ongewijzigd.

 

In 1966 werd het assortiment aangepast. Toegevoegd werden de waarden van 25 , 60 en 75 centiemen en de waarden 40, 80 en 90 centiemen verdwenen. Maar de clichés voor de voorafstempelingen werden nogmaals aangepast.

 

 

De laatste wijziging van het cliché voor de voorafstempelingen, begonnen in 1967, bestond uit alleen de posthoorn in een nieuw kader. Het lijkt saai, maar in werkelijkheid is het een mooi onderzoeksterrein vanwege de vele papiersoorten die voor de latere uitgiften van de postzegels ‘Heraldieke leeuw’ en vanaf 1977 het gemoderniseerde ontwerp ‘Heraldieke leeuw met wimpel’. Dat laatste laat ik zien bij de twee postzegels van 5 franken.

 

Vanaf 1986 werd een groot aantal postzegels met afbeeldingen van vogels ontworpen door André Buzin voorzien van een voorafstempeling. Alleen al deze serie vogels noodt uit tot zoeken naar de vele mogelijkheden in de vorm van papier- en gomsoorten. Alleen daarvan kan al een verzameling worden opgebouwd. Op 31 december 1996 werd het gebruik van voorafgestempelde postzegels gestaakt. Verzamelt u ook de voorafgestempelde postzegels van België?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België HeraldiekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Pieter op 21 augustus 2017 om 10:54

    Mooie artikelenreeks, Cees. Waren deze zegels eigenlijk gewoon aan de loketten verkrijgbaar, en moest je post gefrankeerd met deze zegels apart inleveren? En hoe kan het dat deze zegels ook met stempel voorkomen?

  • Cees op 21 augustus 2017 om 14:38

    De voorafgestempelde postzegels konden alleen worden besteld in grotere hoeveelheden. Dat ze soms met een gewoon poststempel ook voorkomen kan gebeuren als de postzending nogmaals in het posttraject terecht kwam bij bijv. doorzending of terugzending naar de afzender.

  • Linda op 26 mei 2020 om 15:09

    Wat leuk om te lezen, ik vond die van 20C op 30 centiemen en vroeg me af hoe dat in elkaar zat. Nooit geweten van voorafstempelingen.. weer iets geleerd :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)