50 jaar e-mail (1971 - 2021) - Postzegelblog

50 jaar e-mail (1971 – 2021)

1

E-mail en internet vinden we nu heel gewoon net als water uit de kraan. Maar heeft u in het begin van het PC-tijdperk niet gewerkt met diskette of floppy(disk) van 8, 5¼ en 3½ inch op stand-alone PC’s? Wie was de man die het eerste bericht verstuurde en naar wie? Heeft u deze zegels in uw verzameling opgenomen? Zijn ‘computer’ postzegels een interessant thema?

Uitvinder e-mail

Raymond Tomlinson (1941 – 2016) was de softwareontwikkelaar, die in 1971 als eerste een e-mailbericht over een computernetwerk ARPANET verzond.  Dat gebeurde in het programmaatje Sndmsg (Send message), dat Tomlinson uitbreidde. Hij had dus ook een systeem van adresseren nodig, en introduceerde daarvoor het @-teken.

Federated States of Micronesia (2013): Internet (ARPANET).

Tomlinson studeerde af aan het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York. Hij was een van de technische sleutelfiguren in de ontwikkeling van het door de Amerikaanse regering (ministerie van Defensie) gefinancierde ARPANET-project, het eerste pakketgeschakeld netwerk, dat werd ontwikkeld en geïnstalleerd door het bedrijf BBN Technologies. Daarbij ontdekte hij een manier om een ??bestand van de ene computer naar een gebruiker op een andere computer te sturen. De ontvanger kan het bestand lezen, opslaan, wijzigen en weer terugsturen.

 

 

 

 

 

Hoewel dit geen onderdeel was van Tomlinsons eigenlijke opdracht, was het idee van e-mail geboren. Voor de verzending was het noodzakelijk om de geadresseerde en de computernaam te combineren in het adres van het bestand. Omdat dit bij een normaal teken vanwege het gevaar voor verwarring niet mogelijk was, moest er een speciaal teken worden gezocht. Tomlinson koos voor de @, die hij ontdekte in een speciale tekenset op zijn mainframecomputer.

 

 

 

 

 

 

 

In juni 2009 ontving Tomlinson de Spaanse Prinses van Asturiëprijs voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek voor de introductie van het apenstaartje in e-mailadressen.

Spanje (2015): Premios Princesa de Asturias.

E-mails zijn al lang het dominante communicatiemiddel in het bedrijfsleven en het speciale teken @ heeft een vaste plaats op elk toetsenbord. De zogenaamde slingeraap mocht niet ontbreken op de speciale postzegel ‘50 jaar eerste e-mail‘ in velletjes van 12 zegels van Liechtenstein.

 

Liechtenstein (2021): 50 jaar eerste e-mail.

E-mail wordt wereldwijd gebruikt en vervangt de standaard papieren post. Dit betekent dat ook veel minder postzegels worden gebruikt wereldwijd. Dus minder omzet van alle posterijen bij hun afdeling Post. Alleen landen- en thema verzamelaars kopen nog postzegels voor hun verzameling.

 

 

 

 

Schrijfwijze: Als je de elektronische post bedoelt is e-mail juist. Het woord e-mail is eigenlijk een afkorting van electronic mail. Het Nederlands kent een spellingregel die zegt dat er voor of na zo’n afkorting een streepje komt als die afkorting deel uitmaakt van een samengesteld woord (volgens Van Dale). 

Israël, (1990): Electronic mail (e-mail).

De historie van de post in tien zegels van Nieuw-Zeeland uitgegeven in 2001 onder de naam ‘One Hundred Years of Moving the Mail’. Of de evolutie van de post in Nieuw-Zeeland en ook in andere landen. Voor onze blog is de laatste zegel van belang met de muis in de vorm van het @-teken.

Nieuw-Zeeland (2001): One Hundred Years of Moving the Mail.

Dit velletje markeert de 100e verjaardag van Universal Penny Postage – een cent portokosten binnen Nieuw-Zeeland en naar overzeese adressen (naar landen die de post zouden accepteren). Penny port was in die tijd een zeer gedurfde en vooruitziende zet – de verzendkosten binnen Nieuw-Zeeland werden gehalveerd en de kosten voor het verzenden van een brief naar het Verenigd Koninkrijk van 6d naar 1d werden verlaagd. De verhuizing en de publiciteit eromheen wierpen al snel vruchten af ??en de toegenomen postvolumes compenseerden de lagere inkomsten per brief binnen een jaar of twee. Universele penny port maakte van Nieuw-Zeelanders een natie van briefschrijvers.

Nieuw-Zeeland (2001): One Hundred Years of Moving the Mail (achterkant vel).

Op de achterkant van elke zegel is een korte beschrijving opgenomen.

Nieuw-Zeeland (2001): One Hundred Years of Moving the Mail (Belgica 2001).

Dit velletje met een blauwe rand en zonder verklarende tekst op de gomzijde werd uitgegeven ter herdenking van de postzegeltentoonstelling ‘Belgica 2001’ die werd gehouden tussen 9 en 17 juni 2001. Dit velletje is apart opgenomen in de catalogus. Speciaal voor Belgische verzamelaars.

Macao (2001): internet and e-commerce.

Over de hele wereld verzenden we 296,3 miljard e-mails per dag. 1,6 miljard mensen gebruiken Gmail, bijna een op de vijf wereldwijd. En op onze werkplekken verstuurt de gemiddelde werknemer 40 e-mails per dag en ontvangt hij er 121. Dus check even uw e-mail elk uur of een keer per dag:

Oud en nieuw komen samen op deze persoonlijke postzegel van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Deze zegel is te koop bij de KB en gemaakt met deze tool:

https://www.medievalmemes.nl/

 

Twitter

Twitter is een sociaalnetwerksite. Gebruikers kunnen korte berichtjes van maximaal 280 tekens publiceren. Men kan ook op elkaar reageren en elkaar volgen. Een bericht op Twitter wordt een tweet genoemd. Het gebruik van Twitter heet twitteren of tweeten, dat tjilpen betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in realtime communiceren via een microweblog op een pc, gsm, smartphone met een internetaansluiting.

Logo Twitter.

Finland (2015): Vogel Spring Twitter.

 

 

 

 

 

 

 

Met een @ kan iemand bij een tweet betrokken worden door achter het @-teken zijn gebruikersnaam te vermelden. Een grootgebruiker van Twitter was president Donald Trump. Was want zijn account mag Trump niet meer gebruiken (permanent suspension). Trump had bijna 89 miljoen volgers.

Liberia (2016): 45e President USA – Donald Trump.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Faroer Finland Frankrijk Israël Liechtenstein Spanje Tunesië ComputersNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 4,86 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)