Uitgifte Leven in de Noordzee - Postzegelblog

Uitgifte Leven in de Noordzee

2

Op 17 juli 2017 brengt PostNL het postzegelvel Leven in de Noordzee uit, met tekeningen van planten en dieren die in het Noordzeegebied voorkomen. De tekeningen zijn gemaakt door vier wetenschappelijke illustratoren van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Op deze postzegels staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.


Met het postzegelvel Leven in de Noordzee besteedt PostNL aandacht aan het werk van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Door fusies van Naturalis met het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis ontstond een instituut van wereldformaat. Naturalis beheert inmiddels ruim 42 miljoen natuurhistorische objecten. Deze collectie groeit nog steeds en is digitaal toegankelijk voor wetenschappers wereldwijd. Zo vormt de collectie een rijke bron voor onderzoek, om zo het leven op aarde en in de zee steeds beter te kunnen beschrijven, begrijpen en verklaren. Deze kennis draagt bij aan een gezondere leefomgeving en belangrijke inzichten in maatschappelijke vraagstukken als klimaat, voedsel en geneesmiddelen. In het museum deelt Naturalis zijn fascinatie voor en kennis over de natuur met een breed publiek. De educatieve programma’s bieden binnen en buiten het museum een inspiratiebron voor talloze nieuwsgierige kinderen.

Ontwerp

Op de tien postzegels van het postzegelvel Leven in de Noordzee staan tekeningen van vijf bewoners van het Noordzeegebied: een jan-van-gent in de lucht, een rode poon in de zee, een noordzeekrab in de branding, blaaswier en zeewier aan de vloedlijn en nonnetjes, halfgeknotte strandschelpen en het eikapsel van een gevlekte rog op het strand. De vrijstaande tekeningen zijn geplaatst tegen een achtergrondfoto van de Noordzee die het gehele vel beslaat. Alle tekeningen blijven binnen de perforaties van de postzegels, alleen het rode blaaswier loopt door op de tab naast de linkerpostzegel. Naast elke postzegel staat op de tabs aan weerszijden vermeld welke soort het betreft, met zowel de Nederlandse als de Latijnse naam. Ook staan hier de namen van de wetenschappelijke illustratoren die de tekeningen hebben gemaakt. Op het postzegelvel is bovenaan de naam van de uitgifte te vinden, onderaan staan de logo’s van Naturalis en PostNL met de technische gegevens. Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Quicksand uit 2008/2016 van Andrew Paglinawan. De Quicksand is een afgerond schreefloos font met invloeden van de geometrische schreefloze lettertypes uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Ook de waardeaanduiding 1 is van dit lettertype afgeleid. Ontwerper Ingmar Birza heeft daarvoor rondom de 1 een contourlijn gemaakt met dezelfde dikte als die van de sorteerhaak en van de aanduiding Nederland.

Ilustratoren

Het postzegelvel Leven in de Noordzee is het resultaat van de samenwerking tussen de vier wetenschappelijke illustratoren van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. De vier zijn Bas Blankevoort (zeezicht als achtergrond, rode poon), Erik Jan Bosch (noordzeekrab), Inge van Noortwijk (jan-van-gent, schelpen, eikapsel gevlekte rog) en Esmée Winkel (blaaswier, knoopwier). Ingmar Birza van Birza Design uit Deventer verzorgde de typografie.

Waarde

Op de postzegels Leven in de Noordzee staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens

Zegelformaat 36 x 25 mm
Velformaat 108 x 150 mm
Papier normaal met fosforopdruk
Gomming synthetisch
Druktechniek offset
Oplage 102.000 vellen
Drukkerij Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Artikelnummer 370862
Soort postzegel vel met tien bijzondere postzegels in vijf verschillende ontwerpen
Drukkleuren postzegel geel, magenta, cyaan en zwart

Verkoop/Geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna, in de Collect Club-winkel in Bussum en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nieuwtjes VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)