In kort bestek…(204) België viert honderd jaar WK-wielrennen - Postzegelblog

In kort bestek…(204) België viert honderd jaar WK-wielrennen

0

Honderd jaar geleden, in 1921, werd het eerste Wereldkampioenschap Wielrennen in Kopenhagen gehouden, het was overigens nog slechts een wegrit die openstond voor amateurs. Het echte werk begon pas in 1927.

Toen werd de eerste wedstrijd voor profs gehouden in het Duitse Nürburg en deze eerste editie werd gewonnen door de Italiaan Alfredo Binde, die later nog twee keer de overwinning zou opeisen. Vier andere renners werden drie keer wereldkampioen, te weten de Belgen Rik van Steenbergen en Eddy Merckx, de Spanjaard Oscar Freire en de Slowaak Peter Sagan (afb.). De superkampioenen zijn echter de Belgen, die wonnen 26 keer goud. In de medaillespiegel staat Nederland op de vierde plaatst met zeven titels: Theo Middelkamp (1947), Jan Janssen (1964), Harm Ottenbros (1969), Hennie Kuiper (1975), Gerrie Kneteman (1978), Jan Raas (1979) en Joop Zoetemelk (1985).

Dit jaar vieren de internationale en Belgische wielerwereld dus feest, Honderd jaar WK (de 91e editie) en die zullen voor de tiende keer in België, of te wel Vlaanderen worden gehouden, omdat ze honderd jaar geleden een van de initiatieflanden waren. Het eerste startschot valt 19 september, en op 30 augustus brengt de Belgische bpost een postale ode aan de wielersport.

Het gaat om een velletje dat uit twee delen bestaat. Op het bovenste deel een postkaart waarop een afbeelding staat van Jean Aerts (links op de foto) die als eerste Belg in eigen land de overwinning behaalde op het WK in 1935. Het velletje heeft in het midden een perforatie zodat de helft zonder postzegels kan worden afgescheurd en kan worden gebruikt als postkaart. Op het onderste deel van het velletje vijf identieke, zelfklevende zegels met de afbeelding van een trui (waardeaanduiding 1 World; oplage 92.155 zegels). bpost over die zelfklevende zegels: ’ het velletje heeft als voordeel dat de achterzijde kan worden bedrukt’. Zo kun je het ook bekijken.

Filatelisten die het thema ’Fiets’ koesteren kunnen dus weer aan de bak. Maar dat kunnen ze, zoals veel thematici, eigenlijk heel vaak. Ik heb eens even gekeken wat Postbeeld op dat gebied in de aanbieding heeft, en dan kom je niet minder dan zestig bladzijden tegen met elk twintig emissies waarop een beroemde renner wordt herdacht, of een fietsende postbode, of waarop op een aanstaand WK wordt geattendeerd. Twaalfhonderd zegels. En wat te denken van die ene zegel in het velletje Innovatief Nederland dat afgelopen 16 augustus is verschenen met daarop een stripfiguur naast een fiets. Naast de zegel de tekst: Tiler, tegel waarmee e-bikes en andere lichte elektrische voertuigen draadloos worden opgeladen. Hiermee wordt overigens tevens het bewijs geleverd dat je als thematische verzamelaar niet altijd goedkoop uitbent. Je moet een velletje kopen om één zegel te bemachtigen. NB. Behalve dit sportvelletje komt bpost 30 augustus ook een velletje Uitzonderlijke zwembaden en de Belgische driekleur in de natuur, maar daarover meer in een komende Kort bestek.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Nederland Fietsen en wielrennen VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.