Typisch Nederlands – bloemenvelden / bloemenweelde - Postzegelblog

Typisch Nederlands – bloemenvelden / bloemenweelde

1

Typisch Nederlands – bloemenvelden Op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – bloemenvelden’ staan 38 kleurrijk gestileerde tulpen (geheel en/of fragmentarisch). Iedere postzegel telt drie tulpen. De steel en de bladeren lopen door op de postzegels eronder. Het beeld-doorloperseffect stelt de uitgestrekte bloemenvelden voor. De iconische vormen van de tulp met bladeren zijn in een strak patroon over het postzegelveld verspreid. Bij de zachte achtergrondkleur groen passen ook de tamelijk zachte kleuren paars, geel en roze.

Typisch Nederlands – bloemenvelden: uitgiftedatum 20 maart 2023

Typisch Nederlands – bloemenvelden

Op maandag 20 maart 2023 verschijnt de derde emissie ‘Typisch Nederlands bloemenvelden’. Grafische ontwerpers Adam Lane en Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. De oplage bestaat uit 75.000 vellen, gedrukt door Cartor Security Printers uit Meaucé-La Loupe in Frankrijk.

In vogelvlucht boven bloemenveld zweven!

Mijn interpretatie: “Je vliegt als het ware in vogelvlucht (via omklap-teken-techniek) boven een bloemenveld. Het totaalbeeld van dit postzegelvel geeft me een positief uitdagend, opgewekt beeld (opgeroepen door verticaal gerichte uiteinden van bloemen en bladeren met steel) in een jubelend opgewekte kleurstelling. Ik associeer het totaalbeeld met de lente, met het voorjaar.


Bron: Van Sabben poster auctions

Je kijkt vanuit een hoogstandpunt (vogelvluchtperspectief) neer op de bloemenpracht beneden. Zo’n weergave kan realistisch zijn, maar ook minimalistisch-schematisch als op de kleurige Zakelijke Postzegel 2004 (nvph 2250).

 NVPH 2250 - Zakelijke Postzegel
Beide ontwerpers trakteren met dit postzegelvel én postzegel (beide als delen van een groter geheel) op een typisch opgeruimd Nederlands landschap met bloemen, zoals die te vinden zijn langs wegen, in tuinen, op balkons of in de bollen- & bloemenvelden.

Tweevoudig drie op een rij

Typisch Nederlands - musea Typisch Nederlands – molens

Typisch Nederlands – bloemenvelden
Hierbij is duidelijk sprake van een opklimmende reeks afbeeldingen. Van een zonder info moeilijk te vatten koelkleurige afbeelding via een (ietwat somber kleurig) polderlandschap met molen (maar één molen!) naar een meervoudig fleurige (warm kleurige) bloemenpracht.

Typisch Nederlands – musea Typisch Nederlands – molens Typisch Nederlands – bloemenvelden

Modeontwerpster Orla Kiely plaatst o.a. simpele en indrukwekkende bloempatronen op gordijnen en kleding volgens een vaste illustratieve structuur. Naar aanleiding van deze benadering werkt het ontwerpersduo op dezelfde gestructureerde wijze. Naast de verticale lijn vallen ook beide diagonale lijnen in de drie postzegelvellen op (serie-eenheidsprincipe).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 2,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)