Wat vieren we precies met Pinksteren? - Postzegelblog

Wat vieren we precies met Pinksteren?

0

Wat doet u op Eerste- en Tweede Pinksterdag? Met vakantie naar een ver land of op Tweede Pinksterdag naar de meubelboulevard? Of toch naar Biddinghuizen voor de pinksterconferentie en festival Opwekking? Wat vieren we precies met Pinksteren? In andere landen wordt Pinksteren nog wel gevierd. Van de geschiedenis van Pinksteren, via de bekende conferenties en festivals naar Oceanië. Reist u mee?

Pinksteren

Israël (2022): De Openbaring op de berg Sinaï.

Pinksteren ontstond uit het Joodse Wekenfeest (of Sjavoeot). Dit feest is ter herinnering aan de gebeurtenis bij de berg Sinaï, toen God aan Mozes de 10 Geboden gaf. Christenen namen de feestdag over omdat ze een gelijkenis zagen met de neerdaling van de Heilige Geest. De Heilige Geest (Latijn: Spiritus Sanctus) wordt binnen het christendom beschouwd als de Geest van God. Samen met God de Vader en de Zoon van God vormt de Heilige Geest de Heilige Drie-eenheid. In beiden gevallen was er een vereniging met God. In 2022 vieren we Pinksteren op zondag 5 juni (Eerste Pinksterdag) en maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens Hemelvaart ging Jezus voorgoed naar de hemel, maar hij beloofde zijn leerlingen niet in de steek te laten. Op de Eerste Pinksterdag zaten de gelovigen in een huis. Ineens hoorden ze een stormgeluid en zagen ze vlammen boven hun hoofden verspreidden.

Op dat moment wisten ze dat God hun de Heilige Geest had geschonken. Plots konden de volgelingen in allerlei vreemde talen praten en vertelden ze iedereen over Gods grote daden. Drieduizend mensen werden overtuigd en sloten zich diezelfde dag nog aan bij de kerk, wat wordt gezien als het ontstaan van de kerk. In 2022 vieren we Hemelvaart op donderdag 26 mei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinksterconferenties en festivals

Voor het eerst in drie jaar kan de Pinksterconferentie eindelijk weer gehouden worden in de openlucht. De Pinksterconferentie 2022 vindt plaats in het pinksterweekeinde, van 3 tot en met 6 juni, op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. De laatste fysieke Pinksterconferentie was in 2019, toen waren er ruim 60.000 bezoekers. In 2018 waren er 75.000 bezoekers. Het thema van dit jaar is ‘Diep geraakt’. Directeur van Stichting Opwekking Ruben Flach: ‘Er zijn veel dingen die ons raken. De afgelopen jaren een pandemie, nu een oorlog. Dan is het goed om de vraag te stellen: wat raakt ons nu echt?’

DDR (1989): Pinksterconferentie FDJ in Berlijn (linkerpostzegel).

In Duitsland worden ook Pinksterconferenties gehouden oa. in de DDR (1989) en West-Duitsland (1971). Zie de zegels.

 

Pentecoast Island (Pinksteren eiland)

Pentecoast Island is een van de 83 eilanden die deel uitmaken van de natie Vanuatu. Het ligt 190 kilometer (120 mijl) ten noorden van de hoofdstad Port Vila. Pentecoast eiland staat bekend als Pentecôte in het Frans en Pentikos in Bislama. Het eiland was in zijn moedertalen bekend onder namen als Vanu Aroaroa, hoewel deze namen tegenwoordig niet algemeen worden gebruikt. Pentecoast Island wordt ook wel Raga of Araga genoemd, een stamnaam die in het noorden is ontstaan ??maar nu algemeen wordt toegepast op het hele eiland. In oude bronnen wordt het soms Whitsuntide Island genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentecoast Island werd voor het eerst waargenomen door de Spaanse expeditie van Pedro Fernandez de Quiros in april 1606. Pentecoast Island werd opnieuw waargenomen op de dag van Pinksteren, 22 mei 1768, door Louis Antoine de Bougainville.

Vanuatu (1999): European Explorers.

Het werd ook waargenomen door kapitein James Cook, tijdens zijn reis door de Nieuwe Hebriden (nu Vanuatu) in 1774. Het werd beïnvloed door opeenvolgende christelijke missionarissen, maar de traditionele gebruiken blijven daar sterk.

New Hebrides (1969): Pentecoast island diving.

Pentecoast Island is het meest bekend als de spirituele geboorteplaats van de extreme sport van bungeejumpen, ontstaan ??uit een eeuwenoud ritueel genaamd de Gol (Bislama nanggol), of landduiken . Elk jaar tussen april en juni springen mannen in het zuidelijke deel van het eiland van hoge torens (ongeveer 20 tot 30 meter, 70 tot 100 ft) met wijnstokken aan hun voeten gebonden, in een ritueel waarvan wordt aangenomen dat het zorgt voor een goede oogst. Het ritueel wordt nu ook gebruikt om acceptatie in de mannelijkheid te tonen .

Vanuatu (2003): Pentecoast island diving.

 

Meer info:

Festival Opwekking: https://www.opwekking.nl/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DDR Duitsland Israël SpanjeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)