In kort bestek…(202) Aandacht op laatste natuureditie 2021 voor Landgoed Haarzuilens - Postzegelblog

In kort bestek…(202) Aandacht op laatste natuureditie 2021 voor Landgoed Haarzuilens

0

Op 16 augustus verschijnt de vierde en laatste editie van de vierde jaargang Beleef de natuur. Maar, en gelukkig, is daarmee niet een einde gekomen aan deze en vooral een van de mooiste reeksen die PostNL ooit heeft uitgegeven, want eind vorig jaar heeft ze namelijk al laten weten dat deze prachtige en hoog gewaardeerde reeks nog tot 2024 zal worden voortgezet.

Met deze vierde natuureditie van dit jaar wordt op – zoals gebruikelijk – tien verschillende zelfklevende zegels in de waardeaanduiding 1 (voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland) in een oplage van 285.000 velletjes aandacht besteed aan flora en fauna op het Landgoed Haarzuilens, dat aan de westkant van Utrecht ligt, op de oeverwal waar ooit de Rijn stroomde. Het 350 hectare grote gebied wordt omringd door de plaatsen Breukelen, Harmelen, Maarssenbroek en Vleuten-De Meern en is onder meer bekend van het grootste kasteel van Nederland, Kasteel de Haar, dat eind 19e eeuw werd herbouwd door architect Pierre Cuypers, volgens de originele contouren van het oude kasteel uit 1482. Sinds 2000 is Natuurmonumenten eigenaar van de landerijen rondom het kasteel en brengt hier de cultuurhistorie tot leven door de herintroductie van oude gewassen.

Op de tien liggende zegels, let op het velletje moet staande worden bekeken, staan de volgende dieren en planten afgebeeld: haas, schaatsenrijder, beuk, boomklever, buizerd, gewone esdoorn, bastaardkikker, knotwilg, viervlek en tamme kastanje. Naast de zegels staan op de velrand (dus niet op TABS) nadere bijzonderheden en eventueel de Latijnse naam. En voor de fijnproevers, in een aparte grafische laag op het velletje zijn transparante afbeeldingen verwerkt: een vliegende weidebeekjuffer (linksboven), een groene kikker in het water (midden boven), een verwelk esdoornblad (links boven het midden), tamme kastanjes (rechts boven het midden), een gewone tuinslak (net onder het midden), een rechtop zittende ijsvogel (rechts onder het midden), een vliegende watervleermuis (linksonder het midden), en twee esdoornvleugeltjes (midden).

Met deze emissie staat de Natuurreeks op zestien velletjes, of nog indrukwekkender, 160 zegels. Omdat er nu een pauze valt van vijf maanden – waarschijnlijk tot 4 januari 2022 – een overzicht: 2018, 2 januari, reptielen en amfibieën; 9 april, veldbloemen; 2 juni, insecten;17 september, paddenstoelen. 2019, 2 januari, zoogdieren; 25 februari, stinsenplanten; 11 juni, vlinders; 16 september, bomen en bladeren. 2020, 2 januari, roofvogels; 24 februari, boerenlandvogels; 15 juni, kustvogels; 14 september, boerenheidvogels. 2021, 4 januari, heidegebied Dwingelderveld in Drenthe; 22 februari, moeraslandschap de Onlanden bij de stad Groningen; 14 juni, duingebied Duin en Kruidberg (Noord-Holland); en aanstaande 16 augustus, landgoed Haarzuilens.

Nog even iets over de oplage. Die is 285.000 velletje. Daaruit blijkt overduidelijk hoe geliefd deze reeks wereldwijd is bij verzamelaars van het thema flora en fauna, hetgeen ook valt af te leiden uit de oplage van onder andere het velletje Innovatief Nederland dat ook 16 augustus verschijnt (met aandacht voor tien baanbrekende innovaties ontwikkeld door wetenschappers van de TU Delft). Die emissie telt 95.000 velletjes. Maar daarover de komende tijd meer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.