De postzegels van Åland in 2002 - Postzegelblog

De postzegels van Åland in 2002

0

En dan was het zover. De euro had definitief zijn intrede gedaan in de Europese financiële wereld. Maar wat meteen opviel was, dat de tarieven met één eurocent waren verhoogd. In plaats van € 0,39 moest nu € 0,40 worden neergeteld. Had men al rekening gehouden met het eventuele afschaffen of buiten gebruik stellen van de euromunten van 1 cent en 2 cent? In elk geval was het minder moeilijk afrekenen.

 

De eerste postzegel die alleen in eurowaarde verscheen, kwam uit op 2 januari 2002. Deze postzegel, die ontworpen was door Kurt Simons, gaf een ludieke afbeelding van een mevrouw met een winkelwagentje waarin een munt met een groot euroteken. Aan de gezichtsuitdrukking te zien was ze wel gelukkig met de nieuwe munt. Of dat voor iedereen gold? Dat was de vraag.

Munten van 1 en 2 eurocent waren wel aangemaakt, al in 1999, 2000 en 2001, maar een postzegel in die waarden kwam er niet. Wel een van 5 eurocent als bijplakzegel. De postzegel verscheen op 2 januari 2002 en had als afbeelding een zogenoemde ‘gladde slang’. Deze niet-giftige slang komt op vrijwel alle eilanden van de archipel voor.

Het tweede dier is een kamsalamander ook wel grote watersalamander genoemd. Deze salamander komt in geheel Europa voor en kan een lengte krijgen van 20 centimeter. Men kan ze op de eilanden van de archipel vinden rond poelen en in moerassige gebieden. De twee postzegels werden ontworpen door Zweedse kunstenaar en auteur Tod Bjarne Staffan Ullström. Hij stelde onder andere, samen met Anders Bjärvall, in 1986 een boek samen over de dierenwereld van Groot-Brittannië en Europa, ‘The Mammals of Britain and Europe’ en illustreerde dat zelf.

Nog een postzegel met de uitgiftedatum van 2 januari 2002: Sint Knoets Dag. Deze dag wordt gevierd op 13 januari in Zweden en Finland, twintig dagen na de kerst. Dan wordt de kerstboom opgeruimd. Het feest is vernoemd naar Knoet Lavard, een Deense graaf die op 7 januari 1131 in de strijd om het koninkrijk Denemarken werd vermoord. Daarna werd hij heilig verklaard. Opvallend is dat deze dag niet in Denemarken wordt gevierd. De postzegel werd ontworpen door Anni Wikberg.

Op 28 februari 2002 verscheen een postzegel in een bijzonder langwerpig formaat met daarop een afbeelding van het nieuwe postsorteer- en verwerkingscentrum van Åland in Sviby, net buiten Mariehamn. Architect Lars Bergh vervaardigde het ontwerp van de postzegel naar een foto.

Eveneens op 28 februari verscheen een postzegelboekje met twee maal voer postzegels het afbeeldingen van gerechten. Twee postzegels vormen telkens een beelddoorloper. Ontwerper was Talvikki Canin.

Op de eerste postzegel is het gerecht Gravlax of Gravad lax afgebeeld, een voorgerecht van rauwe zalm. Op de tweede zegel een bordje met haringen die eerst ondergedompeld zijn in roggemeel en daarna twee minuten gebakken in een pan hete olie. Op de derde zegel typisch zwart brood van Åland gebakken met grof roggemeel en grof tarwemeel. Na het bakken wordt het brood ingesmeerd met een mengsel van koffie en siroop. De vierde zegel toont ook een lekkernij uit Åland, een speciale pannenkoek gemaakt van rijst of griesmeel of een mengsel daarvan. De pannenkoeken worden geserveerd met gestoofde pruimen en slagroom.

Hedendaagse kunst is afgebeeld op de postzegel uitgegeven op 3 mei 2002. Afgebeeld is een sculptuur vervaardigd door Stefan Lindfors, een Finse industrieel ontwerper. Hij maakt vooral gebruik van staaldraad en stalen platen die hij aan elkaar last. Hij werd geboren op 3 mei 1962 in Mariehamn. De postzegel werd vormgegeven door Kjell Söderlund.

 

Eveneens op 3 mei 2002 verscheen de Europazegel nu met het thema ‘Circus’. In tegenstelling tot het Finse vasteland is het toegestaan dat olifanten in een circus in Åland mogen optreden. De Finse Post liet het thema verbeelden met paarden. Het ontwerp van de postzegel van Posten Åland werd vervaardigd door Jonas Wilén.

Een postzegel met het thema ‘Mijn Åland’ verscheen op 12 augustus 2002. De afbeelding werd ook wel omschreven naar de woorden van de ontwerpster, Lill Lindfors: ‘Åland gezien door de ogen van Lill Lindfors’. Zij werd op 12 mei 1940 geboren in Helsinki maar bracht heel veel tijd door op Åland in de stad Saltvík waar ze een zomerhuis bezat. Ze werd bekend als presentatrice van het Eurovisiesongfestival te Göteborg, Zweden in 1985. Nederland deed toen niet mee omdat het samenviel met de Nationale Dodenherdenking.

 

Twee siervoorwerpen uit de Bronstijd en IJzertijd werden afgebeeld op de postzegels uitgegeven op 1 september 2002. Op de eerste zegel een Syllöda naald uit de tijd van de Vikingen (800 – 1050 na Christus). De naald, die gebruikt werd door mannen om hun mantel vast te spelden, werd in 1956 gevonden door enkele kinderen die in een tuin speelden in Syllöda. De naald is nu te zien in het Museum in Mariehamn. Op de tweede zegel een zilveren gesp bezet met granaat stenen en gouden ornamenten. De gesp werd in 1962 bij opgravingen in een grafveld gevonden in het dorp Persby.

De kerk van Saltvík staat in een van de belangrijkste gebieden met vondsten uit de IJzertijd met enkele uitgestrekte grafvelden. De kerk is gewijd aan de heilige Maria en staat in Kvarnbo dat bij Saltvík behoort. De kerk werd gebouwd tussen 1270 en 1296 toen het middenschip en de sacristie werden opgetrokken. Op het einde van de 14de eeuw werd de kerk vergroot. In de kerk bevinden zich muurschilderingen uit de 15de eeuw. In 1850 vond een ingrijpende verbouwing plaats en honderd jaar later, in 1950 een grootscheepse renovatie. De marmeren doopvont is uit de 13de eeuw. De postzegel verscheen op 9 oktober 2002 en werd ontworpen door Pirkko Vahtero.

De laatste postzegel van het jaar 2002 verscheen op 1 november 2002 en was gewijd aan het Europees kampioenschap marathon. Dit kampioenschap werd gehouden op 11 augustus in München en werd bij de mannen gewonnen door de in Jomala op 26 september 1977 geboren Janne Holmén. De postzegel is ontworpen naar een foto van Janne Holmén genomen door Christian Charisius tijdens de marathon. Hij droeg daar startnummer 371 en finishte in de stromende regen in het Olympisch Stadion in München in een tijd van 2 uur, 12 minuten en 14 seconden. Hiermee eindigt ook mijn serie besprekingen over de postzegels van de Åland eilanden van 1984 tot en met 2002.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Aland Finland Groot Brittannië Nederland Zweden KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)