In kort bestek…(IX) - Postzegelblog

In kort bestek…(IX)

2

mldoifjoGisteren, 17 juli, zes dagen voor in Glasgow de XX Commonwealth Games beginnen zijn door de Royal Post de aan deze spelen gewijde zegels gepresenteerd. Gedurende 11 dagen zullen 4.500 atleten uit 70 landen elkaar in 17 sporten bestrijden. De emissie bestaat uit zes zegels: judo (2nd), zwemmen (1st), marathon (97p), squash (1,28 pond), netbal (1,47 pond) en wielrennen (2,15 pond). Bovendien o.a. een prestigeboekje.

Een wel heel bijzondere bij-collectie is een verzameling van zegels die een link hebben met Nederland. Sinds 24 juni kan daar weer een zegel aan worden toegevoegd, want toen gaven de Cocos (Keeling) Islands vier zegels (2 x 70c, een paar), $ 1,40 en $ 2,10) uit met delen van Italiaanse, Franse, Hollandse en Engelse kaarten, die in de afgelopen vier eeuwen zijn gebruikt. Op de rechter 70c-zegel (een paar) staat Nouv. Holland.

7

Duitsland heeft 3 juli de XXXe en XXXIe (strip van vijf, zelfklevend) editie toegevoegd aan de permanente reeks Bloemen. Op een 28c-zegel de echte duizendguldenkruid (Centaurium erythraea).

1

Tevens verschenen de inmiddels traditionele jaarlijkse twee vuurtorenzegels, nu de toren Buk (45c) en Pellworm (60c). W.v.6

Het Kanaaleiland Jersey heeft 11 juli zes zegels (46, 56, 62, 70, 82 en 91p) en een velletje met dezelfde zegels uitgegeven waarop de beroemde Red Arrows van de Royal Air Force, die in 1965 werd opgericht, in actie zijn. Aanleiding: 50  Display Seasons.

Untitled-2

Twintig jaar geleden hield Oostenrijk een referendum over de toetreding tot de EU. Een zegel van 62c met daarop details van de vlaggen van Oostenrijk en de EU en een witte duif, die 12juni verscheen, herinnert daar aan. Oplage: 360.000 stuks. Verder op 13 juni een 90c-zegel in de reeks Sakrale Kunst (oplage 220.000); 26 juni een bijslagzegel 62 +20 c, Jugend für die Sport und Bewegung (oplage 200.000) en de maand juni werd de 28e afgerond met een velletje getiteld Sarajevo 1914-2014, waarop de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw hertogin Sophie von Hoghenberg, die op 28 juni 1914 in Sarajevo bij een aanslag om het leven kwamen. In het velletje met een oplage van 150.000 twee zegels, 62 c en 70 c.

9

De moord in Sarajevo was indirect de aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog; de redenen zijn echter uiterst complex, mede als gevolg van de verdragen tussen diverse landen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Jersey Oostenrijk Eerste Wereldoorlog Fietsen en wielrennen Landkaarten VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.